Calipra – djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Ljepota i zdravlje

Calipra - djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Što je Calipra i za što se koristi?

Calipra tablete u sebi sadrže djelatnu tvar atorvastatin koji pripada u skupinu lijekova koji su poznatiji kao statini. Lijek će se koristiti za snižavanje povišenih vrijednosti lipida (masnoće) u krvi onda kada sama dijeta nije dovoljna. Atorvastatin se može koristiti i za liječenje bolesnika koji imaju veći rizik za nastajanje bolesti srca. Uzimanjem lijeka smanjuje se rizik nastanka bolesti i smanjuje vrijednosti lošeg kolesterola u krvi. Tijekom trajanja liječenja poželjno je da se osoba pridržava svoje dijete za snižavanje povišenog kolesterola.

Navedene tablete nisu primjerene za: Osobe koje su alergične na atorvastatin ili druge sastojke navedenog lijeka, osobe koje imaju oboljenje jetre, osobe koje imaju neobjašnjiva odstupanja od normalnih prema nalazima jetrenih funkcija, osoba koje uzimaju lijekove za hepatitis c, žene koje ne koriste kontracepciju, trudnice i dojilje. Upozorenja i mjere opreza vrijede za: Osobe koje imaju problema s disanjem, osobe koje su imale moždani udar s posljedicom krvarenja u mozak, osobe koje imaju problema s bubrezima, osobe koje imaju smanjenu funkciju štitnjače, osobe koje imaju grčeve nejasnih uzroka, osobe koje redovito konzumiraju alkohol, osobe koje su starije od 70 godina. Dok uzimate Calipra tablete liječnik može nadgledati liječenje.

Calipra primjena i mjere opreza

Ove tablete će se koristiti za liječenje odraslih osoba, kao i adolescenata i djece koja su starija od 10 godina. Da li se Calipra smije koristiti uz druge lijekove? Postoje lijekovi koji mogu promijeniti djelovanje navedenih tableta. Popis lijekova koji se mogu i ne smiju koristiti uz Calipra tablete možete pronaći na uputi o lijeku. Kako će se uzimati navedene tablete? Tablete se uzimaju onako kako je to odredio liječnik ili ljekarnik. Ako ne postoje posebna uputstva, lijek će se koristiti prema uputama iz uputa o lijeku. Prije početka liječenja, vaš liječnik vam može promijeniti dijetu za snižavanje kolesterola koju je potrebno primjenjivati uz tablete.

Početne doze iznose 10 mg dnevno i postepeno rastu prema potrebi. Doze se prilagođavaju u intervalima od 4 tjedna. Maksimalna doza ne smije prelaziti 80 mg dnevno. Tablete se uzimaju uz čašu vode, u bilo koje doba dana, uz hranu ili bez nje. Poželjno je da se lijek uzima svaki dan u isto vrijeme kako bi se ostvarili najbolji rezultati liječenja. Koliko traje liječenje? Duljinu liječenja će odrediti liječnik. U slučaju poboljšanja terapija se može skratiti, dok se u slučaju pogoršanja terapija može produljiti.

Calipra iskustva i liječenje

Osobe koje su liječene Calipra tabletama navode kako su one djelotvorne i kako uspješno smanjuju masnoću u krvi. Iskustva vezana za navedene tablet su pozitivna. Hoće li ove tablete uzrokovati nuspojave? Nuspojave se pojavljuju kod svakog lijeka, no one se neće pojaviti kod svake osobe Najčešće nuspojave su: Upala u nosnim putevima i grlu, grlobolja, krv iz nosa, alergijske reakcije, povišeni šećer u krvi, glavobolje, probavne tegobe, vjetrovi, bolovi u zglobovima i mišićima, poremećaji vrijednosti kod krvnih pretraga za jetrene funkcije.

Ostale nuspojave možete pronaći na uputi o lijeku. Calipra tablete se izdaju na liječnički recept i kupuju se u ljekarni. Cijena za pakiranje od 30 x 20 mg iznosi 4,38€. Kako će se navedene tablete čuvati nakon otvaranja? Nakon otvaranja, tablete će se čuvati što dalje od djece. Čuvaju se na temperaturi do 25 stupnjeva, u svom pakiranju koje štiti od svjetlosti i vlage. Lijek se ne smije koristiti nakon roka valjanosti, već se mora baciti prema uputama ljekarnika. Lijekove koje ne koristite najbolje je ostaviti u ljekarni gdje će oni biti zbrinuti na poseban način.

Tagovi: