Fiziološka otopina za nos – što je i kako se koristi

Ljepota i zdravlje

Fiziološka otopina za nos - što je i kako se koristi

Fiziološka otopina za nos što je

Fiziološka otopina je izotonična otopina koja je sterilna i predstavlja mješavinu vode i soli koja se u medicini koristi u različite svrhe, od pomaganja kod dehidracije organizma, kao nadomjestak za izgubljenu krv, za ispiranje rana, prilikom intravenske infuzije lijekova, za ispiranje kontaktnih leća, čišćenje mokraćnog mjehura i katetera, pa do najčešće upotrebe a to je za ispiranje oči i nosa.

Vrijednost pH je neutralna kod fizioloških otopina stoga se one mogu koristiti i kod djece koja vrlo često imaju začepljen nos kada su prehlađena i ne mogu pravilno disati niti pravilno ispuhnuti nos. Fiziološka otopina za nos je potpuno prirodna i može se koristiti za ispiranje osjetljivih nosnih sluznica kod djece.

Čak se ova otopina može koristiti koliko je nježna i prirodna od prvih dana djetetova života kada djeca imaju problema sa začepljenim nosevima, te pomaže u prevenciji upala dišnih puteva. Kao i kod djece fiziološka otopina za nos se koristi i kod odraslih bez obzira na dob odrasle osobe.

Fiziološka otopina za nos primjena

Fiziološka otopina za nos se dakle koristi kada postoji začepljen nos kod prehlada i bakterijskih i virusnih upala jer djeluje sterilno i pomaže da se ispiranjem nosne sluznice očisti od bakterija i virusa. Također, osobe koje pate od kroničnog rinosinuitisa, kronične upale nosa i paranazalnih sinusa kada u više mjeseci imaju začepljen nos, curenje nosa u obliku iscjetka, bol u sinusima i pritisak na licu, te smanjen osjet mirisa mogu koristiti fiziološku otopinu. Ali se ispiranje može koristiti i kod osoba koje imaju nosne polipe koji su zapravo prirodna pojava u nosnoj sluznici.

Fiziološka otopina za nos se koristi za ispiranje na način da se otopina ulijeva u jednu nosnicu, te ispušta kroz drugu nosnicu, zapravo se provodi pranje nosne šupljine tako da se nosna sluznica navlaži dovoljno da sekret može izaći pomoću ovog postupka ispiranja. Ova terapija je vrlo učinkovita i može se obaviti bez recepta samostalno u svom domu. Osobe koje imaju problema sa sinusima jako dobro poznaju ovaj postupak i pozitivne efekte samog ispiranja.

Fiziološka otopina za nos vrste

Fiziološka otopina za nos se u ljekarnama i drogerijama, ali i na web stranicama ljekarni i drogerija može naći u različitim oblicima pakiranja. Moguće je pronaći fiziološku otopinu u obliku kapi pa će se konzumirati kapanjem nosa i tako omekšati nakupine sekreta i ovlažiti sluznicu nosa.

Također se fiziološka otopina za nos može pronaći u bočicama sa raspršivačem sa niskim pozitivnim tlakom te će se koristiti na način da se uštrca određena količina u nos. Ovakva su pakiranja praktična za korištenje kod male djece kod kojih treba biti pažljiv jer mala djeca obično ne mogu biti mirna da im se nos nakapa, pa je ova varijanta pakiranja puno bolja.

A moguće je pronaći i fiziološke otopine u obliku inhalatora koje se koriste klasičnom inhalacijom i na taj način dolazi u dišni sustav. Ujedno se fiziološka otopina može pronaći i u većim pakiranjima u bocama kada će se koristiti za ispiranje nosne šupljine jer je potrebna veća količina nego kod pakiranja poput kapi za nos.

Tagovi: