Da li je anemija opasna

Da li je anemija opasna

Iako je nazivaju poremećaj ili stanje anemija je prava bolest

Istina je da malokrvnost ili slabokrvnost može uzrokovati mnoge druge bolesti. Iako je nazivaju poremećaj ili stanje anemija je prava bolest koju treba ozbiljno shvatiti i liječiti jer potencijalno može biti vrlo opasna. Većina bolesti od običnih infekcija do predkanceroznih stanja mogu biti praćene i anemijom, kao sekundarnim stanjem ili sekundarnom bolešću. Statistike kažu da svaki četvrti stanovnik pati od nekog oblika anemije, a znamo da ih ima više vrsta, obolijevaju češće žene i djeca nego muškarci.

Anemija češće pogađa žene između ostalog zbog redovitog mjesečnog menstrualnog krvarenja, trudnice na poridu znaju izgubiti puno krvi, dojilje koje dojenje iscrpljuje također često postanu anemične, a djeca su anemična ako prehranom ne unose dovoljno hranjivih tvari u organizam, a muškarci ako su izloženi pojačanim naporima (sportaši, fizički radnici) i premalim unosom potrebnih hranjivih tvari da bi izdržali te napore. Vegetarijanci su zbog svoje prehrane često anemični, pothranjene skupine u svijetu posljedično pate od anemije.

Anemija spada u hematološke bolesti

Krvne bolesti liječe hematolozi, a anemija spada u hematološke bolesti iako je često samo simptom neke druge bolesti. Stanje željeza u krvi se očitava iz laboratorijske krvne slike, a utvrđeni manjak željeza se liječi preparatima željeza, uz vitamin C, a samo liječenje je praćeno nadutošću, tvrdom i tamnom do crnom stolicom, može se pojaviti i mučnina i bol u trbuhu, no mogu se ublažiti ili izbjeći izborom pravog lijeka i uzimanjem uz sok od cikle.

Anemija se često liječi prirodnim sirupima ili tonicima željeza, sokovima od kupina, borovnica, cikle, višanja ili tabletama za žvakanje, no pocrnit će vam zubi i jezik (prolazno). Željezo ima životno važnu ulogu u izgradnji hemoglobina koji dostavlja krv u mozak i sva ostala tkiva. Dodaci prehrani koje uzimaju sportaši i osobe koje žele smršaviti su pravi kradljivci željeza iz organizma. Kava, čaj, mlijeko i mliječni proizvodi također mogu smanjiti apsorpciju željeza u tijelu, pa možete biti anemični i ako jedete hranu bogatu željezom.

Vanjska i unutarnja krvarenja i anemija

Krvarenja kod velikih ozljeda, vanjska ili unutarnja će sigurno dovesti do anemije, ali i mala sitna unutarnja krvarenja (pucanje žilica, divertikula, cista i slično) mogu dovesti do gubitka željeza i anemije. Vanjska i unutarnja krvarenja i anemija su uzročno posljedično povezani i često je kod velikih krvarenja transfuzija spašava život. Ako se osjećate umorno, iscrpljeno, pospano, malaksalo, bezvoljno, nemate teka, imate glavobolje, vrtoglavice, zujanje u ušima, sindrom nemirnih nogu, nemate teka, gubite kosu, možda ste samo anemični.

Najviše željeza ima u crvenom mesu, naročito u jetrcama, ostalim vrstama mesa, školjkašima, sardinama i u mnogim vrstama povrća, ali se željezo iz povrća slabije apsorbira u tijelu pa ga je potrebno jesti u velikim količinama. Anemija je neizbježna ako prehranom ne unosite dovoljno željeza u tijelo, a ako vam teško padaju željezni preparati, možete uzimati preparate od alge spiruline i svježe biljne klice. Najslađi saveznik u borbi s anemijom je tamna čokolada jer sadrži velike količine željeza.


Tagovi: