Cellcept – djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Cellcept - djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Cellcept lijek - opis, djelovanje

CellCept (djelatna tvar mofetilmikofenolat) je lijek koji se koristi za prevenciju odbacivanja transplantata, posebno kod pacijenata koji su podvrgnuti transplantaciji bubrega, srca ili jetre. Ovaj lijek djeluje tako što sprečava razmnožavanje stanica koje uzrokuju odbacivanje transplantata. Lijek se obično uzima u obliku tableta, obično dva puta dnevno, s hranom. Važno je uzimati lijek redovito kako bi se osiguralo da je terapija učinkovita. Doze se mogu razlikovati ovisno o dobi, težini pacijenta, vrsti transplantata i drugim čimbenicima, pa je važno strogo slijediti upute liječnika. CellCept može imati niz nuspojava, uključujući mučninu, proljev, bol u trbuhu, glavobolju, umor i infekcije. Neke nuspojave mogu biti ozbiljne i zahtijevati medicinsku pomoć, poput krvarenja, povišene razine šećera u krvi, problema sa jetrom ili bubrežnim funkcijama, te povećanog rizika od razvoja tumora. Prije početka uzimanja lijeka, važno je obavijestiti svog liječnika o eventualnim uzimanja svih drugih lijekova, dodataka prehrani i o svom zdravstvenom stanju, jer neki lijekovi i stanja mogu utjecati na učinkovitost ovog lijeka ili povećati rizik od mogućih nuspojava.

Cellcept - liječenje, nuspojave

Liječenje lijekovima kao što je CellCept smiju započeti i voditi liječnici koji su specijalizirani te odgovarajuće kvalificirani u području transplantacijske medicine. Lijek u tvrdoj kapsuli sadrži mofetilmikofenolat, a o cjelovitom popisu pomoćnih tvari može se pročitati u uputi o lijeku. Lijek je indiciran u kombinaciji s ciklosporinom i kortikosteroidima, a za profilaksu vrsti akutnih odbacivanja presatka kod primatelja bubrežnog, srčanog ili jetrenog presatka. O oblicima liječenja ovim lijekom kod odraslih o preporučenim dozama za bolesnike kao i kod pedijatrijske populacije odluke smiju donositi samo specijalizirani liječnici. Lijek CellCept može biti kontraindiciran u nekim slučajevima, tj. postojanju nekih stanja ili situacija u kojima se lijek ne bi smio primjenjivati ili bi se trebao primjenjivati s posebnom pažnjom. Primjerice, lijek ne bi smjeli koristiti pacijenti koji su preosjetljivi na mikofenolat mofetil ili druge sastojke lijeka. Također, lijek se ne preporučuje trudnicama ili ženama koje planiraju trudnoću, jer može uzrokovati ozbiljne malformacije fetusa. Osim toga, treba ga oprezno primjenjivati kod pacijenata koji imaju neka zdravstvena stanja, poput infekcija, problema s jetrom ili bubrezima, niskog broja bijelih krvnih stanica ili trombocita, te kod osoba koje su nedavno primile cjepivo.

Cellcept - primjena samo po uputama liječnika specijalista

Važno je da pacijenti koji uzimaju CellCept redovito idu na kontrole kod svog liječnika kako bi se pratila učinkovitost terapije i identificirale moguće nuspojave i kontraindikacije. Također, važno je obavijestiti svog liječnika o svim drugim lijekovima i dodacima prehrani koje uzimate, jer neki od njih mogu interagirati s ovim lijekom i povećati rizik od nuspojava odnosno kako bi se izbjegle neželjene interakcije. Postoje neki lijekovi i dodaci prehrani koji mogu interagirati s ovim lijekom. To može utjecati na učinkovitost terapije i povećati rizik od nuspojava. Smanjiti apsorpciju CellCepta ili smanjiti njegovu učinkovitost, mogu npr. lijekovi antacidi, probenecid, rifampicin, aspirin, aciklovir, antikoagulansi, oralni kontraceptivi ili neki antiepileptici. Zato je važno da pacijenti koji uzimaju ovakve lijekove redovito idu na kontrole kod svog liječnika i obavijeste ga o svim lijekovima i dodacima prehrani koje uzimaju, kako bi se pratila interakcija lijekova i prilagodila doza prema potrebi. Ovo je lijek koji se smije uzimati samo na liječnički recept. Važno je napomenuti da ne smijete koristiti ovaj lijek bez savjetovanja s liječnikom, niti smijete dijeliti ovaj lijek s drugim osobama. CellCept je lijek koji se propisuje pojedinačno, prema individualnim potrebama pacijenta, stoga je važno slijediti upute liječnika i ne prekoračiti propisanu dozu.


Tagovi: