Elastičnost krvnih žila

motion free

Welltone - pobjeđuje hipertenziju i sve simptome

Započnite liječenje što je prije moguće
  • normalizira tlak prirodnim putem
  • obnavlja elastičnost krvnih žila
  • snižava razinu kolesterola u krvi
  • štiti od srčanih i moždanih udara
Elastičnost krvnih žila

Zašto je važna elastičnost krvnih žila?

Bolesti krvožilnog sustava svakodnevno su u porastu te postaju svojevrsnom epidemijom. Bolesti krvožilnog sustava mogu biti obiteljske i nasljedne, no čak i ako nemate nikog oboljelog od takvih bolesti u obitelji, ne znači da ste sigurni i da će vas one zaobići. Na bolesti krvožilnog sustava osim genetike utječe i životni stil koji može naštetiti vašem zdravlju ili ga poboljšati. Krvne žile prolaze kroz cijelo naše tijelo i one su važne kako bi naši organi dobivali ne samo kisik, već i hranjive te druge tvari koje su neophodne za normalno i poželjno funkcioniranje naših organa i tijela. Kako bi krv mogla neometano cirkulirati važna je elastičnost krvnih žila. Zdrave krvne žile elastične su, snažne i protočne. Elastičnost krvnih žila kao i njihova protočnost mogu biti smanjene ukoliko pojedinac ima povišene masnoće u krvi ili se u njima nakupljaju neke druge tvari koje smanjuju njihovu elastičnost i protočnost zbog čega postoji mogućnost začepljenja žila što može dovesti do srčanog ili moždanog udara.

Kako poboljšati elastičnost krvnih žila?

Elastičnost krvnih žila kao i njihova protočnost izrazito je važna za funkcioniranje ljudskog tijela te se na taj način smanjuje mogućnost pojave srčanog ili moždanog udara koji česti znaju biti kobni. Elastičnost krvnih žila može se održavati ili poboljšati uz neke promjene u životnom stilu. Kao što smo na početku ovog teksta spomenuli, naše životne navike mogu poboljšati ili pogoršati zdravstveno stanje. Ukoliko ste pod velikim stresom, malo se krećete i jedete nezdravu hranu, posebice onu punu masnoća, veći je rizik da se vaše krvne žile oblože raznim lošim tvarima i masnoćom. No, ukoliko promijenite životne navike i uvedete određene namirnice te promijenite režim života, moguće je poboljšati stanje krvnih žila te time i kvalitetu života. Preporučuje se uvesti više voća i povrća u prehranu jer velik dio njih ima sastojke koji prirodno pomažu smanjiti kolesterol u krvi. Tako se preporučuje konzumirati jabuke, nar, citruse i bobičasto voće, no isto tako se preporučuje zeleno lisnato povrće poput špinata i blitve te češnjak.

Elastičnost krvnih žila i masnoće

Spomenuli mo da su masnoće uglavnom loše za žile kao i elastičnost krvnih žila jer se često talože na stijenkama žila zbog čega one gube elastičnost. Međutim, postoje i određene masnoće koje su poželjne i potrebne tijelu te k tome pomažu poboljšati elastičnost krvnih žila. Postoje takozvane loše masnoće koje nalazimo u raznoj prženoj i sličnoj hrani, no postoje i one takozvane dobre masnoće koje nalazimo u namirnicama kao što je maslinovo ulje ili riba. Maslinovo ulje i riba sadrže nezasićene masne kiseline koje imaju povoljan utjecaj na ravnotežu masnoća u krvi. Ribe su najbolji izvor omega-3 masnih kiselina koje mogu pomoći spriječiti stvaranje naslaga na krvnim žilama, no isto tako mogu spriječiti i nastanak ugrušaka koji bi mogli izazvati moždani ili srčani udar. Promjena prehrane u kombinaciji s promjenom način života koji uključuje veće količine fizičke aktivnosti mogu pomoći poboljšati zdravlje vašeg krvožilnog sustava te smanjiti šansu od pojave neke od bolesti vezanih uz isti.


Tagovi:

motion free

Welltone - pobjeđuje hipertenziju i sve simptome

Započnite liječenje što je prije moguće
  • normalizira tlak prirodnim putem
  • obnavlja elastičnost krvnih žila
  • snižava razinu kolesterola u krvi
  • štiti od srčanih i moždanih udara