Bolesti oka – najčešće bolesti kod ljudi

O Caps - za bolji i oštriji vid

Za one koji žele živjeti bez naočala i leća
 • ojačava mišiće oka
 • obnavlja sposobnost prepoznavanja boja, sitnih predmeta i obrisa predmeta
 • štiti mrežnicu od UV zračenja
 • izoštrava noćni vid
 • poboljšava krvotok u očima
 • spriječava razvoj katarakte
 • smanjuje rizik od gubitka vida
 • spriječava degenerativne promjene u mrežnici
 • izoštrava vid
Bolesti oka - najčešće bolesti kod ljudi

Bolesti oka i zašto oči oboljevaju?

Povišeni šećer u našoj krvi, razne bolesti i problemi sa štitnjačom te drugi disbalansi hormona mogu itekako utjecati na zdravlje našeg vida. Liječenje upravo navedenih bolesti i stanja, kao i lokalna primjena lijekova nam mogu pomoći da održimo zdravlje našeg vida. Naše oko je jedinstven organ ako gledamo njegov sastav, sadrži rožnicu ali isto tako i druge tipične sastavnice bilo kojeg drugog organa poput vezivnog tkiva, krvnih žila i živce.

Upravo radi navedenih sličnosti događa se da bolest koja može zahvatiti pojedine organe zahvati i oči. Bolesti štitnjače kao i dijabetes se razlikuju po svojim simptomima, ali ono što im je zajedničko je da utječu na oči. Kako bi se bolesti oka uočila na vrijeme i kako bi se spriječio razvoj gubitka vida, potrebno je pregledati svoj vid. Ako u vašoj obitelji imate rizik od oboljenja očnih bolesti tada se preporučuju redovni godišnji pregledi.

Za ljude sa zdravim očima preporučuje se posjeti liječniku svake 2 do 4 godine do 50 ih godina života. Bolesti oka postaju sve češće, što ne iznenađuje jer se populacija povećava iz dana u dan. Danas se rijetko tko može pohvaliti sa savršenim vidom, na sreću brojna očna oboljenja su danas izlječiva što znači da je najgori scenarij nošenje naočala ili leće.

Najčešće bolesti oka

Najčešći problemi koji se pojavljuju sa vidom su: Kratkovidnost i dalekovidnost, astigmatizam, prezbiopija, lelujavost te bljeskanje, makularna degeneracija i retinitis pigmentosa. Kratkovidnost je stanje kada osoba gotovo odlično vidi predmete blizu sebe, dok su udaljeni predmeti više zamućeni. Ovdje je neizbježno nositi naočale ili leće radi svakodnevnih stvari poput vožnje auta. Stanje je moguće riješiti operacijom koja mijenja oblik rožnice, no ona je moguća tek nakon srednjih 20 ih godina.

Dalekovidnost je suprotno kratkovidnosti, osoba vidi daleko ali ne i ispred sebe. Nošenje naočala i leća je također neizbježno. Kod bolesti oka najčešće čujemo pojam astigmatizam, ono je stanje kada su bliski i daleki predmeti zamućeni a razlog je rožnica koja je nepravilnog oblika. Postoji blagi i teži oblik, a oba oblika možemo riješiti nošenjem naočala ili leća, ponekad je potrebna i laserska operacija vida. Prezbiopija je oboljenje koja se javlja sa starenjem kada moć fokusiranja pogleda lagano opada. Naočale su potrebne, kao i redoviti pregledi kako bi se utvrdilo da li se dioptrija promijenila ili ne.

Makularna degeneracija je gubitak našeg centralnog vida. Riječ je o bolesti koja sporo napreduje i karakterizira ju siva točka u vidnom polju. Navedeno stanje se događa ponajviše osobama iznad 60 godina koje su kratkovidne. Rano otkrivanje se može kirurški liječiti. Lelujavost i bljeskanje je najčešće stanje, radi se o malim točkicama i mrljicama koje lete ispred vidnog polja. Najviše se primijete kada pogledamo prema nebu ili svijetloj površini, a radi se o česticama proteina koje se pretvaraju u gel. Radi se u većini slučajeva o sasvim bezopasnoj tegobi koja se događa svakome od nas, ali ukoliko se navedeno stanje ne povlači bitno je posjetiti oftalmologa kako bi utvrdio da li se radi o bolesti oka.

Kako liječiti bolesti oka?

Simptome na koje trebate obratiti pozornost su sljedeći: Crvenilo oka i pojačano suzenje, oštećenja površina oka, zamagljenje vida i iskrivljena slika, gubitak oštrine vida. Ukoliko primijetite neke od navedenih simptoma bilo bi poželjno u što kraćem roku posjetiti svojeg oftalmologa. Oftalmolog će utvrditi bolesti oka pomoću oftalmološkog pregleda koji sadrži: Ispitivanje oštrine vida, mjerenje očnog tlaka, pregled na biomikroskopu, pregled očne pozadine s širenjem zjenice. Ukoliko se utvrdi određeno stanje potrebno je pacijenta usmjeriti na gonioskopiju ili testiranje vidnog polja kao i OCT.

Oftalmologa je potrebno upoznati s vašim općem zdravljem, ono je bitno u određivanju terapije i daljnjih kontrolnih pregleda. Kako održavati zdravlje oka? Bolesti oka se tretiraju prema uputama oftalmologa, to može značiti redovite kontrole i preglede provjere. Isto tako moguće je dobiti i razne terapije u obliku kapi ili lijekova za oči. Preporučuje se konzumacija vitamina i antioksidansa koji pomažu održavati zdravlje očiju. Kaže se kako su oči ogledalo naše duše, ali isto tako postoji i onda da su oči ogledalo našeg zdravlja. Ako primijetite bilo kakve promjene na vašim očima zakažite pregled kod svog oftalmologa.


Tagovi:

O Caps - za bolji i oštriji vid

Za one koji žele živjeti bez naočala i leća
 • ojačava mišiće oka
 • obnavlja sposobnost prepoznavanja boja, sitnih predmeta i obrisa predmeta
 • štiti mrežnicu od UV zračenja
 • izoštrava noćni vid
 • poboljšava krvotok u očima
 • spriječava razvoj katarakte
 • smanjuje rizik od gubitka vida
 • spriječava degenerativne promjene u mrežnici
 • izoštrava vid