Mastektomija – što je i kada se radi

Ljepota i zdravlje

Mastektomija - što je i kada se radi

Što je mastektomija i zašto se radi?

Mastektomija je česta operacija kod žena pomoću koje se uklanja određeno tkivo na dojci ili dojkama kako bi se prevenirao rak dojke. Također navedena operacije može biti i oblik liječenja, osobito kada je žena u ranom stadiju raka dojke. U kasnijem stadiju raka dojke mastektomija kao i lumpektomija su jedini načini kako otkloniti tumor. Lumpektomija je zapravo poštedna operacija dojke ili dojki gdje je cilj ukloniti tumorsko tkivo.

Ukoliko žena ima rak dojke mora odabrati između dvije navedene operacije, a sama odluka može biti vrlo teška jer prilikom mastektomije se uklanja u potpunosti cijelo tkivo iz dojke ili dojki, dok se kod lumpektomije uklanja samo vidljivi tumor. I dok su oba postupka čak i slična i veoma učinkovita, važno je naglasiti kako lumpektomija nije za svaku ženu. Danas postoje nove metode mastektomije gdje kirurg može sačuvati kožu dojke i može dojku oblikovati kako bi ona izgledala prirodno.

Oblik dojke je moguće vratiti rekonstrukcijom ako se žena odluči na takav postupak. Zašto žene rade mastektomiju? Navedena operacija se koristi kako bi se uklonilo tkivo iz dojke ukoliko je prisutan rak, ili ako je žena pod velikim rizikom da ga dobije. Mastektomijom se mogu ukloniti obje ili jedna dojka, to naravno ovisi o razvoju raka i riziku širenja. Ona isto tako se koristi kao opcija liječenja različitih vrsta raka dojke.

Kada se radi mastektomija?

Navedena operacija se radi ukoliko vaš liječnik utvrdi sljedeće: Ako imate dva ili više tumora na različitim dijelovima dojke, prethodno ste išli na kemoterapiju ali rak se vratio, ukoliko ste trudni i ne možete ići na tretmane zračenjem, prethodno ste odradili lumpektomiju ali rak se nije povukao, ako u sebi nosite mutacije gena koji su veliki rizik za razvoj raka u obje dojke, ukoliko imate veliki oblik tumora u odnosu na dojke, ukoliko imate bolest vezivnog tkiva. Kako zapravo mastektomija može spriječiti rak dojke?

Ona se često koristi kao preventivna mjera ako žena spada u visok rizik od oboljenja. Mastektomija smanjuje razvoj raka dojke u budućnosti i sprječava njegov nastanak. Da li navedena operacija nosi sa sobom rizike? Odgovor je da, kao i svaka operacija. Mogući su rizici: Krvarenja, infekcije, boli, oticanje ruku, pojava tvrdog ožiljka na mjestu zahvata, bol te ukočenost u ramenima, osjećaj utrnulosti ispod obje ruke, hematom na mjestu zahvata.

Ukoliko dođe do potrebe za navedenim zahvatom liječnik i kirurg koji će izvoditi operaciju će vas provesti kroz cijeli plan i program zahvata, od toga kako izgleda i što možete očekivati, pa do toga što raditi nakon operacije. Ženama najčešće najteže pada oporavak nakon operacije kada shvate da nemaju više jednu dojku ili obje dojke, mnoge žene su naravno povezane sa svojim dojkama i imaju osjećaj kao da im je oduzet dio ženstvenosti.

Mastektomija oporavak i rezultati

Prije same operacije vaš će liječnik također proći sa vama što možete očekivati od mastektomije. Mastektomija je danas ime koje se koristi za više postupaka, iako ju najčešće vežemo za uklanjanje jedne ili obje dojke onda također služi i za uklanjanje limfnih čvorova. Postoje tri vrste navedene operacije: Jednostavna u kojoj se uklanja samo jedna dojka, modificirana gdje se uklanjaju obje dojke i limfni čvorovi ispod pazuha, i radikalna gdje se uklanja dojka i pazušni limfni čvorovi kao i prsni mišić ispod dojke.

Žene koje imaju potrebu za mastektomijom će biti upućene koji oblik im je potreban i što sve moraju znati prije i tijekom izvođenja operacije. Nakon operacije većina žena sasvim očekivano osjeća bol i ukočenost, za koje dobivate lijekove prepisane sa strane liječnika. Najveći problem koji se pojavi nakon operacije je zapravo depresija koja teško pada na mentalno zdravlje žene. Rezultati obavljene operacije su vidljivi maksimalno nakon dva tjedna.

Mastektomija je svakako pomoć svakoj ženi kada je u pitanju rak dojke, ali isto tako postoje i drugi oblici liječenja. Mnoge žene se boje izgubiti dojke jer imaju osjećaj da se uzima dio njih, ono što je bitno naglasiti je da je moguće napraviti rekonstrukciju dojke kod plastičnog kirurga. 7. listopada je u Hrvatskoj dan borbe protiv raka dojke ili dan ružičaste vrpce, cijeli mjesec listopad je zapravo posvećen raku dojke i ženama koje su preživjele i ženama koje se bore s tumorom. Cilj je u listopadu osvijestiti žene kako je bitan redovan pregled dojki i odlaženje na mamografiju kako bi se na vrijeme otkrio rak dojke.

Tagovi: