Kako liječiti začepljeni nos

Kako liječiti začepljeni nos

Začepljeni nos - uzrok

Začepljeni nos je stanje u kojem su nosni prolazi otežani ili potpuno blokirani, što otežava normalno disanje kroz nos. Ovo stanje uzrokuje nelagodu i može ometati svakodnevne aktivnosti, kao što su spavanje, jedenje i govor. Virusne infekcije gornjih dišnih putova, poput gripe ili prehlade, česti su uzroci začepljenog nosa. Upala sluznice nosa koja se javlja kao odgovor na virusnu infekciju može uzrokovati oticanje i povećanu proizvodnju sluzi, što dovodi do začepljenja. Sinusitis je upala sinusa, šupljina u kostima lubanje koje su povezane s nosnom šupljinom. Upala sinusa može rezultirati začepljenim nosom, bolom u licu i glavi, kao i povećanom sekrecijom sluzi. Alergijska reakcija na određene tvari, poput peludi, prašine, plijesni ili životinjske dlake, može uzrokovati začepljeni nos. U alergijskoj reakciji, imunološki sustav prekomjerno reagira na inače bezopasne tvari, što dovodi do upale sluznice nosa i začepljenja. Rhinitis je upala sluznice nosa koja može biti uzrokovana virusnom infekcijom, alergijskom reakcijom ili iritantima poput dima ili jakih mirisa. Simptomi rhinitisa uključuju začepljen nos, kihanje, svrbež i curenje nosa.

Začepljeni nos - simptomi

Glavni simptom začepljenog nosa je osjećaj otežanog disanja kroz nosne prolaze. Nos može biti djelomično ili potpuno blokiran, što otežava normalno disanje. Isto tako, možete osjetiti osjećaj pritiska ili punoće u nosu, posebno ako je začepljenost uzrokovana sinusitisom ili alergijama. Iako je curenje nosa češći simptom kod prehlade ili alergijske reakcije, može se pojaviti i kod začepljenog nosa, osobito ako postoji prekomjerna proizvodnja sluzi. Osjećaj svrbeža ili peckanja u nosu može biti prisutan, osobito ako je začepljenost uzrokovana alergijskom reakcijom. Začepljeni nos može uzrokovati poteškoće s osjetom mirisa, jer smanjuje protok zraka kroz nosne prolaze i ometa normalnu funkciju osjetila mirisa. Kod začepljenog nosa uzrokovanog sinusitisom, može se javiti bol u licu ili glavi, posebno u predjelu sinusa. Začepljeni nos može otežati spavanje, osobito ako osoba mora disati kroz usta, što može uzrokovati suhoću usta i grla te poremećaj spavanja. Nedostatak kvalitetnog sna zbog začepljenog nosa može rezultirati umorom, razdražljivošću i smanjenom koncentracijom.

Začepljeni nos - liječenje

Liječenje začepljenog nosa ovisi o uzroku problema i može uključivati različite terapije i pristupe. Dekongestivi su lijekovi koji pomažu sužavanju krvnih žila u nosnoj sluznici, čime se smanjuje oticanje i olakšava protok zraka kroz nos. Antihistaminici su lijekovi koji blokiraju djelovanje histamina, tvari koja igra ključnu ulogu u alergijskim reakcijama, a koriste se za začepljeni nos koji je uzrokovan alergijama te pomažu smanjiti oticanje i curenje nosa. Sprejevi za nos djeluju protuupalno na sluznicu nosa te se često koriste za liječenje kroničnog začepljenja nosa uzrokovanog alergijama, sinusitisom ili drugim upalnim stanjima. Inhalacijske terapije, poput inhaliranja pare ili korištenja inhalatora s fiziološkom otopinom, mogu pomoći u vlaženju sluznice nosa i razrjeđivanju sluzi, olakšavajući njezino izbacivanje. Kapi za nos ili sprejevi za nos koji sadrže oksimetazolin ili ksilometazolin, mogu pružiti brzo olakšanje začepljenja nosa. Ako je začepljeni nos posljedica osnovne bolesti poput prehlade, gripe, sinusitisa ili alergija, važno je liječiti tu bolest kako bi se riješio i simptom začepljenog nosa.


Tagovi: