Crohnova (Kronova ) bolest – uzrok, simptomi i liječenje

Crohnova (Kronova ) bolest - uzrok, simptomi i liječenje

Zbog čega nastaje crohnova bolest se ne zna, ali genetske predispozicije moguće postoje

Upalna bolest crijeva najčešće započinje u ileumu, drugom dijelu tankog crijeva i u prvom dijelu debelog crijeva, no ista vrsta upale može nastati u bilo kojem dijelu probavnom sustava, jednjaku, želucu, anusu, a može zahvatiti i sluznicu usne šupljine. Zbog čega nastaje crohnova bolest se ne zna, ali genetske predispozicije moguće postoje, tako je utvrđeno kod oko 25% oboljelih. Mali čirevi (vrijeđovi) mogu biti raspršeni po probavnom sustavu, mogu proći sami od sebe i napraviti se novi.

Ožiljci na zacijeljenim mjestima pokazuju dinamiku širenja upale, za koju se još ne zna uzrok, ali stručnjaci misle da razne bakterije možda uzrokuju i ulcerozni kolitis i crohnovu bolest. Crohnova bolest i ulcerozni kolitis se povezuju sa velikim unosom šećera, naročito voćnih, kao i konzumacijom masnoća životinjskog porijekla, dok namirnice bogate kalijem smiruju i smanjuju upalu. Obolijevaju muškarci, žene, pa čak i djeca, s tim da nekih zajedničkih simptoma kod oboljelih ne mora biti.

Crohnova bolest se može razviti u rak crijeva

Simptomi upala crijeva su bol u trbuhu, proljev, zatvor, gubitak na težini, krv u stolici, nadutost, groznica, nedostatak apetita i gubitak na težini, lezije na koži, čirevi u rektumu, noćno znojenje, a sve to može pratiti suženjima crijeva, temperaturom, i ožiljcima, fistulama i "džepovima" u crijevima u kojima zaostaje neprobavljena hrana koje truli i povećava upalu. Crohnova bolest se može razviti u rak crijeva, naročito ako se bolesnik ne pridržava plana prehrane i ne uzima lijekove.

Proktološki pregled rektuma, pretraga krvi u stolici, kompletna krvna slika, kolonoskopija, biopsija crijeva i po potrebi i druge pretrage određuju je li crohnova bolest u akutnoj fazi ili je već poprimila kronični oblik. Pravi lijek za ovu bolest ješ nije otkriven, pa se bolest liječi prema simptomima. Ideja da bi se ova bolest mogla liječiti matičnim stanicama se još razmatra. Blaža stanja se liječe kortikosteroidima i ostalim protuupalnim lijekovima, kod težih komplikacija se daju antibiotici.

Kada se crohnova bolest mora liječiti operativnim putem

Kada više lijekovi ne pomažu, kada se nakuplja previše fistula, džepova, čireva, kada zaprijeti pucanje crijeva, kada je velik dio crijeva oštećen, tada već trebate kirurga. Kada se crohnova bolest mora liječiti operativnim putem, operacija napravljena na vrijeme olakšati boli i bitno mu poboljšati kvalitetu života, a događa se da se nakon uspješne operacije pacijent godinama ne sjeća bolesti jer mu je dobro i samo ga redovne kontrole podsjećaju na teške muke koje je prošao.

Naravno, to ne znači da crohnova bolest izliječena, iako je bolesnik dugo razdoblje dobro, bolest se kad-tad opet pojavi. Često je okidač za recidiv bolesti neki veliki stres ili proživljena trauma. Neki pacijenti su mirni od simptoma oko tri godine, polovica operiranih bolesnika je bez simptoma do pet godina, ali kod 50 % bolesnika se bolest ipak vrati, a kod mnogih je nužno napraviti novu kiruršku intervenciju. Ipak se operiranima uvijek popravi kvaliteta života i produži vrijeme bez simptoma.


Tagovi: