Crni prišt – uzrok, simptomi, liječenje

Crni prišt - uzrok, simptomi, liječenje

Crni prišt - antraks

Crni prišt ili antraks je zarazna bolest životinjskog porijekla koju uzrokuje bakterija Bacillus anthracis. Uglavnom napada domaće životinje koje pasu u područjima s kontaminiranim tlom. Naziv bolesti odnosi se na gnojni mjehurić s izrazito crnim središtem koji se stvara na koži. Ova infekcija kože je opasna, a bakterije mogu stvoriti spore koje postaju aktivne kada se udahnu ili progutaju. Spore su vrlo otporne na ekstremne temperature i vlažnost te mogu dugo preživjeti u okruženju bez hranjivih tvari ili vode. Učestalost antraksa je vrlo niska, a bolest je obično sporadična u većem dijelu svijeta. Crni prišt se može dobiti konzumacijom kontaminirane hrane, udisanjem spora i ugrizom insekata. Do zaraze Bacillus anthracisom može doći i kontaktom s predmetima ili životinjama kontaminiranim bakterijskim sporama. Također se može prenijeti rukovanjem proizvodima kao što su vuna, koža i dlaka zaraženih životinja. Infekcija ovom bakterijom može utjecati na rad crijeva i pluća, što može dovesti do kome i smrti nekoliko dana nakon infekcije. Zbog svog toksičnog učinka, antraks se može koristiti kao biološko oružje.

Crni prišt - simptomi

Simptomi mogu varirati ovisno o obliku kontaminacije, imunološkom sustavu osobe i količini spora s kojima je osoba bila u kontaktu. Znakovi infekcije počinju se javljati od 12 sati do 5 dana nakon izlaganja bakteriji. Kožni crni prišt prenosi se kontaktom sa kožom. Ako koža dođe u dodir s njim, možete imati malu ranicu koja svrbi. Obično izgleda poput uboda insekta. Zatim se rana brzo razvije u mjehur, nakon čega postaje čir na koži s crnim središtem. Obično ne uzrokuje bol. Simptomi se obično razviju unutar 1 do 5 dana nakon izlaganja. Plućni antraks je najteži oblik bolesti. Spore ostaju u plućima gdje ometaju disanje i mogu ući u krvotok. U početku izgleda kao obična prehlada, no ubrzo se javljaju ozbiljniji problemi s disanjem. U ovoj fazi dolazi do povišene temperature, otežanog disanja i zastoja rada srca. Crni prišt intestinalni oblik karakterizira akutna upala crijeva. Ovaj oblik nastaje gutanjem mesa zaraženih životinja. Simptomi uključuju mučninu, povraćanje krvi, gubitak apetita, praćen groznicom, bolovima u trbuhu i teškim proljevom. Ishod je smrtonosan u gotovo 50% slučajeva.

Kako se liječi crni prišt

Kako se dijagnosticira crni prišt? Dijagnosticiranje se vrši uz pomoć krvne slike, RTG prsnog koša, pregleda kože, uzoraka stolice. Liječenje ovisi o tome jesu li se simptomi razvili ili ne. Također, ako je osoba bila izložena, ali nema simptoma, liječnik će započeti preventivno liječenje. Crni prišt liječi se antibioticima. No, da bi liječenje bilo uspješno, potrebno je dijagnosticirati bolest unutar 60 dana nakon izlaganja bakteriji. Preporuča se pratiti bolesnika do potpunog oporavka. Prevencija uključuje izbjegavanje kontakta s materijalom koji može sadržavati bakteriju Bacillus anthracis. Osim toga, mogu se preporučiti lijekovi koji neutraliziraju djelovanje toksina koje te bakterije proizvode i tako sprječavaju razvoj bolesti i ublažavaju simptome. Cjepiva protiv antraksa dostupna su samo osobama za koje postoji veća vjerojatnost da će biti izloženi bakteriji. Kako se bakterije mogu naći u probavnom sustavu životinja, jedan od načina sprječavanja infekcija je bolja kontrola zdravlja životinja, čime se smanjuje prisutnost ovih bakterija u okolišu.


Tagovi: