Atletsko stopalo – što je i kako liječiti

Ljepota i zdravlje

Atletsko stopalo - što je i kako liječiti

Atletsko stopalo ili sportsko stopalo

Atletsko stopalo ili sportsko stopalo (lat. tinea pedis) gljivična je infekcija stopala, kože na stopalu ili nožnim prstima. Infekcija je vrlo zarazna i može se lako proširiti kontaktom s kožom ili kontaminiranim površinama (u garderobama, tuševima, bazenima, saunama, teretanama) i predmetima (ručnici, posteljina, odjeća). Uzrokuje je skupina gljivica pod nazivom dermatofiti a nastanjuje se u vlažnim uvjetima. Rizična skupina su sportaši jer su njihova stopala dugo tijekom bavljenja sportom zatvorena u obuću te tako uz dodatno pojačano znojenje može doći do razvoja infekcije.

Infekcija atletsko stopalo se obično pojavljuje između nožnih prstiju, može biti na tabanima ali i na bočnim stranama stopala. Infekcija se može lako prenijeti ukoliko dijelite sanitarni prostor, tuš ili druge zajedničke prostore sa osobom koja već ima infekciju. Ako se uz simptome gljivične infekcije na koži pojavi i neugodan miris stopala moguće je da se radi i o bakterijskoj infekciji. Izvor zaraze predstavljaju ljuskice kože koje otpadnu s inficirane osobe. Uzročnik atletskog stopala je gljivica vrste Trychophyton uobičajeno prisutna na našoj koži, no u vlažnoj okolini i povišenoj temperaturi, ona se pojačano razmnožava. Dijabetičari su osjetljivija skupina te je važno da dodatno paze na prevenciju.

Siptomi atletskog stopala

Infekcija atletsko stopalo ima simptome kao što su ljuskasti crveni osip i perutava koža obično između prstiju, zatim svrbež a kod većih infekcija na koži se pojavljuju mjehuri i čirevi. Promjene su najčešće vidljive između 4. i 5. prsta, a mogu se dalje proširiti i na kožu tabana te postraničnog dijela stopala. Koža stopala je izrazito suha a u težim slučajevima dolazi do pucanja kože, bolova pa čak i krvarenja. Infekcija zahvaća jedno ili oba stopala no može se proširiti i na prepone ili ruke. Dakle, ukoliko osoba primijeti opisane promjene na stopalima koje se ne povlače u roku od nekoliko tjedana obavezno se treba obratiti liječniku.

U teškim slučajevima kada je u dijagnoza atletsko stopalo, koža može biti jako zadebljana, pete postaju izrazito suhe i ljušte se. Ako se infekcija proširi i na nokte na nogama, oni postaju lomljivi, zadebljani, mutnog izgleda i šire vrlo neugodan miris. Iako su simptomi i znakovi da je došlo do infekcije često vrlo očiti, postavljanje dijagnoze najbolje je prepustiti specijalisti dermatovenerologu ili kliničkom mikrobiologu, koji će tada postaviti dijagnozu i preporučiti adekvatnu terapiju.

Atletsko stopalo – liječenje i prevencija

Atletsko stopalo se liječi tako da se počinje prevencijom, očuvanjem čistoće i suhoće zahvaćenog područja. Lijekovi nisu učinkoviti ukoliko je stopalo i dalje u vlažnom okruženju. Preporučuje se izbjegavati obuću od umjetnih materijala te nositi obuću od prirodne kože. Također je bitno izbjegavati bosonogo hodanje po vlažnim i neopranim podovima koje koristi puno ljudi. U slučaju lakših infekcija liječnik će obično preporučiti lijekove u obliku antimikotnih masti, losiona, praška ili spreja (klitrimazol, mikonazol, canesten i sl. ) a kod težih infekcija ili ukoliko infekcija ne reagira na ove lijekove, potrebno je propisati lijekove koji su agresivniji te se dobivaju na recept. Liječenje uz adekvatnu terapiju u prosjeku traje oko četiri tjedna ali ako dođe do teže gljivične infekcije one se liječe i po četiri mjeseca.

Atletsko stopalo važno je liječiti jer osim infekcije kože, gljivice mogu doći u krvotok i početi napadati tkiva i organe. Bitno je što ranije reagirati kod prvih simptoma gljivične infekcije da se što prije započne s liječenjem, na taj način se brzo može riješiti ove neugodne infekcije. Također je bitno ustrajati pri liječenju pa čak i ako se čini da gljivična infekcija prolazi, treba dovršiti cijeli ciklus liječenja kako bi infekcija bila dobro izliječena. U svrhu prevencije preporučuje se česta promjena čarapa, nošenje propusne obuće te pranje nogu najmanje jednom dnevno, sušenje stopala nakon pranja posebno između stopala (ručnikom i fenom), zatim obavezno nošenje zaštitne obuće kod korištenja zajedničkih/javnih kupaonica, tuševa, bazena, bazena, sportskih objekata i sl.

Preporučuje se također mijenjanje čarapa nekoliko puta dnevno posebno ukoliko se noge pojačano znoje, važno je održavanje obuće čistom i suhom, posebno sportske obuće, te redovito mijenjanje obuće. Obuću je dobro tretirati sprejem ili puderima protiv gljivica. Za uređivanje noktiju bitno je da se koristi isključivo vlastita oprema za tu namjenu, a ukoliko posjećujete pedikera voditi računa da to bude pedikerski salon koji dezinficira i sterilizira pribor.

Tagovi: