Artroza zglobova – uzrok, simptomi i liječenje

Nautubone - obnavlja zglobove i hrskavice

Do 100% fizičke pokretljivosti u 28 dana.
  • regenerira tkivo hrskavice i zglobova
  • instantno ublažava bol
  • prirodan tretman bez nuspojava
  • štedi vaš novac
  • jednostavno za uporabu
Artroza zglobova - uzrok, simptomi i liječenje

Uzroci koji dovode do artroza zglobova

Najčešći uzrok koji dovodi do pojave artroza zglobova je starenje ljudskog organizma. Starenjem se prorjeđuje koštana masa, a time i hrskavična masa, a mišići koji su potporanj zglobovima se starenjem olabave i postanu mekani, pa stoga dolazi do opterećenja zglobova koje uzrokuje propadanje hrskavice zglobova.

Žene su češće pogođene bolesti artroza zglobova zbog hormonalnih neravnoteža. Također, genetika upućuje na to da ukoliko je neki bliski predak imao problema sa ovom bolesti velika je vjerojatnost da ćete genetski i vi naslijediti ovu bolest.

Ukoliko ste pretrpjeli neku ozljedu, traumu ili operaciju zgloba također može doći do upalnih procesa sinovitisa koji su uzrokovani razorenim hrskavicama, a očituje se kao oteklina, crvenilo kože i tupi bolovi u zahvaćenim zglobovima. Također, uzroci pojave ove bolesti mogu biti i druge bolesti kao što su dijabetes, Wilsonova i Pagetova bolest, reumatski artritis, giht, upalne bolesti mišića i kostiju, te infekcije zglobova, ali i određeni endokrini poremećaji u ljudskom tijelu koji se mogu pojaviti.

Artroza zglobova simptomi

Simptomi koji upućuju da se pojavila artroza zglobova su bolovi, otekline, crvenila, te nepravilne izrasline na zahvaćenim zglobovima. Te nepravilne izrasline zapravo su koštanog sastava i tijelo ih je izgradilo kako bi se nadopunio prostor gdje je prije bila hrskavica koja je nestala.

Kako je artroza zglobova bolest koja se dugo razvija, te u samim počecima nema simptoma, moguće je da će proći godine i godine prije pojave prvih bolova ili nekih drugih simptoma poput oteklina ili crvenila. Bolovi su u u početku tupi i neregularni, a napredovanjem bolesti bolovi postaju češći i intenzivniji.

Pokretljivost zahvaćenih zglobova je napredovanjem bolesti sve izraženija, a pucketanja i škripanja, te preskakanja zglobova su učestala kada je bolest već uznapredovala. Ukočenost zgloba je znak da je krajnje vrijeme da potražite liječničku pomoć jer će bolest biti sve gora i gora, iako nije smrtonosna može poprilično onemogućiti vaše svakodnevne aktivnosti jer se možda nećete moći kretati ili obavljati neke obaveze zbog pojave ove bolesti.

Artroza zglobova kako se liječi

Kako se liječi artroza zglobova? S obzirom da je pokretljivost zglobova i bolovi koje osoba trpi najproblematičnije kod ove bolesti liječenje se koncentrira na smanjivanje bolova i povećanje pokretljivosti zahvaćenih zglobova. Lijekovi protiv bolova ujedno su i protuupalni lijekovi, a među ovim lijekovima se mogu preporučiti i kortikosteroidi no njihova upotreba je ograničena jer bi mogli još više razoriti hrskavicu.

Hijaluronska kiselina se preporučuje kada hrskavica nije potpuno uništena i moguće je regenerirati hrskavicu. Fizikalne terapije su usmjerene na vraćanje pokretljivosti i jačanje mišićne mase vježbanjem kako bi se mišići koji su atrofirali dobili na snazi i vratili svoju funkciju da budu potporanj zglobovima.

Zdrava prehrana i fizička aktivnost, te savjeti koje ćete dobiti od liječnika na koji način da čuvate svoje zglobove uvelike vam mogu pomoći u liječenju artroza zglobova. Smanjivanje prekomjerne tjelesne težine, te održavanje optimalne tjelesne težine će vam biti presudno ako je debljina dovela do ove bolesti. Liječenje operacijom se primjenjuje kada je hrskavica potpuno razorena i nema mogućnosti njene regeneracije.


Tagovi:

Nautubone - obnavlja zglobove i hrskavice

Do 100% fizičke pokretljivosti u 28 dana.
  • regenerira tkivo hrskavice i zglobova
  • instantno ublažava bol
  • prirodan tretman bez nuspojava
  • štedi vaš novac
  • jednostavno za uporabu