Dijabetes prehrana i jelovnik za tip 1 i tip 2

Diatea - najbolji čaj za stabiliziranje šećera u krvi

Kontrolirajte dijabetes bez straha
  • Stabilizira šećer u krvi
  • Uklanja toksine iz jetre
  • Štiti tijelo od visokih razina glukoze
  • Obnavlja jetru i pankreas
  • Normalizira sve metaboličke procese
Dijabetes prehrana i jelovnik za tip 1 i tip 2

Dijabetes prehrana i jelovnik - kako se hraniti kao dijabetičar

Dijabetes je bolest koja se javlja kada vam je glukoza u krvi, koja se naziva i šećer u krvi, previsoka. Glukoza u krvi vaš je glavni izvor energije i dolazi iz hrane koju jedete. Inzulin, hormon koji proizvodi gušterača, pomaže da glukoza iz hrane uđe u vaše stanice kako bi se koristila za energiju. Ponekad vaše tijelo ne proizvodi dovoljno ili bilo koji inzulina ili ne koristi inzulin dobro. Glukoza tada ostaje u vašoj krvi i ne dolazi do vaših stanica. S vremenom, previše glukoze u krvi može uzrokovati zdravstvene probleme. Iako dijabetes nema lijeka, možete poduzeti korake da upravljate dijabetesom i ostanete zdravi, a to je da počnete promijeniti svoje prehrambene navike i započnete s primjenom dijabetes prehrana i jelovnik u svojoj svakodnevici. Kroz ovaj članak ćemo vam reći kako izgleda dijabetes prehrana i jelovnik za oba dva tipa dijabetesa te ćemo vam ujedno podijeliti neke korisne savjete za vas.

Dijabetes prehrana i jelovnik - tip 1

Ako imate dijabetes tipa 1, vaše tijelo ne proizvodi inzulin. Vaš imunološki sustav napada i uništava stanice u gušterači koje proizvode inzulin. Dijabetes tipa 1 obično se dijagnosticira kod djece i kod mladih odraslih osoba, iako se može pojaviti u bilo kojoj dobi. Osobe s dijabetesom tipa 1 moraju uzimati inzulin svaki dan kako bi preživjele. Što se tiče toga kakav je dijabetes prehrana i jelovnik zta osobe s dijabetesom tip 1, uglavnom vio možete jesti sve vrste hrane. Za vas se preporučuje zdrava, uravnotežena prehrana koja uključuje hranu iz svih glavnih skupina namirnica. Dobra je ideja uključiti neke ugljikohidrate u svoje obroke jer, bez ugljikohidrata, vaš inzulin može uzrokovati preniska razina glukoze u krvi. Birajte zdravije ugljikohidrate kao što su cjelovite žitarice, škrobna hrana, voće i povrće, mahunarke, nezaslađeni jogurt i mlijeko, orašasti plodovi i sjemenke. Uz ovaj način dijabetes prehrana i jelovnik, moći ćete održati dobru razinu šećera u krvi te će vam biti lakše se nositi s dijabetesom.

Dijabetes prehrana i jelovnik - tip 2

Ako imate dijabetes tipa 2, vaše tijelo ne proizvodi ili ne koristi dobro inzulin. Dijabetes tipa 2 možete razviti u bilo kojoj dobi, čak i tijekom djetinjstva. Međutim, ovaj tip dijabetesa najčešće se javlja kod osoba srednje i starije životne dobi, te je to najčešći tip dijabetesa. Ne postoji posebna prehrana isključivo za osobe s dijabetesom tipa 2, jer je kod svakoga drugačije dijabetes, stoga ne postoji jedinstven način prehrane za sve s dijabetesom ovoga tipa. Bitno je kod dijabetes prehrana i jelovnik plana za osobe s tipom 2 dijabetesa da jedu raznoliku hranu iz svih skupina, slična kao i kod osoba koje imaju dijabetes tip 1. Prije su osobe s dijabetes tip 2 im se preporučivale posebne dijabetes prehrana i jelovnik planovi, ali se shvatilo kako nema potrebe za tim. Ukoliko imate neki cilj koji želite postići, a imate dijabetes tip 2 koji se često dogodi zbog prekomjerne težine, bitno je da odaberete vrstu dijete koja vama odgovara i koja će vam pomoći kod skidanja kilograma te vam pomoći u rješavanju dijabetesa.


Tagovi:

Diatea - najbolji čaj za stabiliziranje šećera u krvi

Kontrolirajte dijabetes bez straha
  • Stabilizira šećer u krvi
  • Uklanja toksine iz jetre
  • Štiti tijelo od visokih razina glukoze
  • Obnavlja jetru i pankreas
  • Normalizira sve metaboličke procese