Difterija – uzrok, simptomi i liječenje

Difterija - uzrok, simptomi i liječenje

Što je difterija i kako se prenosi

Difterija je bolest uzrokovana bakterijom Corynebacterium diphtheriae koja se prenosi s osobe na osobu tjelesnim ili direktnim kontaktom. Ova bakterijska bolest zahvaća grkljan, grlo i nos, a ponekad i kožu. Može se vidjeti u raznim oblicima, od umjerene upale grla, do vrlo opasnih, bolesti gornjih dišnih putova. Karakterizira ga činjenica da uzrokuje bjelkaste mrlje, a ovisno o mjestu pojave može uzrokovati poteškoće s disanjem. Može se pojaviti u bilo koje doba godine, ali je mnogo češći u hladnim mjesecima kada su respiratorne infekcije češće, u jesen i zimu. Difterija pogađa ljude svih dobnih skupina. Prenosi se kašljanjem, kihanjem ili direktnim kontaktom sa zaraženom osobom. Prijenos se može dogoditi i putem predmeta. U mnogim slučajevima, nositelj bakterije može ostati potpuno asimptomatski. Ova bakterija svojim toksinima utječe i na druge organe. Razdoblje inkubacije je do 6 dana, a ponekad i duže. Zahvaljujući cjepivu, bolest je vrlo rijetka u razvijenim zemljama. Naime, slučajevi se javljaju kod djece i osoba koje nisu cijepljene i žive u lošim životnim uvjetima.

Difterija simptomi

Razlikujemo kožnu, nosnu i laringealnu difteriju. Difterija ima različite oblike ispoljavanja, može biti blaga i teška, gdje dolazi do opstrukcije gornjih dišnih puteva i jakog gušenja. Kad je riječ o respiratornoj difteriji, bakterije se talože u grlu u tonzilima, uzrokujući upalu. Kod kožne difterije simptomi su blaži. Najčešći način prijenosa su kapljice u zraku zbog kašljanja ili kihanja. Međutim, u prijenosu kožne difterije osoba dolazi u kontakt s kontaminiranim predmetima koje koristi zaražena osoba. Bakterije se razmnožavaju na sluznici usta ili ždrijela i prestaju izazivati upalu praćenu grloboljom i temperaturom. Corynebacterium diphtheriae oslobađa jake toksine koji mogu oštetiti srce. Difterija traje oko dva tjedna, a može trajati i četiri tjedna ako se ne liječi. Glavni simptomi difterije su: blaga groznica, mučnina, grlobolja, otečeni limfni čvorovi na vratu, otežano disanje, groznica, opća slabost, slabost, osip na koži, otežano gutanje, slabost mišića, nedostatak apetita i nizak krvni tlak. Među najčešćim komplikacijama je upala srčanog mišića.

Kako se liječi difterija

Kako se difterija danas dijagnosticira i liječi? Dijagnoza bolesti postavlja se prikupljanjem uzorka nosnog sekreta. Liječnik postavlja dijagnozu na temelju simptoma i prisutnosti sivkaste membrane koja prekriva pacijentovo grlo. Nakon postavljanja dijagnoze, primjenjuje se metoda liječenja bolesnika. Liječenje difterije sastoji se od antibiotika i lijekova. Iako prisutnost ove bolesti još uvijek postoji u nekim zemljama, njezina se učestalost značajno smanjila zahvaljujući prevenciji i cjepivima koji se primjenjuju u cijelom svijetu. Većina oboljelih od ove bolesti su osobe slabog imuniteta, žive u nehigijenskim uvjetima, nisu primile cjepivo. Difterija je bolest koja može biti smrtonosna zbog toksina koje oslobađaju bakterije. Ozbiljnije komplikacije uključuju opstrukciju dišnih putova, zatajenje bubrega, upalu pluća, nadbubrežnih žlijezda te zatajenje srca i bubrega. Temelj liječenja difterije su antibiotici koji uklanjaju bakterije i lijekovi koji zaustavljaju djelovanje štetnih toksina koje proizvode bakterije. Važno je da se osoba pridržava savjeta liječnika i da nema previše fizičkog napora jer to može otežati oporavak.


Tagovi: