Cijene goriva

Zanimljivosti

Cijene goriva

Kako se formiraju cijene goriva

Nedavno nas je sve zaprepastio vrtoglavi rast cijene goriva koje je mnogima postao luksuz. Daljnji rast cijena je zaustavila vlada određujući gornju granicu koja ne smije prelaziti 11, 10 kuna za gorivo neovisno o kojoj vrsti se radi.

Obični građani su zbunjeni ponekad cijenama za gorivo jer i kad cijene barela nafte padaju u Hrvatskoj cijene goriva rastu. Međutim, ne bi nam trebala biti utjeha da Hrvatska nije u vrhu europskih zemalja po cijenama goriva jer niti plaće niti standard ne prate europske zemlje.

U Hrvatskoj se cijena za gorivo formira u skladu sa Zakonom o tržištu nafte i naftnih derivata. Međutim, zakon ne prati kretanje svjetskih cijena naftnih derivata nego isključivo cijena naftnih derivata na tržištu Mediterana. Osim cijene naftnih derivata u cijenu goriva su uključeni i devizni tečajevi, naknada Agenciji za obvezne zalihe nafte, premija energetskog subjekta, naknade Hrvatskim cestama, naknade Hrvatskim autocestama, posebni porez na trošarine na koji se obračunava i PDV, te ujedno i PDV na samu proizvodnju goriva.

Da zaključimo, davanja državi u postotnom iznosu su 47, 5 posto u cijeni goriva, a ostatak je cijena samog derivata 52, 5 posto u Hrvatskoj.

Koja goriva su dostupna kod nas i kad se mijenjaju cijene goriva

Goriva koja su dostupna u Hrvatskoj nisu samo klasična podjela na benzin i diesel. Postoje i goriva koja su namijenjena za ribarice poznata kao Plavi diesel koje se mogu nabaviti samo uz posebne dozvole koje vlasnici ribarica imaju. Također postoji lož ulje čija namjena je da služe kao energent za grijanje. Zatim autoplin koji koriste vozači koji imaju ugrađenu auto plinsku bocu u svoje vozilo, te plinske boce za kućanstva. Sve su to goriva.

Međutim, dvije najvažnije skupine su svakako benzin i diesel gorivo. Cijene goriva za benzin su do nedavno bile na višem nivou nego cijene za dizelska goriva za vozila. Nedavno su cijene izjednačene jer je određena gornja granica odlukom Vlade. Benzinsko gorivo je poznato pod nazivom Eurosuper 95 i Eurosuper 100, s razlikom u sastavu. Dizelska goriva su poznata po nazivu Eurodiesel, a razlikuju se Eurodiesel za osobna vozila i Eurodiesel za kamione.

Pojedine benzinske postaje označavaju svoja goriva i Class plus kao kvalitetnija goriva koja su i kvalitetom, ali i cijenom nešto viša od ostalih matičnih vrsta goriva.

Cijene goriva u Hrvatskoj trenutno se mijenjaju svaka dva tjedna iako benzinske postaje mogu mijenjati cijene na dnevnoj bazi. Dan u tjednu kad se mijenjanju odnosno usklađuju cijene koje su na cjenicima pojedinih kompanija i cijene koju propisuje zakon ovisno o kretanju cijena naftnih derivata trenutno je svaki drugi utorak. Benzinske postaje također mogu imati različite cijene unutar iste kompanije ovisno gdje se postaje nalaze, o količini prometa ili ako se radi o autocesti gdje su cijene nešto više nego u gradovima.

Kako i gdje pratiti promjene cijene goriva

Kako se cijene raznih goriva konstantno mijenjaju ovisno tržišnim uvjetima, pa tako i cijene mogu mijenjati i same benzinske postaje na dnevnoj bazi, vozačima je ponekad vrlo teško pratiti gdje i kada točiti gorivo. Uglavnom, ukoliko živite brzim tempom točite gorivo kad vam ponestane goriva ili je rezervoar pri kraju.

Ipak velika većina naših građana vozača pazi gdje i kada toči gorivo i pažljivo prati kretanje cijena. Cijene raznih goriva možete pratiti na web stranicama online i to je dovoljno da u tražilicu unesete cijene goriva ili prati cijene goriva. Ponudit će vam se stranice na kojima se objavljuju cijene po vrstama goriva prema naftnim kompanijama koje u Hrvatskoj imaju benzinske postaje.

Vrlo često se te stranice ograđuju sa klauzulom o točnosti podataka s obzirom da upravo same benzinske postaje mogu imati različite cijene unutar iste naftne kompanije ovisno o položaju i prometu koji ostvaruju. Najpouzdanije bi zapravo bilo pronaći na web stranicama same naftne kompanije cjenik i tretirati ga kao glavni orijentir jer same benzinske postaje mogu odstupati u par lipa u odnosu na odluku kompanije o cijenama.
Tagovi: