Što je biopsija

Što je biopsija

Što je biopsija?

U modernom društvu svakako je lako zaboraviti koliko je nekada, ne tako davno, bilo lakše umrijeti samo zato što specijalisti nisu mogli protumačiti što nam je. Danas toga nema: moderna tehnološka postignuća, poglavito ona u medicini, omogućili su nam živote bez brige. Živote u kojima, ako nam nešto nije dobro, sve brzo možemo sa sigurnošću utvrditi. Nekada to nije bilo tako. Kada kažemo moderna tehnološka postignuća, uglavnom se referiramo na vremenski period od 1918. do 1991. godine. Kroz dvadeseto stoljeće strahovito smo napredovali u smislu tehnologije i kulture. Tu spada i biopsija. Kako bismo puno lakše i brže ustanovili što nije u redu s organizmom, možemo lako dio tkiva uzeti i laboratorijski ispitati. Taj postupak zove se biopsija. Danas nam omogućuje da lako, brzo i sigurno utvrdimo neku dijagnozu ili izoliramo bitne faktore kod utvrđivanja dijagnoze. Postupak biopsije najčešće se provodi kada specijalist nije u mogućnosti sa sigurnošću utvrditi o kakvoj se dijagnozi radi.

Biopsija: o kakvim sve biopsijama pričamo?

Nije svako uzimanje tkiva jednako, a kod različitih slučajeva koriste se drukčije primjene biopsije. Biopsija nije primarni alat kojem će se doktor odnosno specijalist poslužiti. Prvotno će to biti osnovni pregledi preko kojih će doktor moći ustvrditi je li potrebna biopsija ili nije. Ona se ne obavlja samo kod slučaja raka ili tumora. Ako se uzima samo mali dio tkiva, radi se o incizijskoj biopsiji. Ako se radi u većem uzorku tkiva, onda se radi o ekscizijskoj biopsiji. Naravno, puno češće čujemo o biopsiji koja se uzima preko igle. Kada se uzorak uzima iglom ili je uzorak tekući, to zovemo apsiracijskom biopsijom. Preko biopsije možemo brzo doći do potrebitih odgovora ili možemo izolirati neku bolest s rezultatima biopsije. Ona može biti gotova vrlo brzo, a može potrajati par dana, no u svakom slučaju uvijek je vrlo efikasna u dobivanju odgovora. Postoji niz bolesti koje se dijagnoziraju uz pomoć biopsije, premda je rak najčešća.

Biopsija: koje tkivo se uzima?

Kao što ima tri vrste biopsije, postoji isto tako kategorizacija prema dijelu organizma s kojeg uzimamo uzorak. Biopsija se može provoditi na koštanom tkivu ili na koštanoj srži. Takva biopsija može pomoći s dijagnozama povezanim s leukemijom. Biopsije prsa najviše se primjenjuju kod sumnje na rak dojke. Može se provoditi i na plućima kako bi se ustanovio karcinom ili druge bolesti. Biopsije jetre vrlo je efikasna u utvrđivanju ciroze ili fibroze. Biopsijom mozga možemo ustvrditi različite dijagnoze. Premda može zvučati čudno, ova metoda baš znatno utječe na dijagnostiku. Kada promatramo tkiva prevelika za običnu biopsiju, to zovemo patologijom. Nemojte nikako smatrati biopsiju samo alatom za utvrđivanje raznih karcinoma jer to nikako nije točna pretpostavka. Biopsije mogu biti presudan faktor u utvrđivanju prave dijagnoze i na taj način spasiti život čovjeka ili njegovo zdravlje. Danas se provodi u cijelome svijetu, a napredci u medicini omogućit će širu primjenu biopsije u skorijoj budućnosti.


Tagovi: