Elektroliti – što su i kako djeluju na organizam

Elektroliti - što su i kako djeluju na organizam

Što su elektroliti

Ioni, kemijske tvari koje mogu biti pozitivno ili negativno nabijeni otopljene u vodi daju tekućini elektricitet nazivaju se elektroliti. Ovi ioni koji mogu biti anioni i kationi ovisno jesu li pozitivno ili negativno nabijeni u ljudskom tijelu reguliraju pH i utječu na procese koji se odvijaju u ljudskom organizmu.

Elektroliti se u ljudsko tijelo unose putem hrane ili pića, a izlaze iz ljudskog tijela putem urina, znoja, suza i drugih tjelesnih tekućina kao što može biti i povraćanje. Gubitak elektrolita može izazvati negativne simptome u ljudskom tijelu jer mnogi organi i tkiva ljudskog tijela ovise upravo o elektrolitima. Oni se nalaze u svim tekućinama ljudskog tijela, od krvi, urina i najčešće se kontroliraju u krvi putem količine natrija, kalcija, magnezija, kalija, bikarbonata, fosfata i klora.

Ioni koji su najvažniji za funkcioniranje ljudskog organizma su uz natrijev ion, kalijev, kalcijev, kloridni, magnezijev, bikarbonatni i fosfatni ion. Svaki od njih ima važnu funkciju za pravilno i zdravo funkcioniranje ljudskog organizma.

Elektroliti i njihovo djelovanje na ljudski organizam

Elektroliti u ljudskom tijelu u tekućinama reguliraju pH vrijednost u stanicama i tkivima, te su neizbježni za normalno funkcioniranje stanica i tkiva. Oni pomažu da se održi zdrav rad mišića i sudjeluju kod prijenosa impulsa živaca kroz tijelo.

Tako na primjer natrijev ion regulira ravnotežu soli u ljudskim stanicama, dok kalijev ion ima ulogu u radu mišića, bubrega i živaca, kao i magnezijev ion. Kalcijev ion sudjeluje u izgradnji zubi i kostiju, a jednako na kosti i zube djeluje fosfatni ion. Za probavni sustav glavnu ulogu imaju kloridni ion koji pomaže u razgrađivanju hrane, dok bikarbonatni ion regulira probavu, te oba utječu na pH vrijednosti u tijelu.

U slučaju nedostatka nekih od elektrolita potrebno ih je nadoknaditi kako bi ljudsko tijelo moglo normalno funkcionirati, u protivnom se mogu osjetiti problemi sa tlakom ili opća slabost organizma uslijed. Elektroliti se moraju nadoknaditi kako bi ljudski organizam mogao normalno i zdravo funkcionirati, sa normalnim ph vrijednostima u ljudskim tekućinama.

Nedostatak ili povišeni elektroliti

Ukoliko su elektroliti povišeni radi se o višku kalcija, hiperkalcemije do koje dolazi zbog bolesti bubrega. No, povišenost elektrolita se može pojaviti i zbog viška natrija, hipernatremije koja se javlja uslijed poremećaja rad štitne žlijezde. Višak kalija nastaje kao posljedica poremećaja rada bubrega.

No, češći poremećaj je nedostatak elektrolita nego povišenost elektrolita. Nedostatak elektrolita se vrlo lako može dogoditi uslijed povećanog broja povraćanja, nedovoljnog konzumiranja tekućine kod naporne tjelesne aktivnosti, gubitka znoja, ili pojačanog mokrenja.

Kod manjka elektrolita osjeća se opća slabost, grčevi u mišićima, dolazi do promjene u krvnom tlaku, ponekad i vrtoglavica, kronični umor, srce može ubrzano raditi, stoga je jako važno da elektroliti u tijelu postoje u optimalnim količinama kada dolazi do gubitka elektrolita. Uz mogućnost brzog nadomještanja elektrolita putem suplemenata, elektrolite se može pronaći u namirnicama poput limuna, ananasa, naranči, lubenica, breskvi, jagoda, lubenice, grožđa, te u povrću poput kelja, kupusa, rajčice, blitve, špinata, paprike i krumpira. Također, mlijeko i mliječni proizvodi, orašasti plodovi, sjemenke, žitarice, te mineralna voda, ali i kava i čaj odličan su izbor za nadoknađivanje izgubljenih elektrolita.


Tagovi: