Kako nam centralno grijanje uništava zdravlje: Evo koje bolesti nastaju zbog velike topline u kući

Zanimljivosti

Kako nam centralno grijanje uništava zdravlje: Evo koje bolesti nastaju zbog velike topline u kući

Da li je centralno grijanje opasno?

Znamo kako visoke temperature mogu utjecati na naš organizam, no da li ovo vrijedi ako je u pitanju i grijanje? Centralno grijanje koje je podešeno na visoku temperaturu može itekako ugroziti naše zdravlje. Kako? Zdravstvena istraživanja pokazuju kako se veliki broj prehlada javlja kada krene sezona grijanja. Često ćete čuti kako je prehlada uzrok hladnog zraka, no istina je da je ona uzrok promjene temperature s hladnog na toplo i obrnuto. Visoka temperaturna razlika između vanjskog i unutarnjeg prostora mogu itekako naškoditi našem zdravlju.

Navedeno istraživanje pokazuje da većina oboljelih koristi centralni oblik grijanja, koji se smatra najopasnijim grijanjem kada je u pitanju naše zdravlje. Šokantni su i rezultati istraživanja koji pokazuju da velika većina bolesnika razvija i astmu. Liječnici upozoravaju da isušeni zrak u prostoru doprinosi infekcijama naših respiratornih organa i da ono može loše djelovati na naše upaljeno grlo. Ukoliko volite jako zagrijani prostor zimi, tada se savjetuje da koristite naknadne ovlaživače zraka ili da prozračujete prostorije tri puta dnevno po minimalno 15 minuta.

Kako centralno grijanje utječe na naše zdravlje?

Visoka temperatura u prostoru može pridonijeti razvoju prehlade i raznih infekcija. Kako? Udisanjem suhog zraka mi štetimo našem organizmu – dolazi do isušenosti sluznice nosa, glavobolje, neugodnog osjećaja i predjelu naših sinusa, moguće je čak i krvarenje iz nosa. Svi mi volimo tople prostore za hladnih zimskih dana, no stručnjaci upozoravaju kako bi grijanje trebalo biti optimalne temperature. Što to znači? Savjetuje se da je što manja temperaturna razlika između vanjskog i unutarnjeg prostora. Ovo ne znači da Vašem prostoru mora biti što manja temperatura, ali ona bi svakako trebala biti optimalna.

Za zime mnogi od nas temperaturu namjeste na 20+ stupnjeva, što se pokazuje kao neispravna odluka. Stručnjaci savjetuju da grijanje namjestite na ugodnu temperaturu od 18 stupnjeva. Osim što s manjom temperaturom štedite zdravlje, ujedno štedite i potrošnju koja će biti vidljiva na računima. Ako ste zimogrozni, preporuka je da se radije toplije obučete ili pokrijete dekom nego da povisujete temperaturu u prostoru u kojemu boravite. Također bi bilo važno naglasiti da je temperatura u kući ili stanu optimalna u svakoj prostoriji.

Kako koristiti centralno grijanje?

U hladne zimske dane svakako nema ljepšeg osjećaja nego doći u topli dom. Iako na prvu veoma lijepa pomisao, izlaganje tijela pretjeranoj toplini nakon hladnoće nikako nije dobro. Naveli smo kako je promjena temperature plodno tlo za razvijanje ozbiljnije prehlade, no ona je isto tako plodno tlo za uništavanje naše kože. Grijanje zimi može bitno utjecati na našu kožu, što se može vidjeti po ispucalosti i crvenilu. Suhi zrak s vidljivim manjkom vlage u prostoriji se prvenstveno odražava na koži lica i ruku. Zašto koža postaje suha i crvena?

Toplijim zrakom naša koža gubi vodu, što znači da se ona krene sušiti i može razviti razne simptome poput crvenila ili osipa. Kako koristiti grijanje? Prije svega odgovorno. Ukoliko želite da Vam je toplo radije se bolje obucite nego da povisite temperaturu u prostoru. U slučaju da zaista ne možete bez pretjerano zagrijanog prostora, tada se preporučuje da svoj prostor redovito prozračite do tri puta dnevno po najmanje 15 minuta. Također se savjetuje da na svoje radijatore ili grijalice postavite ovlaživače zraka. Posebnu pažnju obratite na njegu svoje kože, što znači da je preporučljivo da koristite što masnije kreme koje dubinski hidratiziraju kožu.

Tagovi: