Kako se riješiti stresa

Kako se riješiti stresa

Kako se riješiti stresa i tjeskobe

Današnji ubrzani tempo života sve više utječe na prisutnost stresa, tjelesno i psihičko zdravlje ljudi svih životnih dobi. Kako se riješiti stresa i tjeskobe? Koje su to tehnike i kako mogu pomoći? Poznato je da se pojam stresa definira kao psihička napetost, odnosno reakcija tijela na neku opasnost ili strah. Nepovoljni ekonomski uvjeti, napeta radna atmosfera, razvod, selidba, kašnjenja među najčešćim su izvorima stresa. U situacijama koje zahtijevaju prilagodbu, stres je neizbježan pratilac. Tada živčani sustav luči kortizol, hormon stresa, koji negativno utječe na psihičko stanje pojedinca. Iako mala količina stresa može biti korisna, pretjerani ili dugotrajni stres može imati negativan učinak na zdravlje. Poznato je da stres uzrokuje umor, iscrpljenost, tjeskobu, može dovesti do pretilosti i poremećaja sna. Iako se stres ne može u potpunosti izbjeći, postoje određene tehnike kojima se može smanjiti njegov negativan učinak na naše fizičko i emocionalno stanje. Dakle, kako se riješiti stresa? Prvi korak je pronaći odgovor koji je izvor stresa. Jesu li to problemi s obitelji, partnerom, financijama, poslom ili nekim drugim životnim područjem. Uklanjanje stresora ključno je za povećanje osjećaja blagostanja i sreće.

Kako se riješiti stresa prirodnim putem

Kako se riješiti stresa prirodnim putem? Najvažnije je odabrati metodu koju ćete u stresnom razdoblju pretvoriti u naviku, a koja će tijelu i umu donijeti brojne dobrobiti. Pokušajte imati slobodno vrijeme za sebe, provedite ga s onima koje volite, baveći se aktivnostima koje vam donose napredak. Već se zna koliko je važno baviti se sportom. Ali tjelesno vježbanje mora biti u skladu s potrebama svake osobe. To može biti sport, poput plivanja, košarke, nogometa, trčanja itd. Ali to može biti i svakodnevna šetnja, vožnja biciklom ili vježbanje kod kuće. Potrebno je aktivirati tijelo jer pomaže u uklanjanju nakupljene tjeskobe. Ako dan provedete sjedeći ispred računala, čak i obična šetnja može napraviti pozitivnu promjenu u tijelu. Slobodno vrijeme iskoristite za aktivnosti koje volite, poput čitanja, slikanja ili nekog drugog hobija kako biste se riješili nagomilanog stresa. Provodite vrijeme s ljudima koje volite, organizirajte susrete s prijateljima i obitelji, razgovarajte o temama koje nisu vezane uz posao. Pronalaženje ravnoteže između posla i osobnog života odličan je način kako se riješiti stresa. Kada postoji prilika za uživanje i odmor, povratak na posao osigurava bolji radni učinak.

5 jednostavnih savjeta kako se riješiti stresa

Stručnjaci preporučuju 5 jednostavnih načina za vraćanje tjelesnog i psihičkog blagostanja. Meditacija je jedna od tehnika koja odlično funkcionira kada ne znate kako se riješiti stresa i tjeskobe. Izuzetno je učinkovit i traje samo nekoliko minuta dnevno. Pozitivne učinke primijetit ćete u vrlo kratkom vremenu. Bit ćete opušteniji i bolje ćete se moći koncentrirati na druge aktivnosti. Zdrava i uravnotežena prehrana neophodna je za dobro fizičko i mentalno zdravlje. Preporučuju se namirnice s vitaminom D, kalijem i omega-3 masnim kiselinama, voće i povrće koje ima visok udio vitamina B i magnezija. Među 5 jednostavnih savjeta kako se riješiti stresa je i slušanje glazbe. Dok vam vesele pjesme podižu raspoloženje, sporija i laganija glazba pomoći će vam smiriti um i osloboditi se stresa. Iskoristite svoje vrijeme na učinkovit i produktivan način. Neiskorištavanje dana na najbolji način također će stvoriti stres, zbog čega je važno poduzimati male radnje koje će vam omogućiti da vratite osjećaj kontrole i postignuća.


Tagovi: