Artroza ramena – uzrok, simptomi i liječenje

Nautubone - obnavlja zglobove i hrskavice

Do 100% fizičke pokretljivosti u 28 dana.
  • regenerira tkivo hrskavice i zglobova
  • instantno ublažava bol
  • prirodan tretman bez nuspojava
  • štedi vaš novac
  • jednostavno za uporabu
Artroza ramena - uzrok, simptomi i liječenje

Artroza ramena - što je i što trebate znati o njoj

Bole vas ramena? Postoje mnogi uzroci te učestale boli u tom području a jedan od njih je i artroza ramena. Znate li o čemu se radi i koji je uzrok? Artroza ramena je ustvari vrsta artritisa. Drugim riječima, radi se degenerativnoj bolesti zglobova do koje dolazi kada se istroši hrskavica koja se nalazi između zglobova. Gubitkom hrskavice, kosti su u izravnom dodiru i to uzrokuje velike bolesti. To može uzrokovati i hipertrofija kosti i stvaranje osteofita. Kada je riječ o faktorima koji utječu na pojavu ove nesretne bolesti, vrijedi spomenuti razne faktore od spola, dobi, težine i genetike. Visokih 8 % ljudi u Hrvatskoj pati od ove bolesti (artroze generalno). Artroza može naime zahvatiti ne samo ramena već i druge zglobove u tijelu, npr. koljena ili kukove, a postoje i artroze kralježnice, šake, itd. Do pojave ove bolesti dolazi jako sporo i progresivno. Naime, hrskavica se polagano troši i u trenutku kada krenete osjećati bolove već je prekasno.

Artroza ramena - uzroci i simptomi

Kao što smo već spomenuli, artrozu ramena uzrokuju razni faktori. Prvi od njih svakako je dob. Samorazumljivo je da kroz godine se tijelo troši a ništa drugačije nije ni sa hrskavicom. Zbog stalnih podražaja i sila, hrskavica biva sve manja te u određenim slučajevima može doći i do njezinog potpunog nestanka. Nadalje, uzrok može biti i težina, jer pretilost stvara veći pritisak na zglobove a samim time dolazi i do njihovog pojačanog trošenja. Ozljede su isto učestali uzrok pojave artritisa, poput raznih nesreća ili infekcija. Konačno, veliki uzročnik ove bolesti je i genetika, gdje osobe čiji su preci imali artritis imaju veće šanse za pojavu ove bolesti. Artroza ramena u svojoj prvoj fazi gotovo je bez simptoma. Simptomi se počinju javljati tek kada ostaci razorene hrskavice uzrokuju upalu sinovijalne membrane. To će rezultirati pojavom boli koja se pojačava prilikom aktivnosti i smanjuje prilikom bolovanja. Ako je artroza ramena nešto na što sumnjate, svakako posjetite svog liječnika.

Artroza ramena - liječenje

Ukoliko ste poslušali naš savjet i posjetili liječnika, čestitamo vam na dobroj odluci. Pri posjetu liječniku, postupak će izgledati tako da će liječnik ispitivati pacijenta o povijesti bolesti u obitelji te o pojavi same bolesti. Zatim će se uputiti u fizikalni pregled a po potrebi će napraviti i dodatne pretrage poput radiograma ili infiltracije zglobova (što znači da će liječnik uzeti sinovijalnu tekućinu iz zglobova radi obavljanja analize). Ako vam se u konačnici zaista dijagnosticira artroza ramena, započet će se proces liječenja. Tako će se primjenjivati metode koje se fokusiraju na smanjivanje bolova. Točnije, liječenje će se fokusirati na fizikalne mjere rehabilitacije kao i vježbe snage, mobilnosti, fleksibilnosti i izdržljivosti. Ako je bol nepodnošljiva, artroza ramena se može lakše podnijeti uzimanjem lijekova koje će propisati vaš liječnik, poput npr. Andola. Konačno, ako ništa drugo ne pomaže, moguća je i operacija na način da se istrošeni zglobovi zamijene novima. Moramo napomenuti da preventivne mjere poput zdrave tjelesne težine i aktivnog života su najbolji način za sprječavanje nastanka mnogih bolesti pa tako i artroze.


Tagovi:

Nautubone - obnavlja zglobove i hrskavice

Do 100% fizičke pokretljivosti u 28 dana.
  • regenerira tkivo hrskavice i zglobova
  • instantno ublažava bol
  • prirodan tretman bez nuspojava
  • štedi vaš novac
  • jednostavno za uporabu