Artroza šaka – uzrok, simptomi i liječenje

Nautubone - obnavlja zglobove i hrskavice

Do 100% fizičke pokretljivosti u 28 dana.
  • regenerira tkivo hrskavice i zglobova
  • instantno ublažava bol
  • prirodan tretman bez nuspojava
  • štedi vaš novac
  • jednostavno za uporabu
Artroza šaka - uzrok, simptomi i liječenje

Artroza šaka koji su uzroci

Artroza šaka je degenerativan proces u kojem zglobna hrskavica šaka polagano propada i troši se, a može se dogoditi i da na nekim dijelovima nestane. U tom procesu propadanja hrskavice na zglobovima nastaju osteofiti. Osteofiti su promjene na kostima koje nastaju nestankom hrskavice i predstavljaju naslage na zglobovima koje nastoje zamijeniti hrskavicu, te su vidljivi golim okom kao izbočine.

Uzroci nastanka artroza šaka su prvenstveno dob starijih osoba, no uzroci mogu biti i prekomjerna tjelesna težina koja je uvijek rizik za razvoj artroza, ne samo šaka, već i kukova, stopala, pa čak i kralježnice jer prekomjerna tjelesna težina opterećuje zglobove i time se hrskavice pojačano troše i uništavaju.

Ozljede uslijed nekih nesreća ili infekcija također mogu dovesti do artroza, no genetika također ima veliku ulogu. Stoga ukoliko je netko od vaših predaka patio od artroza imate genetsku predispoziciju da i vi dobijete artrozu. Genetika uvijek kod nasljednih bolesti ima vrlo važnu ulogu pa se stoga raspitajte kod uže obitelji o genetskim bolestima.

Artroza šaka koji su simptomi

U početku artroza šaka i nema simptoma, već se simptomi javljaju kada već dođe do oštećenja hrskavice ili propadanja hrskavice zgloba šake. Vidljivi simptomi su kada dođe do crvenila, bolova u zglobu šake, te otekline. Ova bolest se razvija jako dugo do pojave prvih simptoma.

Moguće je da ćete kao prvi simptom osjetiti bol koja će biti stalno prisutna ili će se pojačavati kod nekih aktivnosti, naročito kod ponavljajućih radnji. Također ta bol može biti konstantna i kod mirovanja i kad ništa ne radite, bol je prisutna. Ukočenost zglobova i otekline na zglobovima šaka su uobičajena pojava kada bolest već uznapreduje.

Artroza šaka dovodi i do ograničene pokretljivosti šaka, odnosno neke pokrete ne možete izvoditi u smislu da stisnete šake, savijete palce. Učestalo je i pucketanje i škripanje u zglobovima šaka kao simptom. A ne zaboravimo i osteofite koji kao izrasline se pojavljuju na vašim zglobovima. Kao mogući simptom je i osjećaj mekoće oko zgloba na šaki gdje se pojavila artroza.

Kako se liječi artroza šaka

Nakon što se postavi dijagnoza da se radi pojavila artroza šaka pregledima radiogramom, infiltracijom zglobova postupak u kojem se uzima sinovijalna tekućina iz zglobova te se šalje na analizu da bi se dijagnoza i potvrdila.

Liječenje artroza šaka se fokusira na smanjivanje simptoma, prvenstveno boli i opterećivanja zglobova. Ujedno cilj liječenja je i omogućiti bolju pokretljivost zglobova šake koji su obuhvaćeni. Fizikalna terapija, vježbe izdržljivosti, snage i vježbe fleksibilnosti jedna su od terapija u liječenju kod pojave artroza. Potporni uređaji su pomoć u stabilnosti zgloba kako bi se mogle obavljati svakodnevne aktivnosti.

Lijekovi za bolove smanjit će bolove koji su često prvi znakovi artroza, no oni će utjecati i na upalni proces. Također mogu se propisati i injekcije hijaluronskim kiselinama. Ukoliko sve navedene neinvazivne metode ne pomognu ortopedi se mogu odlučiti i na kiruršku operaciju u kojoj će se istrošeni zglob zamijeniti sa umjetnim zglobom kako bi se vratila funkcionalnost i pokretljivost.

Prirodnim putem se zapravo može djelovati preventivno kako do artroze ne bi ni došlo odnosno kako bi se smanjio intenzitet pojave artroze. Pravilna prehrana, održavanje optimalne tjelesne težine, redovito vježbanje i kretanje svakako će pomoći ukoliko se bavite tjelesnom aktivnosti u skladu sa svojim zdravstvenim stanjem.


Tagovi:

Nautubone - obnavlja zglobove i hrskavice

Do 100% fizičke pokretljivosti u 28 dana.
  • regenerira tkivo hrskavice i zglobova
  • instantno ublažava bol
  • prirodan tretman bez nuspojava
  • štedi vaš novac
  • jednostavno za uporabu