Burnout sindrom ili sindrom izgaranja – što je uzrok i kako se liječi

Burnout sindrom ili sindrom izgaranja  - što je uzrok i kako se liječi

Kako razlikovati muči li vas običan stres ili se sve pretvorilo u burnout sindrom

Običan stres je ograničenog trajanja, obično vezan uz neku konkretnu situaciju. Kako razlikovati muči li vas običan stres ili se sve pretvorilo u burnout sindrom, moglo bi se reći da kronični stres vezan za svakodnevne situacije koje se ne mijenjaju na bolje, ma koliko se vi trudili, iz dana u dan postaje sve gore. Već dok se spremate na posao imate grč u želucu, na posao idete ustrašeni i tjeskobni kao da idete na gubilište, stalno vas proganjaju misli da će se nešto loše dogoditi.

Ubijate se od posla da bi se dokazali šefovima kojima je nemoguće ugoditi, povlačite se od kolega, jer stalno nešto provjeravate, ne nasmijete se nijedanput u danu, možda čak ni pauzu ne koristite i na kraju radnog dana ste skršeni, iscrpljeni i izmoždeni, vi sigurno već imate burnout sindrom. Sjećate li se još kako ste u početku bili oduševljeni svojim poslom (medeni mjesec), a sada zbog posla i umora ni zaspati noću ne možete.

Jesu li kronični umor i burnout sindrom isto i zašto je sve nalik depresiji

Stručnjaci razlikuju stanja do kojih dolazi zbog prevelikih i kontinuiranih stresova i različite terapije propisuju za svaku situaciju. Jesu li kronični umor i burnout sindrom isto i zašto je sve nalik depresiji, kronični umor se prije svega manifestira organskim pokazateljima kao što su umor, malaksalost, tromost i pospanost, depresija nije obično neraspoloženje nego ozbiljna klinička slika, a izgaranje na poslu je pokušaj da dobijete trku u svakodnevnom maratonu, ma koliko vas to iscrpljivalo.

Burnout sindrom se obično razvija iz stresa koji nastaje zbog vaših visokih, možda nerealnih očekivanja i grube stvarnosti u vašem radnom okruženju. Često vas frustrira spoznaja da se promaknuća i napredovanja na poslu događaju po nekom tajnom ključu i to vas tjera na još više dokazivanja, a ignoriranje vašeg truda od šefova vas onda tjera na nepromišljene odluke, davanje otkaza, traženje novog posla i potpunu izolaciju od ljudi, naravno to ne pomaže, jer ćete iste reaktivne probleme prenijeti i na novi posao.

Kako pobijediti burnout sindrom, koristite pauze na poslu, naučite reći NE, budite kolegijalni, družite se

Najviše i najbolje možete pomoći sami sebi, ali ako ne možete ili mislite da ne možete, zatražite psihološku pomoć. Kako pobijediti burnout sindrom, koristite pauze na poslu, naučite reći NE, budite kolegijalni, družite se, promijenite prehranu, promijenite društvo, maknite se od negativnih ljudi, krećite se, vježbajte, u slobodno vrijeme radite stvari koje vas vesele, zabavite se. Ako ne možete promijeniti posao, promijenite svoj pogled i stav prema cijelo poslovnoj situacije. Dovoljno se odmarajte poslije posla.

Najvažnije je prepoznati trenutak da je stres prešao u neku vrstu trajnog stanja i da zapravo već imate burnout sindrom. Nakon toga odmah počnite uvoditi promjene, ako je pritisak šefova i kolega na vas neosnovan, argumentirano se suprostavite, izađite iz pasivnog otpora u kojem šutke prihvaćate sve što vam natovare na vaš stol ili vaš popis obveza i dužnosti. Radite odgovorno, ali ne morate se žrtvovati, radite za plaću, a ne nečije priznanje, mijenjajte sve štetne navike koje utječu na vaše stanje.


Tagovi: