Što je antacidi

Što je antacidi

Što su antacidi i kako djeluju?

Antacidi se mogu opisati kao klasa ili skupina lijekova koji se primarno koriste za liječenje stanja uzrokovanih želučanom kiselinom. Naš želudac prirodno luči svoju klorovodičnu kiselinu koja razgrađuje bjelančevine. Riječ je o prirodnoj kiselosti sadržaja želuca od razine pH2 ili 3 kada je ona aktivna. Naš želudac, jednjak i dvanaesnik su zaštićeni od povratka navedene kiseline s strane nekoliko zaštitnih mehanizama u tijelu. Kada se stvori previše kiseline ili kada zaštitni mehanizmi popuste, kiselina može stvoriti oštećenja na sluznici želuca, dvanaesnika i jednjaka.

Simptomi navedenog su sljedeći: Mučnina, bolovi u trbuhu i žgaravica. Antacidi će u ovome slučaju smanjiti nastalu kiselost tako što će neutralizirati kiselinu i spriječiti njeno podizanje. Oni djeluju uz pomoć inhibiranja pepsina, probavnog enzima koji se proizvodi u želucu i koji je aktivan samo kod želučane kiseline. Kada se navedeni lijekovi uzimaju na prazan želudac, oni mogu smanjiti kiselinu za samo 20 do 40 minuta. Ako se uzimaju nakon obroka, oni će postepeno smanjivati kiselinu 3 sata nakon objeda. O uporabi navedenih lijekova najbolje je porazgovarati sa svojim liječnikom ili ljekarnikom, osobito ako se oni koriste uz druge terapije.

Za što se koriste antacidi?

Navedeni lijekovi će se obično koristiti kada postoje simptomi žgaravice, trbušne boli ili mučnine. Koriste se također pri liječenju upala, ezofagitisa, gastritisa i duodenitisa. Važno je naglasiti kako postoje razlike između više vrsta antacida. Antacidi se ne smiju konzumirati u visokim dozama, jer nakon određenog vremena oni mogu biti uzrok povratka kiseline koja se želi neutralizirati. Visoke doze kalcijevog karbonata kao i natrijevog bikarbonata mogu uzrokovati stanje koje je poznat kao mliječno alkalni sindrom.

Ovdje osoba može osjetiti glavobolju, mučninu, slabost, razdražljivost, visoku razinu kalcija u krvi, smanjenu funkciju bubrega. Uporaba antacida koji sadrži aluminijhidroksid zahtjeva oprez pri korištenju, osobito ako su osobe imale problema s probavnim sustavom. Antacidi se ne preporučuju osobama koje pate od povišenog krvnog tlaka, kroničnog zatajenja srca, zatajenja bubrega, kao ni onima koji se drže određene dijete u kojoj je smanjen unos soli i natrija. Prije korištenja navedenog lijeka dužni ste dvojeg liječnika upustiti u svoje sveukupno zdravstveno stanje kako ne bi došlo do razvoja komplikacija prilikom korištenja lijeka.

Da li antacidi uzrokuju nuspojave?

Svaka skupina lijekova može uzrokovati određene nuspojave, koje se mogu i ne moraju pojaviti kod svake osobe. Koje su nuspojave antacida? Antacidi mogu uzrokovati mliječno alkalni sindrom i povratak kiseline. Lijekovi koji sadrže aluminijev hidroksid mogu kod osobe uzrokovati zatvor, intoksikaciju s aluminijem, osteomalaciju i hipofosfatemiju. Antacidi koji su sebi sadrže magnezij mogu uzrokovati laksativni učinak koji uzrokuje proljev, a kod osoba sa zatajenjem bubrega oni mogu uzrokovati i povećanu razinu magnezija u organizmu radi smanjene sposobnosti rada bubrega.

Uz koje lijekove antacid djeluje? Ne preporučuje se svojevoljno kombiniranje s lijekovima ukoliko imate propisane terapije. Određene kombinacije mogu smanjiti ili povećati učinkovitost navedenog lijeka, što može rezultirati loše na organizam. Navedena vrsta lijeka je danas dostupna s bez recepta, no njihova konzumacija se ne preporučuje bez savjetovanja s liječnikom ili ljekarnikom. Ukoliko planirate konzumirati navedene lijekove, poželjno je da svoje stanje objasnite stručnjaku kako bi vam se znala odrediti terapija.


Tagovi: