Otkazivanje jetre – uzrok, simptomi, liječenje

Otkazivanje jetre - uzrok, simptomi, liječenje

Otkazivanje jetre uzroci

Ciroza jetre je glavni uzrok za otkazivanje jetre kada se razvije dolazi do disfunkcije jetre. Kod ciroze jetre normalno tkivo jetre se zamjenjuje tkivom koje je fibrozno što predstavlja oštećenja. Do ove bolesti dolazi najčešće zbog alkoholizma, ali i upotrebe nekih agresivnih lijekova s obzirom da je jetra organ koji pročišćuje tijelo od toksičnih tvari i proizvodi žuč koja ima funkciju čišćenja i odvajanja štetnih tvari u crijeva.

Uzroci za oštećenje jetre su i virusi koji stvaraju hepatitis B i hepatitis C što stvara upalni proces u jetri i uništenja jetrenih stanica. Kod uznapredovale bolesti hepatitisa dolazi do uništenja stanica jetre i stvaranja tkiva koji je ožiljkast, a u konačnici dolazi i do smanjivanja jetre.

Uzroci za otkazivanje jetre mogu biti i autoimune bolesti poput autoimunog hepatitisa, Wilsonova bolest kod koje dolazi do skupljanja bakra u jetri, začepljenje žučovoda zbog pijeska ili kamenca, cistična fibroza. No na poremećaj u radu jetre mogu utjecati i poremećaji radu srca i krvnih žila, kod bolesti dijabetesa, te nakupljanja željeza u jetri što se naziva hemokromatoza.

Otkazivanje jetre simptomi

Simptomi kada nastupi otkazivanje jetre su simptomi kada je ciroza jetre već uznapredovala. poznato je da blaga ciroza jetre nema izraženih simptoma te se vrlo često ciroza otkriva putem nalaza krvi i kompletne krvne slike. Kod uznapredovale ciroze javit će se umor i nedostatak energije u tijelu, modrice se lako mogu zadobiti, a moguća su i kravarenja.

Na koži se uz svrbež pojavila žuta boja, koja se javlja i u bjeloočnicama što je znak da jetra ne obavlja svoju funkciju, odstranjivanja bilirubina. Javlja se i povišena tjelesna temperatura, a nakuplja se i tekućina u abdomenu, te osjećaj nadutosti i boli u abdomenu što upućuje na upalni proces. Apetit nestaje pa dolazi i do gubitka na težini, javlja se i oticanje nogu jer se nakuplja voda u nogama.

Siptomi koji ukazuju na otkazivanje jetre su zbunjenost, nerazgovjetno izražavanje, te u trenutku otkazivanja jetre dolazi do kolapsa ciejlog organizma jer je jetra organ bez kojeg ljudsko tijelo ne može normalno funkcionirati., otkazuju i ostali vitalni organi u tijelu.

Otkazivanje jetre liječenje

Otkazivanje jetre je vrlo ozbiljno zdravstveno stanje i potrebno je hitno intervenirati i postaviti točan uzrok koji je doveo do otkazivanja jetre. Osim osnovnih krvnih pretraga napravit će se i dodatne krvne pretrage kojima će se testirati prisutnost hepatitisa, željeza ili bakra, autoantitijela stanica jetre. Skupina testova koji se rade i zajedno promatraju su ALT, ALP, AST, razina bilirubina, PT i albumin. Dijagnostika CT i UZV će potvrditi krvne nalaze, no pravi uzrok se može otkriti biopsijom jetre da se uzme uzorak i testira na druge uzročnike.

Liječenje koje se provodi u situacijama kada je je nastupilo otkazivanje jetre je jedino moguće transplantacija jetre ili dijela jetre. Naime, jetra je organ koji ima mogućnost samoregeneriranja pa nakon obavljanja transplantacija jetre moguće je da će se jetra oporaviti i razviti u normalnu veličinu čak i kada se transplantira samo dio jetre. Kod ciroza se liječenje provodi ovisno o stupnju bolesti i stupnju oštećenja jetre što će potvrditi dijagnoza.


Tagovi: