Brontofobija – strah od munje i grmljavine

Brontofobija – strah od munje i grmljavine

Brontofobija spada u deset najučestalijih fobija

Nimalo ne čudi što brontofobija spada u deset najučestaliji fobija, jer i munje i grmljavine su česte pogotovo zbog sve jače izraženih klimatskih promjena. Ova fobija izaziva stres, snkdioznost, napadaje panike, pa i posve nekontrolirano ponašanje, a ne muči samo ljude, pogađa i kućne ljubimce, naročito pse i mačke. Taj iracionalni strah od munja i grmljavine karakterizira otežano disanje, ubrzani otkucaji srca, navala panike, tjeskoba, drhtanje, mučnina, pojačano znojenje, nekontrolirani plač, panično traženje skloništa ili pomoći od drugih ljudi.

Brontofobija je posljedica preživljenog nekog traumatskog iskustva, obično u ranoj dječjoj dobi, no može se razviti i kasnije u tinejdžerskoj dobi, u adolescenciji ili u posve odrasloj dobi. Osobe sa ovom fobijom često opsesivno prate i provjeravaju vremenske prognoze, ako su najavljene oluje žele naglo otputovati u neko mjesto gdje oluje nisu predviđene. Osobe koje se tako panično boje munje i grmljavine ponekad od straha ne mogu izaći van, pa se ova fobija lako pretvori u agorafobiju, straha od otvorenog prostora.

Brontofobija se liječi na više načina

Nekontrolirani, posve iracionalni strah od munje i grmljavine osobu može paralizirati, u svakom slučaju bitno narušava kvalitetu života, pa ovu fobiju treba liječiti. Brontofobija se liječi na više načina, od lijekova se daju anksiolitici i sedativi, no prihvatljiviji su neki drugi načini, kao što je suočavanje sa strahom kroz postupno izlaganje izvoru straha. Ovakvo postupno izlaganje strahu treba nadzirati terapeut da se stanje ne bi pogoršalo, ako terapija pokazuje neke pomake, terapeut određuje trenutak cijeloj jednoj oluji.

Iz ovoga je vidljivo da se brontofobija liječi u sklopu kognitivno bihevioralne terapije. Pomažu i tehnike disanja jer smiruju srčani puls i povoljno djeluju na stanje uznemirenosti izazvano olujom. Savjeti terapeuta, pozitivne misli i afirmacija i podrška obitelji i prijatelja su dragocjeni. Glasna glazba i film na velikoj glasnosti mogu prekriti tutnjavu oluje, naročito ako gledate i slušate u krugu obitelji ili prijatelja koji razumiju vaš strah, a pomaže i kontinuirano psihološko savjetovanje koje treba provoditi sve dok ne dočekate barem jednu grmljavinu bez straha.

Kod brontofobija pomažu razne tehnike opuštanja

Anksioznim osobama i osobama koje pate od napadaja panike se općenito savjetuje da nauče neke tehnike opuštanja poput meditacije, vizualizacije, a pomažu i molitve ili nizanje mantri. Kod brontofobija pomažu razne tehnike opuštanja, jer i u strahu možete vizualizirati, pravilno disati, meditirati i to vas može odvesti na mjesto bez oluje. Meditacija i vizualizacija vas i doslovno mogu odvesti u neke druge, ljepše prostore i svjetove bez munja i grmljavine i, naravno ne zaboravite disati.

Brontofobija uzmiče pred edukacijom o tome što je grmljavina, kako nastaje, zašto prvo zapara nebo munja, a tek onda zagrimi. Edukacija pomaže svima, a najviše djeci. Molitva, ponavljanje mantri ili nekih drugih umirujućih fraza prekidaju napadaje panike i vraćaju vas u realnost. Ostanite mirni tijekom oluje uz tehnike disanja ili zapisujte kako se osjećate tijekom oluje. Izdvojite sve negativne rečenice i zamijenite ih pozitivnima. Nemojte da strah kontrolira vas, uz tehnike opuštanja vi možete preuzeti kontrolu nad strahom i malo po malo prevladati strah od munje i grmljavine.


Tagovi: