Broj hitne pomoći

Broj hitne pomoći

Broj hitne pomoći, hitne službe u Hrvatskoj i EU

Nitko od nas se ne želi naći u situaciji kada mora upotrijebiti broj hitne pomoći, no svakako ga je potrebno znati. Jedinstveni broj za sve hitne službe koji se koristi u Hrvatskoj je 112, i važno je naglasiti kako su pozivi bez naknade. 112 je jedinstveni broj EU-a za hitne slučajeve, i besplatan je bez obzira da li zovete s fiksnog ili mobilnog telefona. Ovaj jedinstven broj je nastao kako bi brzo na jednom mjestu mogli odabrati hitnu službu koju želite kontaktirati, bilo da je riječ o hitnoj pomoći, policiji, ili vatrogascima. Uz navedeni broj i dalje su u uporabi i nacionalni brojevi za hitne slučajeve poput broj hitne pomoći, no cilj 112 broja je da se maksimalno olakša dolazak do pomoći onda kada vam je to najpotrebnije Također je važno naglasiti kako se navedeni broj upotrebljava i u trećim zemljama svijeta. Više o navedenom broju možete provjeriti na službenim web stranicama Europske unije.

Broj hitne pomoći, hitna u Hrvatskoj

Naveli smo kako je jedinstveni broj Europske Unije za hitne slučajeve 112, a pošto je Hrvatska članica, samim pozivom na broj možete birati hitnu službu koja vam treba bilo da je riječ o hitnoj pomoći, policiji ili vatrogascima. Osim navedenog broja, u uporabi su i direktni pozivni brojevi hitnih službi koje tražite: 192 policija, 193 vatrogasci, 194 hitna pomoć, 195 spašavanje na moru, i 1987 za Hrvatski autoklub. Broj hitne pomoći možete sami pozvati ili možete tražiti preko 112 i automatskog spajanja. Informacije o stvarima vezane za hitne slučajeve poput hitne dentalne medicine, dežurstva u domovima zdravlja, hitna medicinska pomoć, sanitetski prijevoz, hitni bolnički prijem, dežurne ljekarne i sl. Možete uvijek provjeriti na službenim web stranicama grada Zagreba pod sekciju zdravstvo/zdravstvena zaštita. Ovdje vam je jasno podijeljeno po kvartovima gdje možete koji oblik pomoći potražiti. Za izuzetno hitne slučajeve neka vam broj 194 kao broj hitne pomoći uvijek bude „pri ruci“.

Broj hitne pomoći, dobivanje pomoći u hitnim situacijama

Dogode se ponekad slučajevi kada zovete broj hitne pomoći i ne dobiva se odgovor, što onda? U takvom slučaju bitno je zvati policiju ili vatrogasce koji vam mogu pomoći. Isto tako danas postoji opcija gdje možete dobiti pomoć u hitnim slučajevima preko svojeg pametnog telefona, točnije pomoću Android uređaja. U određenim zemljama i kod određenih mobilnih operatera vaš telefon može automatski dijeliti vašu lokaciju s hitnim službama kako bi što prije došlo do akcije spašavanja. Danas gotovo na svaki pametan uređaj možete odabrati opciju dodavanje podataka za hitne slučajeve, što vam omogućuje poziv na broj hitne pomoći ili bilo koje druge hitne službe bez obzira da li vam je primjerice mobitel zaključan ili ne. Mnogi od nas se nadaju da nam navedeni hitni brojevi nikada neće zatrebati, no ipak ih je dobro znati. U slučaju da se dogodi nešto a vi ne znate broj, bilo koju hitnu službu možete zatražiti pomoću 112, broja kojeg se lako pamti i svakako je bolja opcija nego pamtiti više hitnijih brojeva.


Tagovi: