Kako se radi čokolada

Kako se radi čokolada

Čokolada kao kockica sreće vas vuče da je napravite sami

Tamne čokolade imaju visok postotak kakao mase, mali udio šećera i koristimo je u pripremi slastica, a popularno se naziva čokoladom za kuhnje. Ne postoje ujednačeni standardi u proizvodnji tamne čokolade, nekakav srednji standarda je oko 70 % kakao mase, drugi tvrde da taj postotak mora biti veći od 75 %, dok oni popustljiviji tvrde da su sve čokolade sa udjelom 50 % i više kakao mase, tamne čokolade. Epitet, čokolada kao kockica sreće vas vuče da je napravite sami.

Recepti domaćih čokolada rasuti po internetu su vrlo različiti, znate da trebate kako u prahu, šećer u prahu (štaub), mlijeko u prahu, vode po potrebi i razni dodaci koje želite dodati u svoju čokoladu. Dodaci mogu biti vanilin šećer, razni orašasti plodovi (orasi lješnjaci bademi i slično čak i kikiriki), grožđice i drugo sitno sušeno voće. Pri izradi koristite papir za pečenja kojim ćete obložiti dno posude u koju ćete u tanjem sloju uliti čokoladnu masu.

Čokolada u kojoj sastojke mjerite na čaše

Iako danas svako moderno kućanstvo ima kuhinjsku vagu, većina domaćica obožava recepte bez vaganja, one u kojima sastojke mjerite na žlice, šalice ili čaše (obično se misli na čaše od jogurta kojih ima od jedan ili dva decilitra). Čokolada u kojo sastojke mjerite na čaše može biti vaš prvi pokušaj da napravite svoju prvu domaću čokoladu. Potrebne su vam dvije čaše šećera, dvije čaše mlijeka, jedna čaša vode, jedan kilogram mlijeka u prahu, lješnjaci i ostalo po želji.

Čokolada se priprema u četiri koraka, prvo grubo samljevenim orašastim plodovima ravnomjerno pospete dno posude koju ste obložili papirom za pečenje. U pomiješani kako prah i šećer ulijete vodu i mlijeko i stavite na laganu vatru, zagrijavajte uz miješanje. Kada ta smjesa proključa, neka vrije oko pet minuta, zatim dodajte mlijeko u prahu i kuhajte uz miješanje još 2-3 minute. Zatim skinite s vatre i glatku gustu masu jednolično nalijte preko orašastih plodova u tankom sloju da se bolje stvrdne.

Bijela čokolada u sebi ima kako maslac a ne prah

Mliječne čokolade nisu pogdne za izradu slastica, imaju u sebi više šećera i mlijeka, a manje kakao praha i služe nam doista kao kockice utjehe u danu. Bijela čokolada u sebi ima kakao maslac, a ne prah ostali dodaci su mlijeko u prahu, šećer, a najčešći su joj dodaci bobičasto voće, no, neki baš vole čistu bijelu čokoladu. Kakao maslac je bijel i zajedno s ostalim bijelim sastojcima (šećer, mlijeko u prahu) daje bijelu čokoladu.

Da je kakao maslac bijel možete vidjeti na tamnoj čokoladi koju predugo čuvate, po njoj će izbiti bijele mrljice, poput plijesni zbog kojih možete pomisliti da se čokolada pokvarila i zbog toga je baciti. Istina je da se kakao masnoća u čokoladi počela odvajati i probijati na površinu. Za bijelu čokoladu trebate kakao maslac, pola šalice šećera u prahu, pola žlice mlijeka u praju, po pola male žličice ekstrakta od vanilije i ekstrakta od naranče, na vrh žličice đumbira u prahu i malo soli.


Tagovi: