Bolovi u donjem dijelu trbuha – uzrok i liječenje

Ljepota i zdravlje

Bolovi u donjem dijelu trbuha - uzrok i liječenje

Manje opasna stanja koja prate bolovi u donjem dijelu trbuha

Loša probava često izaziva abdominalne bolove, ali je obično prate žgaravica, podrigivanje mučnine, proljev ili opstipacije. Manje opasna stanja koja prate bolovi u donjem dijelu trbuha su i predmenstrualni bolovi koji se javljaju ciklički, svaki mjesec prije menstruacije, mogu biti vrlo intenzivni, ali nisu po život opasni i smiruju ih lijekovi protiv grčeva i bolova. Nadutost je obično znak prisustva plinova u crijevima koji također mogu izazvati jake bolove, neugodne vjetrove i na kraju proljev.

Problemi loše probave i plinova u crijevima se mogu dobro prevenirati zdravom prehranom i uvijek svježe pripremljenom hranom, te redovnim obrocima u manjim količinama. Bolje je pojesti pet manjih obroka na dan, nego jedan obilan obrok u danu, a ako i dalje budu prisutni bolovi u donjem dijelu trbuha posjetite gastroenterologa. Prejako izražen PMS sa intenzivnim bolovima i obilnim krvarenjima je problem koji rješavate kod svog ginekologa, jer može biti uzrok i neki ozbiljniji poremećaj u ženskom tijelu.

Kada bolovi u donjem dijelu trbuha ukazuju na ozbiljniji problem

Bol koja se javlja uglavnom u desnoj strani donjeg trbuha može ukazivati na upalu slijepog crijeva. Kada bolovi u donjem dijelu trbuha ukazuju na ozbiljniji problem, no, postoji određen broj ljudi koji imaju inverziju organa sa kojom su rođeni, pa slijepo crijevo možda nije na mjestu gdje bi trebalo biti. No, ako se bol širi u sredinu trbuha, oko pupka, a prate je temperatura, mučnina, povraćanje ili proljev, onda je ipak najvjerojatnije upala slijepog crijeva.

Bubrežni kamenci su drugi mogući uzrok, a mjesto boli se pomiče kako se kamen kreće kroz mokraćne kanale. Kada bolovi u donjem dijelu trbuha ukazuju na bubrežne kamence, moguće je češće uriniranje, krv u urinu, i također mučnina i povraćanje. Manje bubrežne kamenčiće pacijenti izmokre, a veće treba ili razbijati laserom ili kirurški odstraniti, kao i slijepo crijevo, jer ako pukne moguće bolne komplikacije pa i sepsa. Zato intenzivne boli u abdomenu treba ozbiljno shvatiti da bi se problem na vrijeme riješio.

Kada bolovi u donjem dijelu trbuha ukazuju na upalu bubrega

Infekcija mjehura i urinarnih puteva često se urinarnim i bubrežnim kanalima proširi i na bubrege. Kada bolovi u donjem dijelu trbuha ukazuju na upalu bubrega, kada su uz trbušne bolove prisutni i bolovi u donjem dijelu leđa, a mogu se reflektirati i u slabinski dio tijela i u prepone. Ovakvo stanje je također praćeno mučninom, povraćanjem, proljevom, gubitkom apetita i temperaturom. Što prije treba obaviti nefrološke preglede i započeti sa antibiotskom terapijom za suzbijanje upale.

Bolovi u donjem dijelu trbuha mogu biti znak kile, iritabilnog crijeva, upale crijeva, te raznih drugih upalnih stanja na organima trbušne šupljine. Kod žena su mogući uzroci boli u donjem djelu abdomena ciste na jajnicima, endometrioza, upala zdjelice, izvanmaternična trudnoća, deformacija ili uvrnuće jajnika. Kod muškaraca uzrok boli u donjem trbuhu može biti bruh, deformacija (uvrnuće testisa), a liječenje i kod žena i kod muškaraca ovisi o uzroku i intenzitetu boli, ali ponekada je operacija najbolje rješenje.

Tagovi: