Erizipel (crveni vjetar) – uzrok i liječenje

Ljepota i zdravlje

Erizipel (crveni vjetar) - uzrok i liječenje

Erizipel je popraćen mnogim simptomima

Erizipel ili crveni vjetar bakterijska je infekcija kože koja zahvaća njen gornji sloj kao i potkožno limfno tkivo. Ta bakterijska infekcija manifestira se kao velike izdignute i crvene mrlje na koži, zbog čega je laici često miješaju sa sličnim oboljenjima kao što su celulitis ili herpes zoster koji imaju slične simptome naizgled, no zahvaćaju druge dijelove kože.

Erizipel uzrokuju bakterije, i to najčešće A skupina streptokoka koje inače uzrokuju i streptokokne upale grla. Osim simptoma na koži, odnosno, izdignutih i crvenih mrlja, ova bolest je vrlo često popraćena drugim simptomima poput žuljeva, no također se javljaju groznice i zimice. Iako se mogu pojaviti gotovo bilo gdje na koži, lice i noge su mjesta koja su najčešće zahvaćena tom infekcijom. Simptomi se mogu ublažiti na razne načine, no liječenje antibioticima je jedino što tu infekciju može učinkovito i u potpunosti izliječiti te je stoga poželjno posjetiti svog liječnika kako bi dobili daljnje upute.

Erizipel uzrokuju bakterije

Erizipel je popraćen groznicom i treskavicom, dio kože koji je zahvaćen biva crven, otečen i bolan te je zahvaćena površina podignutog ruba. Na zahvaćenom području mogu se pojaviti mjehurići kao i otečene žlijezde te se zna javiti u vaskulitis, odnosno, alergijska purpura. Ukoliko pak se pojavi ta infekcija na licu, tada budu natečena mjesta i područja oko obraza i nosa. Spomenuli smo već da erizipel uzrokuju bakterije A skupine streptokoka. Te bakterije mogu postojati na površini naše kože bez da nam štete, no ukoliko uđu u kožu kroz oštećenja kao što su razne pukotine, mogu napraviti infekciju.

Ponekad se te infekcije razviju ukoliko netko ima infekciju grla ili nosa pa se ona proširi na nosnu šupljinu, a ponekad se ta infekcija širi zbog pukotina na stopalima koje nastaju zbog gljivičnih infekcija stopala, odnosno, zbog atletskog stopala dok je pojava infekcije na području lica najčešće povezana s pojavom ekcema na koži lica.

Erizipel se liječi ovisno o ozbiljnosti situacije

Erizipel se može liječiti na više načina, a sve ovisi o tome koliko je ozbiljno stanje i u kojem je stadiju infekcija. Liječenje najčešće uključuje prirodne masti, lijekove od kojih se ističu antibiotici, no ponekad je potrebna i operacija ukoliko je stanje zbilja ozbiljno. Važno je piti puno tekućine i poželjno je stavljati hladne obloge, koje treba često mijenjati kako bi pokušali smanjiti otekline. Infekcije uzrokovane bakterijama liječe se antibioticima te je tako i za erizipel vrlo učinkovit antibiotik te se konkretno prepisuje penicilin. U ekstremnim slučajevima, antibiotik se daje bolesnicima direktno u venu kako bi brže ušli u krvni tok.

Operacije se također koriste kao jedan od oblika liječenja, no one su potrebne tek u rijetkim slučajevima kada ta infekcija uzrokuje odumiranje zdravog tkiva pri čemu se operacijom uklanja tkivo koje je već odumrlo. Kako bi smanjili mogućnost pojave infekcije, liječite atletsko stopalo ukoliko imate probleme s njime, rane održavajte čistima te nemojte grebati površinu kože.

Tagovi: