Bol u anusu – uzroci i liječenje

Bol u anusu - uzroci i liječenje

Treba li vas brinuti bol u anusu?

Mnogo je neugodnih bolova koje čovjek može iskusiti tokom života. Bol u anusu je svakako jedna od njih. Riječ je o boli koja se javlja oko analnog sfinktera tj. rektuma. Odmah unaprijed ćemo vam spomenuti da je uzrok takve boli u velikoj većini slučajeva bezopasna. Ipak, jačina boli vam može otežati svakodnevni život, izazvati vam strah i neugodu i brigu oko vašeg zdravstvenog stanja. Bol može biti itekako intenzivna prvenstveno zbog silnih živčanih završetaka koji se nalaze oko analnog otvora.

Ukoliko takvu bol prati i analno krvarenje, situacija može izgledati ozbiljnije i može biti znak nekog opasnijeg problema poput raka, međutim vjerojatnosti za to su i dalje jako male. U svakom slučaju ako bol u anusu ne prestaje posjetite svog obiteljskog liječnika. Vrlo je moguće da će se vaš problem liječiti bezreceptnim lijekovima protiv bolova kao i umirujućim i toplim kupkama. Iako u većini slučajeva nije riječ o ozbiljnom problemu, pravovremena reakcija i odlazak kod liječnika može značiti svu razliku.

Bol u anusu - uzroci

Ako ste u nedavno vrijeme osjetili bol u anusu i brinete se za vaše zdravlje, najprije je red da vas utješimo i spomenemo kako mnoge ljude zna mučiti taj problem i u velikom broju slučajeva se radi o bezopasnoj zdravstvenoj situaciji. Ako je takva bol konkretizirana u senzaciji poput peckanja, svrbeža i crvenila oko područja rektuma, razlog tomu može biti loša higijena analnog područja. Nasuprot tomu, također i pretjerana higijena koja uključuje neke od agresivnih sapuna na tom području također može uzrokovati bol u anusu.

Ukoliko tomu nije slučaj, u nastavku ćemo navesti još neke uzroke analne boli. Tako uzrok može biti analni seks, prolaps rektuma, hemeroidi, zatvor i proljev. Od ozbiljnijih uzroka boli u anusu možemo navesti rak anusa, cirozu jetre i rak debelog crijeva. Valja reći kako spomemuti ozbiljni uzroci predstavljaju jako rijetke zdravstvermne slučajeve. U tako rijetke slučajeve također možemo spomenuti i crohnovu bolest, limfome, gliste i ulcerozni kolitis.

Bol u anusu - liječenje

Kako bi bol u anusu bila adekvatno izliječena, najprije je važno otkriti uzrok takve boli. Kao što smo već spomenuli, uzroci mogu biti prehrambene navike, stres, genetske predispozicije, stil života ili pak vanjska faktor poput kakve traume. Ključan korak u liječenju je svakako što raniji posjet liječniku.

Stoga ako osjećate bol u anusu, svakako najprije konzultirajte vašeg osobnog liječnika. Ako je uzrok boli u anusu stil života, npr. konzumiranje prezačinjene hrane, logično je da ćete takvu hranu morati izbaciti, ili barem reducirati u vašoj prehrani. Uzrok boli može biti dijabetes, stoga ćete morati primijeniti klasične postupke pri liječenju dijabetesa, a to je tjelovježba i reguliranje prehrane. Isto tako, postoji mogućnost da vam liječnik odredi određene lijekove koje će spriječiti bol, bilo da djeluju kao anestetici, ili pak rješavaju problem u njegovom uzroku. Izraslina na području anusa kao uzrok boli predstavlja poprilično ozbiljnu indikaciju te u tom slučaju također bez odgađanja posjetite liječnika!


Tagovi: