Crijevne gliste kod djece i odraslih – uzrok, simptomi, liječenje

Parazol - pouzdano sredstvo protiv parazita

Provjerite da li imate simptome zaraze!
 • Uklanja parazite već tijekom 1. tretmana
 • Poboljšava zdravlje i štiti jetru, srce, pluća, želudac i kožu od parazita
 • Poboljšava razgradnju parazita u crijevima i deaktivira izlegnuta jaja
 • Uklanja crijevne gliste i njihova jaja
 • Normalizira rad gušterače
 • Uklanja alergijski dermatitis
 • Eliminira gastritis, ulkus i proljev
 • Uklanja anemiju
Crijevne gliste kod djece i odraslih - uzrok, simptomi, liječenje

Koji su uzroci pojave crijevne gliste

Pojava crijevne gliste u ljudskom organizmu smatra se parazitskom bolesti jer su crijevne gliste paraziti organizam čija egzistencija ovisi o drugom organizmu. Parazitska zarazna bolest nije danas bolest samo siromašnih naroda koji nemaju uvjete za pravilnu higijenu, već je česta pojava i u naprednim društvima širom svijeta.

Enterobius je parazit koji se javlja u uvjetima društava koji imaju visoke standarde higijene, no javlja se kod djece, ali i u domovima i kampovima gdje se osobe hrane iz iste kuhinje. Gliste su mali crvi u obliku niti i smještaju se u donjem probavnom sustavu, a životni ciklus gliste je od jajašca, larve do odrasle gliste traje od dva do šest tjedana.

Gliste ulaze u ljudsko tijelo kada se rukama ili putem hrane prenesu jajašca koja mogu preživjeti izvan organizma i do tri tjedna u prašini koja nas okružuje, na odjeći, posteljini, namještaju i igračkama. Stoga je higijena ruku, hrane i naših domova izuzetno važna kako bismo se zaštitili od unosa jajašca i pojave glisti u našem probavnom sustavu.

Simptomi koji upućuju na crijevne gliste

Zaraza koja upućuje na pojavu crijevne gliste sama po sebi nije opasna, ali je neugodna jer će izazvati svrbež u području anusa ili vagine. Potrebno je na vrijeme prepoznati pojavu ovih parazita kako bi se na vrijeme započelo liječenje i skratilo trajanje parazitske zarazne bolesti i daljnje širenje na druge osobe iz okoline zaražene osobe i druge organe u tijelu.

Kada je jedan član obitelji zaražen parazitima potrebno je da ostali članovi obitelji također budu ispitani, odnosno da obave potrebne pretrage jer se jajašca lako prenose i mogu se lako zaraziti.

Glavni od simptoma je svrbež analnog područja, a do komplikacija može doći kod pojave crijevne gliste ako se ona proširi na peritonealnu šupljinu, ženski spolno mokraćne organe, te slijepo crijevo. Svrbež može ozbiljno narušiti svakodnevni normalni život, te poremetiti noćni odmor, izazvati nesanicu koja će uzrokovati slabost i opći umor. Također se može pojaviti i bol u području abdomena, a sve zajedno može dovesti i do razdražljivosti osobe koja je iziritirana svrbeži i nesanicom.

Kako se liječiti kod pojave crijevne gliste

Da bi se moglo započeti liječenje potrebno je postaviti ispravnu dijagnostiku, a to se može uz pomoć perianalne ljepljive celofanske trake koja se prije jutarnjeg pranja treba zalijepiti na područje anusa. Traka se zatim zalijepi na stakalce koje se treba odnijeti na mikroskopsku analizu koja će potvrditi da se radi o pojavi crijevne gliste.

Nakon što se ustvrdi da se radi o pojavi crijevne gliste liječnik će propisati lijekove koje će osoba trošiti naredna dva tjedna i očistiti organizam od crijevnih glista. Osobe koje su u bliskoj okolini parazitima zaražene osobe također trebaju obaviti pretrage jer se paraziti brzo i lako šire s obzirom da jajašca mogu preživjeti izvan organizma na površinama i do tri tjedna.

To osobito vrijedi za vrtićke i školske grupe, ali naročito za obitelji i ukućane koji su u bliskom kontaktu sa zaraženom osobom. Iako je u pravilu pojava parazita bezopasna, može se dogoditi da ličinke probiju stijenke crijeva te ulaze u druge organe ljudskog tijela kao što su srca, pluća, jetra, ali i gušterača, žuć te u tom slučaju mogu izazvati komplikacije opasne po ljudski život.


Tagovi:

Parazol - pouzdano sredstvo protiv parazita

Provjerite da li imate simptome zaraze!
 • Uklanja parazite već tijekom 1. tretmana
 • Poboljšava zdravlje i štiti jetru, srce, pluća, želudac i kožu od parazita
 • Poboljšava razgradnju parazita u crijevima i deaktivira izlegnuta jaja
 • Uklanja crijevne gliste i njihova jaja
 • Normalizira rad gušterače
 • Uklanja alergijski dermatitis
 • Eliminira gastritis, ulkus i proljev
 • Uklanja anemiju