Insumed - normalizira razinu glukoze

Potiče proizvodnju inzulina.

 • Povećava osjetljivost na inzulin
 • Normalizira metabolizam
 • Čisti krvne žile od kolesterola
 • Daje dodatnu energiju
 • Regulira imunološke funkcije
 • Poboljšava stanje kože
 • Regulira metaboličke procese
 • Normalizira psihoemocionalno stanje čovjeka
 • Smanjenje uporabe tableta koje koristite

 

Dijabetes melitus – uzrok, simptomi i liječenje

Sponzorirano

Dijabetes melitus - uzrok, simptomi i liječenje

Što je dijabetes melitus?

Dijabetes melitus danas poznajemo i pod nazivom “Šećerna bolest” i radi se o kroničnoj bolesti metabolizma gdje je nivo šećera u krvi povišen. Većina hrane koju pojedemo naše tijelo pretvara u glukozu koju zatim organizam koristi za energiju. Naša gušterača prirodno proizvodi inzulin, hormon koji je odgovoran za stvaranje regulacije razine šećera u krvi i tako omogućava njegov odlazak u stanice koje će ga pretvoriti u energiju. Višak šećera se može pohraniti u mišiće i jetru. Problem se javlja kada dolazi do smanjene i nedovoljne količine inzulina, što znači da šećer ne može sam ući u potrebne stanice za pretvaranje u energiju.

Kada šećer ne može ući u stanice kako bi se pretvorio u energiju on ostaje u našoj krvi gdje se razvija u navedenu bolest. Dijabetes melitus ili šećerna bolest dolazi u dva osnovna i najčešća tipa. Tip 1 se odnosi na gušteraču koja ne proizvodi dovoljno inzulina, dok se tip 2 odnosi na smanjeni učinak proizvedenog inzulina. Isto tako postoji i dijabetes koji se razvija u trudnoći, kao i nešto rjeđi oblici šećerne bolesti koje nastaju radi upale gušterače ili nakon što se prestanu uzimati kortikosteroidi.

Dijabetes melitus i koji su njegovi uzroci i simptomi?

Navedena bolest se može pojaviti iz više razloga, ali s medicinske strane njen najčešći uzrok je nedovoljna proizvodnja prirodnog inzulina koji regulira šećer u krvi. Kako dođe do navedenog stanja? Mnogi znanstvenici tvrde da neki određeni okolinski čimbenik kao virusna infekcija ili oblik prehrane u ranoj ili odrasloj dobi mogu dovesti do pada imunološkog sustava koji će onda razoriti same stanice u gušterači koje su odgovorne za stvaranje inzulina. Svemu ovome razlog nastanka može biti i genetska predispozicija. Kod tipa 1 tako dolazi do razaranja 90% stanica koje proizvode inzulin, što znači da će osobe morati uzimati inzulin injekcijom.

Dijabetes melitus, ili šećerna bolest tipa 2 nastaje najčešće radi pretilosti, u ovom slučaju gušterača normalno proizvodi inzulin i to ponekad u većoj količini, ali samo tijelo je razvilo otpornost na njegove učinke što opet dovodi do njegovog manjka u organizmu. Koji su simptomi šećerne bolesti? Dijabetes melitus možemo prepoznati po: Prekomjernoj žeđi, učestalom mokrenju, gubitku kilaže, umor i iscrpljenost, jaka glad, smetnje u vidnom polju, pad koncentracije, suha i nadražena koža, česte rane i infekcije. Kod tipa 2 simptomi nisu toliko izraženi, tako da postavljanje dijagnoze traje godinama. Kod tipa 1 bolest se pojavljuje iznenada.

Dijabetes melitus i kako se on dijagnosticira i liječi?

Sama dijagnoza za dijabetes melitus se radi uz pomoć laboratorijskih pretraga. Od iznimne je važnosti otkriti šećernu bolest na vrijeme, jer što dulje ona traje bez pravilnog liječenja to veće komplikacije može donijeti. Kako izgleda proces liječenja? Samo liječenje se najčešće provodi s terapijom lijekova, ali isto tako su obavezne i dijetetske mjere što znači izbjegavanje hrane koja je bogata jednostavnim šećerima, kao i hrane koja je bogata zasićenim kiselinama. Dijabetes melitus se također može liječiti i s redovitom fizičkom aktivnošću u trajanju od najmanje 30 minuta dnevno, održavanju zdrave tjelesne težine, redovitim kontrolama.

Da li postoje određene mjere prevencije? Statistike su nažalost danas alarmantne vezane za navedenu bolest radi ubrzanog načina života. Stručnjaci kažu kako se nažalost šećerna bolest tipa 1 ne može prevenirati, ali možemo uz pomoć zdravih prehrambenih i fizičkih navika spriječiti rizik od nastanka i oboljenja kod tipa 2. Zdrav način života nam uvelike može pomoći u vođenju brige o našem zdravlju. Svjetska zdravstvena organizacija navodi kako samo jedna jednostavna šetnja od 30 minuta dnevno nas može spasiti rizika od nastanka šećerne bolesti tipa 2 i to čak za 40%!

Tagovi:

Insumed - normalizira razinu glukoze

Potiče proizvodnju inzulina.

 • Povećava osjetljivost na inzulin
 • Normalizira metabolizam
 • Čisti krvne žile od kolesterola
 • Daje dodatnu energiju
 • Regulira imunološke funkcije
 • Poboljšava stanje kože
 • Regulira metaboličke procese
 • Normalizira psihoemocionalno stanje čovjeka
 • Smanjenje uporabe tableta koje koristite