Fasetni zglobovi – bolovi, blokada, upala

Flexin500 - za bolove u zglobovima

Flexin500 je odlično rješenje za bolne zglobove
  • jedinstvena formula bazirana na prirodnim sastojcima
  • dostupno bez recepta – može koristiti svatko
  • uklanja bolove i eliminira uzroke
 
Fasetni zglobovi - bolovi, blokada, upala

Fasetni zglobovi mogu uzrokovati veliku bol

Fasetni zglobovi nalaze se u kralježnici gdje stvaraju vezu između kralježaka. Kako ti zglobovi sadrže živce, upalni procesi ili mehanička oštećenja na njima mogu biti bolna. Fasetni zglobovi i interverbalni diskovi kralježnici daju stabilnost te omogućuju pokretanje iste. Moguće su česte disfunkcije fasetnih zglobova te se najčešće javljaju u vidu ukočenosti te tupe ili oštre boli na području kralježnice. Također, mogu uzrokovati glavobolje, bolove u vratu i ramenima, no isto tako mogu utjecati na bolove u leđima općenito koji se mogu proširiti na stražnjicu i dalje duž noge. Bolovi u fasetnim zglobovima mnogima će zadati probleme prilikom ustajanja iz stolice ili kreveta, otežat će saginjanje i okretanje u leđima te će otežati istezanje leđa. Starenje je glavni uzrok pojave tih poteškoća, no nije i jedini uzrok pa tako mehaničke ozljede fasetnih zglobova mogu izazvati velike bolove, kao i pretjerana opterećenja tih zglobova. Neka od tih stanja mogu se ciljano rješavati.

Fasetni zglobovi trebaju se tretirati i blokirati

Kako bi se postavila dijagnoza vezana uz fasetne zglobove, potrebno je posjetiti liječnika koji će vas uputiti na daljnje pretrage. Ukoliko se sumnja da bolove u kralježnici uzrokuju fasetni zglobovi, napravit će se klinički i radiološki pregled koji će dati bolji uvid u stanje kralježnice i fasetnih zglobova. Fasetni zglobovi mogu napraviti mnoge poteškoće te se stoga često izvode blokade fasetnih zglobova kako bi se olakšalo nošenje s bolovima. Blokada fasetnih zglobova radi se pod kontrolom rentgenskog aparata kada liječnik vrh tanke igle dovodi u neposrednu blizinu onih živaca koji uzrokuju bolove. Pomoću te igle daju se male količine lokalnog anestetika koji bi trebao smanjiti bolove uzrokovane upalama tih živaca i zglobova. Ukoliko ta procedura ne pomogne, ne radi se o problemima vezanim uz fasetne zglobove već se vjerojatno radi o drugim problemima. Ponekad se bolovi rješavaju i na način da se direktno u zglobove ubrizga i manja količina kortikosteroida, što bi trebalo imati dugotrajniji efekt.

Fasetni zglobovi često se znaju upaliti

Fasetni zglobovi zahvaćeni upalom mogu uzrokovati bolove prilikom pokretanja kralježnice, no ukoliko se radi samo o upalama, one su prolazne. Puno su gora mehanička oštećenja ili degenerativne promjene na kralježnici i fasetnim zglobovima jer oni zahtijevaju kontinuirane kontrole. Kada se pojave upale fasetnih zglobova, one su najčešće prisutne tek relativno kratko vrijeme i mogu proći gotovo same od sebe ukoliko u tim trenutcima pripazite malo više na svoje tijelo i opterećenje istog. Fasetni zglobovi ukoliko su upaljeni ponekad se tretiraju fizikalnom terapijom i određenim oblicima tjelovježbe kako bi se olakšala bol. Osim fizikalne terapije, preporučuje se i posjet kiropraktičaru. Ovisno o tome kakva je razina boli, liječnici ponekad prepisuju lijekove protiv bolova kako bi se privremeno olakšalo nošenje s bolovima. Ukoliko bolovi potraju i ukoliko nema promjene, potrebno je učiniti ranije navedene pretrage kako bi znali koji je daljnji tijek liječenja i kako kontrolirati probleme koji uzrokuju bolovi u fasetnim zglobovima.


Tagovi:

Flexin500 - za bolove u zglobovima

Flexin500 je odlično rješenje za bolne zglobove
  • jedinstvena formula bazirana na prirodnim sastojcima
  • dostupno bez recepta – može koristiti svatko
  • uklanja bolove i eliminira uzroke