Autofagija – što je i kako djeluje na organizam

Ljepota i zdravlje

Autofagija - što je i kako djeluje na organizam

Što je Autofagija

Autofagija je mehanizam potenciran načinom prehrane kod kojeg ljudsko tijelo troši rezerve u stanju gladovanja kako bi stvorilo potrebnu energiju. S obzirom da se prehrana provodi 16 sati bez jela period dana koji uključuje i spavanje, pa obrok svakih 8 sati, tijelo u međuvremenu troši vlastite zalihe kako bi proizvelo dovoljno energije.

Ova metoda nije namijenjena samo za proces mršavljenja već je vrlo korisna s obzirom da čisti organizam od toksičnih tvari u prevenciji bolesti poput demencije, leukemije, dijabetesa, raka, Parkinsonove bolesti. Toksične tvari su vrlo često okidač za pokretanje nekih od navedenih bolesti na staničnoj razini, a Autofagija upravo djeluje na staničnoj razini.

U situaciji kada ljudsko tijelo nema dovoljan unos hrane kako bi se stvorila energija, tijelo će koristiti zalihe mehanizmom autofagije. Pri tome će koristiti bjelančevine kao izvor energije na staničnoj razini, te će na taj način iz ljudskog tijela izbacivati i toksične tvari, te će se stanice obnavljati. Ova metoda nastala 60 -tih godina prošlog stoljeća je znanstveno dokazana metoda čišćenja organizma i metoda mršavljenja.

Na koji način djeluje Autofagija

Kod primjene metode autofagija prehrana provodi po principu 16 sati gladovanja u periodu dana koje uključuje spavanje, te dva obroka u razmaku od 8 sati. Istraživanja su pokazala da je najbolje primijeniti prehranu sa prvim obrokom u 10 h ujutro, te drugi obrok u 18 h kasno popodne.

Kod primjene metode autofagija je izuzetno važno sastaviti jelovnik koji će organizmu davati sve potrebne hranjive vrijednosti kako bi organizam mogao dobiti dovoljno vitamina, minerala, vlakana, bjelančevina i ostalih hranjivih nutritivnih vrijednosti iz kojih će crpiti energiju dodatno kako ne bi samo trošio samo zalihe koje već postoje u tijelu. Konzumiranje vode je više nego poželjno, čak i mineralne vode kako bi se nadoknadili elektroliti.

Ono što se događa u organizmu jest da se unesena hrana probavlja u probavnom sustavu narednih 8 sati, te se raspoređuje u stanicama ljudskog tijela narednih 12 do 16 sati. Ljudski organizam će na staničnoj razini odabrati stanice koje su oštećene ili obamrle, te će na razini DNK obnavljati nove stanice i na taj način čistiti organizam.

Za koga se ne preporuča autofagija

Autofagija se nikako ne preporučuje ljudima koji imaju neka kronična oboljenja, osobe koje imaju oslabljen imunitet, djeci u razvoju, te osobama koje imaju bolest dijabetesa koji je ovisan o inzulinu. U svakom slučaju prije nego krenete s primjenom ove metode posavjetujte se sa svojim liječnikom i napravite pretrage krvi i urina kako biste bili sigurni da će vaš organizam djelovati zdravo primjenom ove metode.

Metoda autofagija se ne preporučuje za primjenu kod djece u razvoju, naročito djece koja su u periodu razvoja do adolescencije osim ukoliko je to izričita preporuka liječnika djeteta.

Trudnice su također u skupini osoba kojima se ne preporučuje ovaj način prehrane kako bi se beba u tijelu trudnice normalno razvijala i dobivala dovoljno hranjivih tvari u više obroka dnevno što se zapravo i daje kao preporuka trudnicama, što je upravo suprotno od ove metode prehrane. Osobe koje mogu koristiti ovaj način prehrane trebaju i samu prehranu prilagoditi zdravim i hranjivim namirnicama što ne uključuje nezdravu hranu sa puno nezdravih masnoća.

Tagovi: