Pagetova bolest dojke – uzrok, simptomi i liječenje

Pagetova bolest dojke - uzrok, simptomi i liječenje

Što je Pagetova bolest dojke?

Pagetova bolest dojke rijetka je vrsta raka dojke koja uglavnom pogađa žene u dobi između 50 i 70 godina. Svake godine čini manje od 5% svih dijagnoza raka dojke kod žena. Gotovo uvijek se javlja samo na jednoj dojci, a glavne značajke su lezije koje se pojavljuju na bradavici. Pagetovu bolest prvi je opisao 1874. godine britanski kirurg Sir James Paget.

Naziv ove bolesti ne treba miješati s metaboličkom bolešću kostiju (Pagetova bolest kostiju). Obično zahvaća mliječne kanale, a zatim dopire do površine bradavice i areole. Počinje pojavom ljuskave lezije koja je najsličnija ekcemu, sa svrbežom i crvenilom, dok u nekim slučajevima dolazi do krvarenja. Kako bolest napreduje, bradavica se deblja kako se lezija širi na aoerol. U gotovo 50% slučajeva na jednoj dojci su prisutne opipljive kvržice. Postoji niz mogućih uzroka simptoma povezanih s areolom, sa znakovima koji nisu uvijek povezani s rakom dojke. Međutim, promjene ili veći problemi koji ne nestaju ni nakon određenog vremena ili povratka moraju biti pregledani od strane mastologa.

Pagetova bolest dojke, čimbenici rizika i simptomi

Najčešći čimbenici rizika su: dob u kojoj je veća vjerojatnost razvoja ove bolesti kod starijih pacijenata, zatim genetska predispozicija, defekt pojedinih gena, gusto tkivo dojke, hormonska nadomjestak. Simptomi Pagetove bolesti dojke najsličniji su ekcemu ili psorijazi. Ali postoje neke razlike. Pagetova bolest zahvaća bradavicu, dok ekcem u početku zahvaća aerolu i vrlo rijetko se širi na bradavicu. Dok druge kožne bolesti zahvaćaju obje dojke, Pagetova bolest pogađa samo jednu. Najprihvaćenija teorija je da se ova bolest razvija samostalno u bradavici.

Među najčešćim simptomima Pagetove bolesti su: Promjena izgleda bradavice i areole koja je crvena, s ljuskama, prisutnost krvavog iscjetka iz bradavice, spljoštene bradavice, svrbež i peckanje, velika osjetljivost i bol, hrapavost i zadebljanje kože na bradavici, uglavnom jedne dojke. Dijagnoza se postavlja kliničkim pregledom, provjerom simptoma, ima li kvržica u dojci i pazuha. Zatim se provode mamografija i drugi testovi kako bi se istražile promjene na drugim područjima dojke. Ukoliko se potvrdi da se radi o Pagetovoj bolesti dojke, radi se biopsija, gdje se dio tkiva šalje na laboratorijsku analizu radi potvrđivanja dijagnoze.

Kako se liječi Pagetova bolest dojke

Kako se liječi Pagetova bolest dojke? Liječenje se temelji na nizu različitih čimbenika, uključujući: cjelokupno zdravlje pacijenta, stadij i opseg raka, karakteristike, simptomi, može li se potpuno ukloniti, je li novodijagnosticiran ili obnovljen. Standardno liječenje bolesti je operacija i radioterapija. Potrebna je i pomoćna terapija koja uključuje kemoterapiju, terapiju zračenjem i hormonsku terapiju. U nekim slučajevima preporučuje se jednostavna mastektomija za uklanjanje limfnih čvorova.

Vrsta operacije ovisi o tome koliko je rak dojke uznapredovao, u slučaju invazivnih tumora potrebne su posebne mjere kako bi se spriječilo daljnje napredovanje. Cilj ovih tretmana je smanjiti vjerojatnost recidiva tumora u istoj ili drugoj dojci. Mali dio pacijentica s ovom bolešću ne pokazuje znakove raka u drugom dijelu dojke, u tom slučaju se uklanjaju samo bradavica i areola. Ako se bolest ne liječi, stanice raka dopiru do drugih dijelova tijela i organa. Pagetova bolest dojke u početnoj fazi može proći nezapaženo, uzimajući u obzir malu prisutnost nelagode, zato je važno redovito obavljati preglede dojki.


Tagovi: