Da li je cin 3 rak

Da li je cin 3 rak

Što je CIN 3?

CIN 2 i 3 su zapravo skraćenice koje se odnose na cervikalnu intraepitelnu neoplaziju drugog te trećeg stupnja. Navedeni naziv označava prisutnost abnormalnih/displastičnih promjenjivih stanica na vratu maternice. Ove promijene javljaju se i kod CIN-a 1, no kod CIN 2 i 3 promijene su uočljive na višem stupnju. CIN 2 naziva se umjerena displazija, dok se CIN 3 karakterizira kao teška displazija. Oba navedena CIN-a pripadaju u displaziju koja je višeg stupnja.

CIN se dijeli u tri razna stupnja, ovisno o tome kolika je zahvaćenost na samoj sluznici vrata maternice. Što je stupanj viši, to je cerviks više zahvaćen i dolazi do ozbiljnijih promjena. CIN 2 donosi displastične promjene koje mogu zahvatiti do dvije trećine epitela, sluznice cerviksa. CIN 3 navedene promjene širi na više od dvije trećine epitela. Potrebno je napomenuti kako zadnji stupanj promjene - 3 spada u CIS kategoriju.

CIS se odnosi na karcinom koji je ograničen na sami epitel i ne metastizira, točnije, nije invazivan tip karcinoma. No, ovo stanje predstavlja veliki rizik od daljnjeg razvoja kao i napredovanja bolesti te prelaska u invazivni karcinom na vratu maternice. CIN-ovi predstavljaju prekancerozne stadije karcinoma vrata maternice, odnosno, promjene koje mogu prethoditi nastajanju razvoja karcinoma na cerviksu. Svi CIN-ovi donose određeni rizik promjena i nastanka karcinoma, što znači da se on može spriječiti.

Zašto nastaje CIN 3?

CIN će biti uzrokovan humanim papiloma virusom. Postoji preko 100 vrsta HPV virusa, no CIN nastaje samo od strane onih koji su spolno prenosivi. HPV virusi koji se prenose spolnim putem podijeljeni su prema kategorijama niskog i visokog rizika, prema njihovom malignom potencijalu. CIN 1,2 i 3 najčešće budu uzrokovani infekcijom HPV tipa s visokim rizikom. Potrebno je naglasiti kako se ovi visokorizični tipovi HPV-a povezuju i s razvojem karcinoma u drugim područjima genitalne te analne regije. Da li CIN 3 donosi simptome?

Prisutnost CINA-a najčešće neće uzrokovati simptome. U određenim slučajevima simptomi mogu biti nepravilno krvarenje između menstrualnih ciklusa ili nakon spolnog odnosa, pojačani iscjedak. Kako prepoznati prisutnost CIN-a? Jedini način za otkrivanje abnormalnih promjena na sluznici vrata maternice je PAPA test. Stoga, važno je provoditi redovite ginekološke preglede. Da li neke žene imaju predispoziciju za razvoj CIN 3? Svaka žena može oboljeti od navedenog stanja. HPV-om se mogu zaraziti sve spolno aktivne osobe, bez obzira na zdravstveno stanje.

Kako se dijagnosticira i liječi CIN 3?

Jedini način detekcije navedenog stanja je rano otkrivanje pretkancerogenih promjena na vratu maternice preko redovitih PAPA testova. Poželjno je da žena napravi barem jedan PAPA test godišnje, jer riječ je stanju koje nastaje kroz dulji vremenski period. Što ako se na PAPA testu utvrdi CIN 3? Tada Vas ginekolog može uputiti na HPV testiranje kao i tipizaciju HPV-a. Na navedenoj pretrazi uzimaju se brisevi s vrata maternice koji se analiziraju na molekularnoj razini. Na testiranju se utvrđuje tip virusa i dobiva se uvid u rizik razvoja prekanceroznih promjena cerviksa. Ginekolog također može zatražiti i kolposkopiju te biosiju sluznice.

Kako se liječi CIN 3? CIN-ovi se mogu liječiti. Ukoliko CIN nije perzistirao postoji mogućnost samostalnog povlačenja. Rade se redovite kontrole. Ukoliko je CIN perzistirao, preporučuju se određene metode liječenja. Metode liječenja mogu biti lokalno destruktivne ili ekscizijske. Prva metoda odnosi se na uništavanje promjena na cerviksu uz pomoć raznih mehanizama - laser, tekući dušik, druge metode. Ekscizijske metode odnose se na konizaciju nožem ili laserom. Odluka o metodi liječenja donosi se na temelju određenih čimbenika - zdravstveni status žene, dob žene, reproduktivna sposobnost. U proces liječenja mogu se ubrojati i metode jačanja imunološkog sustava.


Tagovi: