Biopsija kosti – kako i kada se izvodi

Biopsija kosti - kako i kada se izvodi

Što je biopsija kosti

Biopsija kosti je operativni zahvat u kojem se uzima uzorak kosti i to vanjskog dijela kosti, te se po tome razlikuje od biopsije koštane srži kad se uzima uzorak unutarnjeg dijela kosti, koštane srži. Na ovaj postupak će vas uputiti specijalist ukoliko želi postaviti točnu dijagnozu bolesti ili eliminirati neke bolesti ukoliko se analizom pokaže da se neke bolesti mogu time eliminirati.

Postoje dvije vrste biopsije kosti koje se mogu izvoditi kako bi se uzeo uzorak sa površine kosti. Biopsija iglom uz lokalnu anesteziju se provodi na način da se na koži napravi manji rez i iglom se prodire do kosti kako bi se uzeo uzorak kosti. Drugi način je operativnim zahvatom uz opću anesteziju kada se radi otvorena biopsija sa većim kirurškim rezom i uzima se veći uzorak kosti.

Svakako s obzirom da se radi o operativnom zahvatu, bit će potreban oporavak i čekanje rezultata analize kako bi vaš specijalist uspostavio točnu dijagnozu. I prije i poslije postupka potrebno je pratiti i pridržavati se uputa liječnika kako bi postupak i oporavak prošao bez infekcija i dodatnih komplikacija kod biopsija kosti.

Biopsija kosti kada je potrebna

Biopsija kosti će biti zatražena od strane vašeg liječnika specijalista kada za to postoji opravdani razlog. Uzorak kosti koji se šalje na analizu pokazat će detaljnije o kakvoj se bolesti kostiju radi, te će vam sukladno tome vaš liječnik i prepisati liječenje.

Ovaj zahvat će specijalista preporučiti u slučajevima kada treba potvrditi o kakvoj koštanoj bolesti se radi. Također, ukoliko je na rengenu, CT ili magnetskoj rezonanci primijećena neka lezija ili abnormalne stanice bit će potrebna biopsija kosti da se utvrdi radi li se o dobroćudnim ili zloćudnim tvorbama. Ujedno, radi li se o infekciji ili o tumoru, odnosno uzrok boli koji može biti infekcija ili upala.

Biopsija se određuje kada su potrebne točne informacije kada snimke nisu dovoljne kako bi se potvrdilo o čemu se radi, naročito ukoliko se primijeti tumor, lezije ili neke abnormalne stanice. Pravovremenim otkrivanjem zloćudnih tumora kostiju mogu se spasiti životi ako se na vrijeme otkriju, kao i kod drugih vrsta. Za svako utvrđeno stanje potvrđeno biopsijom bit će određeno liječenje bez obzira radi li se o lezijama, tumoru, infekciji ili upali kojeg se trebate pridržavati.

Biopsija kosti priprema, postupak i oporavak

Prilikom dogovora sa specijalistom koji će vas uputiti da napravite biopsiju kosti potrebno je informirati liječnika o lijekovima koje redovno uzimate. Također, ukoliko imate problema sa krvarenjem, zgrušavanjem krvi o tome nemojte zaboraviti uputiti liječnika, imate li kakve alergije i ako ste žena da li ste trudni.

Ako uzimate lijekove protiv zgrušavanja krvi liječnik će vas uputiti da li trebate prestati uzimati te lijekove i dati sve upute. Jednako tako je sa svim ostalim lijekovima koje redovno trošite ćete dobiti upute koje smijete uzeti i na sam dan biopsije, a koje ne biste smjeli uzimati.

Sam postupak biopsija kosti ovisno radi li se iglom pod lokalnom anestezijom ili kirurški pod općom anestezijom diktirat će i oporavak, jer kirurški veći zahvat će imati i duži oporavak. Nakon izvršenog zahvata dobit ćete detaljne upute kako ćete njegovati ranu, te da trebate pripaziti da nema krvarenja iz područja uboda igle ili kirurškog reza, kako spriječiti pojavu infekcije. Uz krv iz rane trebate pripaziti i na pojavu topline ili otekline biopsiranog područja, pojavu povišene tjelesne temperature i ukoliko bol ne prestaje, bit će potrebno obratiti se liječniku nakon postupka biopsija kosti.


Tagovi: