Upalna bolest crijeva – uzrok, simptomi, liječenje

Upalna bolest crijeva - uzrok, simptomi, liječenje

Upalna bolest crijeva - uzrok

Bolovi u trbuhu, grčevi i proljev samo su neki od simptoma upalne bolesti crijeva (IBD) koji mogu biti različitog intenziteta. Ovo je stanje u kojem crijeva postaju crvena i natečena. Upalna bolest crijeva se dijeli u 2 skupine, a to su ulcerozni kolitis i Crohnova bolest, koje, ako se ne liječe, dovode do komplikacija i moguće smrti. Manifestacija bolesti ovisi o zahvaćenom području i težini upalnog procesa. Ulcerozni kolitis je stanje koje uzrokuje dugotrajnu upalu i rane u sluznici debelog crijeva i rektuma. Crohnova bolest je karakterizirana upalom sluznice probavnog trakta, koja se širi duboko u zahvaćena tkiva.

Upalna bolest crijeva češće pogađa odrasle, ali može zahvatiti i starije osobe te djecu. Svaka osoba može razviti bolest, bez obzira na spol ili dob. Najčešće se dijagnosticira u dobi između 15 i 25 godina te između 45 i 55 godina. Prehrana i stres među glavnim su čimbenicima koji mogu pogoršati simptome ovog stanja. Drugi čimbenik koji ima utjecaj je slab imunološki sustav. Naime, kao odgovor u borbi protiv bakterija ili virusa, imunološki sustav napada stanice probavnog trakta. Drugi čimbenici, tjelesna neaktivnost, nedovoljno sna, infekcije, uporaba protuupalnih lijekova u kombinaciji s genetskom predispozicijom pojedinca, mogu rezultirati pojavom ove bolesti.

Upalna bolest crijeva - simptomi

Simptomi mogu biti blagi, umjereni ili teški. Isprva je na temelju simptoma vrlo teško razlikovati Crohnovu bolest od ulceroznog kolitisa. Upalna bolest crijeva ima različite manifestacije za ulcerozni kolitis i Crohnovu bolest. U prvom slučaju dolazi do napada na unutarnju sluznicu debelog crijeva, što uzrokuje upalu, ulceraciju i krvarenje. Kako se ulcerozni kolitis pogoršava, ljudi gotovo uvijek imaju krvavi proljev, grčeve, umor, gubitak apetita i gubitak težine. U drugom slučaju, upala se javlja u crijevima i može se pojaviti u bilo kojem dijelu probavnog trakta.

Ovdje je najčešći simptom bol u trbuhu, koji je povezan s proljevom, općom slabošću, gubitkom apetita, povraćanjem, vrućicom, anemijom i gubitkom težine. Prvi korak u dijagnosticiranju upalne bolesti crijeva je pregled koloproktologa ili gastroenterologa. Najčešće tražene pretrage su endoskopija gornjeg dijela probavnog sustava i kolonoskopija, uz pretrage krvi i stolice, CT ili MR abdomena. Važno je znati da upalna bolest crijeva nije zarazna i da je ne uzrokuje određena hrana, iako loše navike mogu pogoršati simptome.

Upalna bolest crijeva - liječenje

Dijagnoza se postavlja kliničkim pregledom u skladu s laboratorijskim i drugim pretragama te analizom endoskopskih i patohistoloških nalaza. Temeljita procjena je važna jer su simptomi glavnih upalnih bolesti crijeva slični i nalikuju sindromu iritabilnog crijeva. Budući da se radi o kroničnom problemu, osoba kojoj je dijagnosticirana upalna bolest crijeva mora živjeti s njom do kraja života. Liječenje mora biti kontinuirano, kao i praćenje bolesti uz redovite preglede i liječničke konzultacije. Upalna bolest crijeva uključuje lijekove ili operaciju, ovisno o proširenosti bolesti.

To bi trebalo pomoći u ublažavanju simptoma i pospješiti zacjeljivanje crijevnih lezija. Održavanje dobrog zdravlja i uravnotežena prehrana važni su načini za smanjenje komplikacija i sprječavanje gubitka težine. Oba oblika upalne bolesti crijeva značajno narušavaju kvalitetu života bolesnika i zahtijevaju dugotrajnu medicinsku skrb i liječenje. Važno je posavjetovati se s liječnikom i nutricionistom jer čak i hrana bogata vlaknima može izazvati nadražaj crijeva tijekom akutne faze nekih od ovih bolesti. Preporuča se izbjegavanje pušenja i alkohola, uravnotežena prehrana, smanjena konzumacija masne hrane, šećera i soli, održavanje tjelesne težine pod kontrolom.


Tagovi: