Artroza prstiju ruke – uzrok, simptomi i liječenje

Nautubone - obnavlja zglobove i hrskavice

Do 100% fizičke pokretljivosti u 28 dana.
  • regenerira tkivo hrskavice i zglobova
  • instantno ublažava bol
  • prirodan tretman bez nuspojava
  • štedi vaš novac
  • jednostavno za uporabu
Artroza prstiju ruke - uzrok, simptomi i liječenje

Artroza prstiju ruke se češće događa ženama

Osteoartritis može zahvatiti bilo koji organ i može biti zasebna, izolirana pojava ili posljedica neke druge bolesti. Iz nekog razloga artroza prstiju ruke se češće događa ženama, barem tako pokazuju statistike. Ruke nam trebaju stalno i u svemu i bilo kakva bol, otečenost ili zakočenost otežava svakodnevno normalno funkcioniranje. Uzroci mogu biti genetski, a mogu biti posljedica dijabetesa (periferna dijabetička neuropatija), posljedica problema s kralježnicom, posljedica nekih autoimunih bolesti, ili traumatske ozljede šake ili prstiju.

Artroza prstiju ruke može biti i posljedica urođenih (kongenitalnih) malformacija, no, bez obzira na uzrok, upala malih zglobova s vramenom dovodi do okoštavanja, kvrgavih i zakočenih deformacija prstiju i bolesniku je sve teže obavljati čak posve jednostavne radnje. Ako se osnovna bolest koja je prouzročila deformitete adekvatno liječi ima malog olakšanja, ali analgetici i fizikalna terapija su primarna pomoć. Kod oticanja prstiju (bubrežni bolesnici) pomažu i diuretici i svakako smanjen unos soli i općenito zdrava prehrana.

Koje vježbe možete raditi ako vas muči artroza prstiju ruke

Prva tri prsta na ruci su nam najvažnija i najsnažnija, palac, kažiprst i srednjak, a samo oni ljudi koji su ikada slomili palčanu kost znaju kako to boli, teško zacjeljuje i otežava funkcionalnost ruke. Propisane fizikalne terapije za artritične ruke treba provoditi, no jednako je važno koje vježbe možete raditi ako vas muči artroza prstiju ruke u svom domu. Dok pijete kavu ili čaj, položite dlan na stol s podignutim palcem na par sekundi, ponavljajte tu vježbu dok ste za stolom.

Artroza prstiju ruke se može usporiti jednostavnim stezanjem i otvaranjem šake ili gnječenjem mekane loptice dok gledate televiziju. Razgibavanje zakočenih članaka radite istezanjem članaka ili cijelih prstiju do kud vam bol dopušta također pomaže. Vježba za obje ruke se svodi na dodirivanjem nasuprotnih prstiju, ali i međusobno dodiviranje prstiju na jednoj ruci sa savijanjem koliko vam zakočenost dopušta, pomaže. Ako su kvrge već nastale radite one vježbe koje možete izvesti.

Artroza prstiju ruke udlage za stabilizaciju i operacije

Ovisno o vrsti deformiteta, pa i o uzroku (traumatska povreda), za deformacije prstiju ruke se mogu koristiti i razna ortopedska pomagala u vidu proteza ili u nekom drugom obliku. Ide ovim redom, početna artroza prstiju ruke udlage za stabilizaciju i operacije. U početnoj fazi bolesti proteze i udlage mogu uvelike pomoći u stabilizaciji oštećenih malih zglobova, no kod ekstremnih slučajeva je možda ipak potrebna operacija. Najbolje je liječenje i fizikalnu terapiju započeti odmah čim se postavi dijagnoza.

Artroza prstiju ruke se liječi iznutra i izvana, nije izlječiva, ali analgetici, antireumatske masti i gelovi uz vježbanje mogu usporiti progresiju bolesti i sačuvati preostalu funkcionalnost. Biljne ljekovite kupke za ruke također pomažu kao i melemi od ljekovitog bilja. Zdrava prehrana također može usporiti napredovanje bolesti. Jedite puno voća i povrća, smanjite sol, pojačajte unos vitamina D, magnezija i kalcija, izbacite alkohol i gazirana pića i vježbajte u svakoj prilici, čak i u krevetu dok čekate da vam san dođe na oči.


Tagovi:

Nautubone - obnavlja zglobove i hrskavice

Do 100% fizičke pokretljivosti u 28 dana.
  • regenerira tkivo hrskavice i zglobova
  • instantno ublažava bol
  • prirodan tretman bez nuspojava
  • štedi vaš novac
  • jednostavno za uporabu