Evo koliko kestena, gljiva i ostalih šumskih plodova smijete ubrati. Hrvatske šume objavile jasna pravila za sve. Čuvajte se kazni.

Zanimljivosti

Evo koliko kestena, gljiva i ostalih šumskih plodova smijete ubrati. Hrvatske šume objavile jasna pravila za sve. Čuvajte se kazni.

Jeste li znali da Vam za branje kestena, gljiva i ostalih šumskih plodova treba dozvola?

S početkom jeseni krenula je i sezona branja i sakupljanja svih jesenskih plodova. Ukoliko ste mislili otići u malo veću berbu, tada morate imati na umu da postoje određena pravila Hrvatskih šuma kojih se morate držati. Branje gljiva, kestena, aromatičnog /jestivog bilja i bobica može se odvijati samo uz dozvolu za sakupljanje sa strane Hrvatskih šuma. Hrvatske šume upozoravaju građane da ako žele ubrati nešto više šumskih plodova da im je za to potrebna važeća dozvola. Dozvolu možete samostalno izraditi preko web aplikacije Hrvatskih šuma.

Dozvola će se izdati za tekuću godinu i ona će važiti do 31. prosinca iste godine vađenja. Navedena dozvola se izrađuje prema odabiru uprave šume gdje obavljate sakupljanje ili berbu, i odaberete biljke koje su zakonom dostupne za branje ili sakupljanje. Izdavanje dozvole je potpuno besplatno ukoliko se radi o biljkama koje se ne nalaze u pravilniku o strogo zaštićenim vrstama. Na samom završetku izrade Vaše dozvole, sustav će generirati dozvolu u PDF obliku i isporučuje se na Vaš osobni mail. Dozvola je mora isprintati i nositi s sobom. Pri susretu službene osobe u šumi, dužni ste pokazati dozvolu. Dozvola se također može pokazati preko mobitela.

Evo koliko kestena, gljiva i ostalih šumskih plodova smijete ubrati.

Ubrani plodovi nisu za slobodnu prodaju, već osobno korištenje. Koliko šumskih plodova smijete ubrati? Dnevno smijete sakupiti: 3 kilograma gljiva, 10 kilograma kestena, žireva ili divljeg šipka, 2 kilograma češera, 1 kilogram raznih listova ili cvjetova, 5 komada lukovica, korijena ili gomolja, 5 kilograma grana od crnogorice, 5 kilograma humusa. U slučaju da prekoračite navedene mjere, mogla bi vas dočekati kazna u visini do 7000 kuna! Dozvola Hrvatskih šuma će isto vrijediti i za šumska zemljišta koja su u vlasništvu RH i kojima gospodari Hrvatske šume.

Što ako se odlučite riskirati i brati bez besplatne dozvole? U slučaju da na Vas naleti nadležna osoba u procesu branja ili sakupljanja a Vi ne posjedujete traženu dozvolu, tada ćete ovisno o ubranome platiti kaznu od 1000 do 7000 kuna. Kaznu izriče Šumarska inspekcija Državnog inspektorata. I dok se mnogi berači gljiva žale na navedene mjere, Hrvatske šume odgovaraju kako je riječ o zaštiti prirode. Dozvole za branje šumskih plodova nisu novitet, ali smatra se kako je potrebno strogo provođenje inspekcije kako bi se stalo na kraj masovnom branju koje može uništiti šumsku raznolikost.

Pazite kako berete i što ostavljate za sobom!

Uz pravila koliko čega smijete nabrati, Hrvatske šume skreću pažnju i na ponašanje za vrijeme berbe ili sakupljanja. Navedeni pravilnik upozorava na ponašanje pri branju gljiva. Svaki berač bi trebao sakupljati samo rukom ili uz uporabu noža. Nije dozvoljeno oštetiti micelij ili stanište gljiva, premlade gljive nije dopušteno brati niti oštetiti. Nekontrolirano i nepromišljeno branje gljiva može dovesti do prevelike količine, a rezultat će se očitati na devastaciji staništa, utjecaju na drugim biljkama i životinjama koje borave u šumi.

Hrvatske šume upozoravaju na branje zrelih gljiva i zaobilazak starijih ili mlađih primjeraka. Pri branju gljiva poželjno je ostaviti nekoliko primjera radi spora i održavanja vrste. Što je s pravilima vezano za kestene? Kesteni se također sakupljanju prema pravilima. Zimsko doma je rezervirano za uživanje u jesenskim delicijama koje se pronalaze u šumi. Za Vaše osobne potrebe možete nabrati najviše 10 kilograma kestena, navedeno vrijedi i za ostale plodove koje možete pronaći u šumama: maline, kupine, šumske jagode. Svako odstupanje od navedenog pravilnika se kažnjava prema odluci Hrvatskih šuma.

Tagovi: