Rak debelog crijeva – simptomi i liječenje

Ljepota i zdravlje

Rak debelog crijeva - simptomi i liječenje

Rak debelog crijeva je u razvijenim zemljama najčešći oblik raka

Iako se točan uzrok ovog karcinoma ne zna, čini se da obilje, prejedanje i nekretanje doprinose njegovom nastanku. Sjedilački način života i obilna prehrana su učinili lošu uslugu ljudskom zdravlju. Rak debelog crijeva je u razvijenim zemljama najčešći oblik raka, a u Hrvatskoj je drugi po redu među učestalim karcinomima. Stil života, način prehrane, genetsko nasljeđe, neke druge bolesti, neke štetne navike, sve to mogu biti okidači za kolorektalni karcinom, a rano otkrivanje i pravovremeno liječenje pomažu.

Ako imate hemoroide, polipe na debelom crijevu, polipe na drugim crijevima, ulcerozni kolitis, crohnovu bolest, karcinom na nekom drugom organu trebali bi preventivno kontrolirati i debelo crijevo. Dijete sa puno voća i povrća su dobra prevencija za ovu vrstu karcinoma, a prehrana bogata crvenim mesom može prouzročiti pojavu ovog raka. Stalni problemi s probavom, naizmjenično zatvor, proljev, nadutost, krv u stolici, slabost, umor, krvarenje iz rektuma, nagli gubitak težine upućuju možda na rak debelog crijeva, pregledajte se što prije.

Rak debelog crijeva se kod nekih osoba pojavi naglo, bez ikakvih simptoma

Rano otkrivanje kolorektalnog karcinoma je presudno za izlječenje, ne čekajte neke neugodne znakove, pregledajte se barem jedanput godišnje. Rak debelog crijeva se kod nekih osoba pojavi naglo, bez ikakvih simptoma i to je razlog više za preventivne preglede u sklopu ranog otkrivanja raka. Laboratorijska pretraga stolice je brza i jeftina, a endoskopijom se vide polipi koje možda treba ukloniti prije nego što postanu zloćudni. I samo nejasni bolovi u trbuhu mogu biti razlog za preventivni pregled na karcinom.

Nacionalni program ranog otkrivanja raka možda najviše i koristi osobama koje nemaju nikakve simptome. Svi građani bi nakon navršene 50 -te godine života trebali biti obuhvaćeni tim prevencijskim pregledima. Rak debelog crijeva se liječi kirurški, a uspjeh izlječenja ovisi o njegovoj veličini, raširenosti ako je metastatski, mjestu na kojem se nalazi u rektumu i naravno o pravovremenom dijagnosticiranju. Zračenje i kemoterapija se propisuju prema potrebi. Redovito testiranje i rano otkrivanje vam spašavaju život.

Rak debelog crijeva je izlječiv u visokom postotku, samo ako se na vrijeme otkrije

Promijenite svoje životne i prehrambene navike, vježbajte, krećite se, jedite manje, ali kvalitetnije, smanjite stres, odrecite se pušenja, alkohola i drugih štetnih navika, smanjite unos soli i ostanite zdravi. To bi bio prvi prag prevencije kolorektalnog karcinoma, drugi korak su rana testiranja i pregledi. Rak debelog crijeva je izlječiv u visokom postotku, samo ako se na vrijeme otkrije, a to rano otkrivanje je treći i presudan korak za izlječenje. Uznapredovala bolest često nemilosrdno skraćuje životni vijek

Kada onkolog prekasno otkrije uznapredovali rak debelog crijeva odmah traži kirurško uklanjanje raka, ali i uz kemoterapiju i zračenje može pacijentu produžiti život jedva nekoliko mjeseci i samo mu malo olakšati bol i patnju. Tri zlatna pravila prevencije su zdrav život u najširem smislu te riječi, redoviti pregledi i testiranja, pravovremeno postavljena dijagnoza, hitno kirurško odstranjenje tumora i tada se možda ipak nađete u sretnoj skupini izliječenih pacijenata koji će se dalje samo redovito kontrolirati.

Tagovi: