Astrazeneca cjepivo – djelovanje, učinkovitost i nuspojave

Astrazeneca cjepivo - djelovanje, učinkovitost i nuspojave

Astrazeneca cjepivo za građane od 18 i više godina

Svijet je suočen sa posve nepoznatom opasnošću, pa su i cjepiva kao instrumenti zaštite, jer se prvi put koriste, velika nepoznanica. Astrazeneca cjepivo se preporučuje za građane od 18 i više godina, razvijeno je u Oxfordu, odobrila ga je Europska agencija za lijekove i pokazalo je učinkovitost 60 % u kliničkim studijama, a u praksi se pokazuje učinkovitost do 70 %.

Jednako je djelotvorno u svim dobnim skupinama iako je više povratnih informacija iz mlađe populacije. Postotak i vrsta nuspojava su u okviru očekivanih procjena i sličan nuspojavama i kod ostalih cjepivima ove vrste, iako ova cjepiva ne bi trebalo međusobno uspoređivati. Astrazeneca cjepivo je najčešće izbor građana koji nemaju nikakve simptome i nisu bili zaraženi do cijepljenja, a djelovanje se proteže unutar 3 - 12 tjedana. Preporuka je da između prve i druge doze cijepljenja vremenski razmak može biti 4 - 12 tjedana. Nakon druge doze cijepljenja se zaštita produžuje na 8 - 12 tjedana.

Astrazeneca cjepivo, tko ne bi trebao primiti ovo cjepivo i zašto

Ako ste na antikoagulansima, odnosno ako uzimate lijekove za razrjeđivanje krvi, ovo cjepivo nije za vas. Ako ste alergični na neke lijekove, ako ste ikada pali u anafilaktički šok zbog nekog lijeka, posve je moguće da možete biti alergični i na neku aktivnu tvar iz ovog cjepiva, zato se prije cijepljenja se posavjetujte sa svojim liječnikom.

Astrazeneca cjepivo, tko ne bi trebao primiti ovo cjepivo i zašto, ako ste nakon prve doze imali pojavu ugrušaka, druga doza vam se ne preporučuje. Ako imate dijagnosticiran sindrom kapilarnog curenja, što je opis curenja krvi ili limfe iz malih krvnih žila, ovo cjepivo nije za vas. Astrazeneca cjepivo nije preporučljivo ni ako ste usred neke akutne infekcije ili upale, pod visokom temperaturom i nejasne dijagnostičke slike. Ovo cjepivo treba ojačati vaš imunološki sustav i potaknuti ga da stvara antitijela za obranu od virusa i tako stvori pravu obranu i zaštitu od bolesti i to mu je svrha.

Astrazeneca cjepivo i moguće nuspojave za koje trebate znati

Nema bezopasnih lijekova, pa ni cjepiva, a omjer koristi za zdravlje i moguće štete kroz nuspojave, mora biti veći u korist zdravlja. Nijedan lijek ne izaziva kod svih ljudi iste nuspojave, a niti se sve moguće nuspojave pokazuju kod svakoga. Astrazeneca cjepivo i moguće nuspojave za koje trebate znati, pojava krvnih ugrušaka je prva uočena i nije bezazlena.

No, cijepljene osobe mogu imati samo jednu nuspojavu ili više njih, a za nuspojave se treba odmah javiti svom liječniku. Ako se nakon cijepljenja pojavi nagla i uporna glavobolja, omaglica, nesvjestica, dezorijentiranost, bol u prsima, nedostatak zraka, mrlje, mrljice ili hematomi po koži, odmah se javite svom liječniku. Astrazeneca cjepivo može prouzročiti otečenost lica, usta ili grla, osip po koži nalik koprivnjači, može se pojaviti mučnina i povraćanje, pa čak i bol u trbuhu. Osjetljivost na dodir, te svrbež kože i modrice oko mjesta uboda od injekcije, umor, bolovi, opća malaksalost i klonuće.


Tagovi: