Čirevi na zadnjici

airalo logo

Hemoroclear - mast protiv hemoroida

Aktivna sredstva kompleksno uklanjaju osnovne simptome hemoroida
  • Krvarenje tijekom pražnjenja crijeva ili tragovi krvi u fekalijama
  • Ispadanje čireva iz debelog crijeva
  • Osjećaj stranog tijela, osjećaj težine
  • Svrab i peckanje u oblasti anusa
  • Bol prilikom pražnjenja crijeva, hodanja i u sjedećem položaju
Čirevi na zadnjici

Zašto nastaju čirevi na zadnjici?

Apsces na koži ili čir opisuje se kao na izgled natečena i gnojem ispunjena kvržica koja se nalazi ispod površine kože. Ponekad može izgledati kao otvorena rana na koži koja je isto tako ispunjena gnojem. Čirevi, neovisno o mjestu nastanka karakteristični su prema crvenilu te boli. Zašto nastaju čirevi na zadnjici? Čirevi se mogu pojaviti bilo gdje na tijelu, pa tako i na zadnjici. Kada se pojave, oni su u početku manja i ružičasta do crvenkasta kvrgica koja može biti između centimetra do dva u promjeru. Sami simptomi su osjećaj nelagode, zatezanja, bol.

Okolna koža će poprimiti crvenkasti i natečeni ton. U roku od par dana, čir se puni s gnojem koji se s vremenom nakuplja, što uzrokuje napetost područja i bol. Čirevi na zadnjici mogu nastati radi herpesa, nošenja uske odjeće, trenje kože kod vježbanja (trčanje, planinarenje, vožnja biciklom), infekcija, alergijskih reakcija, kožnih bolesti kao ekcem - uzroci nastanka mogu biti razni. Što napraviti kada nastane? I dok ste možda u iskušenju da navedeni čir propušite i istisnete gnoj van, najbolje je pustiti čir da se on samostalno povuče.

Što napraviti kada se pojave čirevi na zadnjici?

Ukoliko ste primijetili da na zadnjici imate čir koji vam smeta, nemojte se dovoditi u iskušenje da ga probušite. Kada čirevi na zadnjici razviju vidljivo žuto bijeli vrh, oni će samostalno puknuti i tako istjerati nakupljeni gnoj van tijela. Čirevi, neovisno o lokaciji na tijelu često se pojave i nestanu sami od sebe. Koliko se povlače čirevi na zadnjici? Nestaju kroz nekoliko tjedana, no pošto je riječ o području na kojem sjedimo, on se može povlačiti i do mjesec dana. Maleni čirevi će samostalno zacijeliti i neće ostaviti ožiljke, dok veliki mogu ostaviti manje vidljiv ožiljak.

Osim na zadnjici, čirevi se mogu pojaviti na vratu, licu, ispod pazuha, na bedrima - na bilo kojem mjestu koje je prekriveno dlakom i gdje se puno znojimo i gdje je prisutno trenje. Što ako želite poduzeti neke mjere da se čir što prije povuče? Tada vam sljedeće mjere mogu pomoći: Na područje gdje se nalazi čir nanesite ručnik koji ste prethodno umočili u toplu slanu vodu. Ova metoda ubrzat će samostalno puknuće čira i njegovo brže zacjeljivanje. Isto tako, čir možete nježno prati do tri puta dnevno i na njega nanijeti antibiotik koji ćete pokriti sa zavojem. Nikada se nemojte dovoditi u napast da ga samostalno tiskate ili kopate, jer na taj način riskirate infekciju i daljnje komplikacije.

Kako se liječe čirevi na zadnjici?

Liječenje čireva može se vršiti u vlastitom domu. Alternativna medicina donosi nam sljedeće mogućnosti liječenja: Na čir nanesite ulje čajevca koji je prirodni antiseptik. Nježno umasirajte ulje na sami čir i na okolnu kožu, te pustite da se ulje upije u kožu. Ulje može pomoći u ublažavanju osjećaja nelagode i napetosti i može ubrzati liječenje. Ulje bi se trebalo nanositi nekoliko puta dnevno, sve dok čir ne pukne. Čirevi na zadnjici mogu se tretirati doma, no ponekad traže i liječničko mišljenje ukoliko ne pucaju.

U slučaju da samostalno ne možete potaknuti čir na njegovo pucanje, tada je najbolje da zatražite liječničko mišljenje. Čirevi na zadnjici mogu se probušiti i iscijediti u ordinaciji, što će ubrzati uklanjanje i liječenje. Da bi se čir ispraznio, potrebno je sondom probiti njegove zidove apscesa i istisnuti prisutan gnoj. Kada se gnoj isprazni, apscesi će ostaviti prazan prostor koji će doktor privremeno ispuniti s gazom ili umjetnim drenovima. Nakon što se apsces u potpunosti iscijedi, možete dobiti propisane antibiotike. Antibiotici se koriste kako bi se spriječilo moguće širenje infekcije u druge dijelove tijela.


Tagovi:

airalo logo

Hemoroclear - mast protiv hemoroida

Aktivna sredstva kompleksno uklanjaju osnovne simptome hemoroida
  • Krvarenje tijekom pražnjenja crijeva ili tragovi krvi u fekalijama
  • Ispadanje čireva iz debelog crijeva
  • Osjećaj stranog tijela, osjećaj težine
  • Svrab i peckanje u oblasti anusa
  • Bol prilikom pražnjenja crijeva, hodanja i u sjedećem položaju