Ostelife - obnavlja zglobove i kralježnicu

Brzo i efikasno djelovanje
 • Brzo neutralizira upalu
 • Zauvijek se riješi boli
 • Uklanjanje edema i upala
 • Sprječavanje grča i bolova
 • Obnova hrskavice i zglobova
 • Obnova funkciju zglobova

Artroza kukova – uzrok, simptomi i liječenje

Sponzorirano

Artroza kukova - uzrok, simptomi i liječenje

Artroza kukova kao bolni i neugodni znakovi starenja

Ljudski životni vijek je osjetno produžen i iako starost nije bolest, staračka dob donosi mnogo tegoba i aktivira mnoge bolesti. Tako je osteoartritis, a posebice artroza kukova kao bolni i neugdni znakovi starenja, koje treba odmah početi liječiti kako bi se spriječila potpina degeneracija glave zgloba i artritis proširio na cijeli koštani sustav. Iako je to progresivna degenerativna bolest, uz prikladnu prehranu, smanjen unos soli, analgetike, gelove za hlađenje i fizikalnu terapiju operacija se može odgoditi.

Artroza kukova kod starijih osoba, ali i u drugim dobnim skupinama često je povezana sa pretilošću ili nekim drugim kroničnim bolestima, naročito autoimunim bolestima. Tako je poznata psorijatična artroza koja nastaje kao sekundarna bolest. Snažna bol u kuku koja se može širiti u prepone i niz bedra je prvo upozorenje da su vezivna tkiva upaljena, da se hrskavica stanjuje i da se zbog te istrošenosti glava zgloba trlja o koštano ležište i tako dolazi do koštanih oštećenja koja bole.

Artroza kukova zbog sportskih ili nekih drugih traumatskih povreda

U prometnim nezgodama, na sportskim terenima i u nekim fizički zahtjevnim profesijama se događaju povrede na koje ljudi zaborave čim ih zaliječe. No, tijelo pamti, artroza kukova zbog sportskih ili nekih drugih traumatskih povreda je češća nego što se misli. Svejedno je da li je uzrok starenje i istrošenost, traumatska povreda, pretilost, davno preboljena reumatska groznica ili trenutno akutna neka autoimuna bolest, tretman u početnoj fazi je uvijek isti, analgetici za bol i fizikalna terapija.

Artroza kukova zahtijeva disciplinu u fizikalnim terapijama kojima se želi što duže sačuvati pokretljivost zglobova, a ortopedska pomagala (štap, štaka, ortopedske cipele, ortopedski ulošci) pomažu i olakšavaju svakodnevno kretanje. Pomažu i preparati vitamina D, kao i povećan unos kalcija i magnezija, kao i neki drugi dodaci prehrani ili pripravci od životinjeske želatine u granulama koji potiču obnovu kolagena i vraćanju elastičnosti kolagenskih veza. Preporučuje se zdrava prehrana, najbolje mediteranska, puno voća i povrća, bez konzerviranih namirnica i suhomesnatih proizvoda.

Kada se artroza kukova mora operirati

Kada degeneracija zgloba toliko ošteti glavu zgloba da je kretanje neizdrživo bolno i praktično onemogućeno, ortoped će savjetovati zamjenu oštećeno zgloba, parcijalno ili totalno. Pacijenti različito reagiraju kada se artroza kukova mora operirati, neki se uplaše (posve nepotrebno), a neki to prihvate sa dozom humora pričajući svima okolo da uskoro dobivaju kuk koji ne boli. Čini se da taj pozitivni stav vrlo poticajno djeluje na postoperativni oporavak koji nakon bolničkog liječenja uključuje i rehabilitaciju.

Otkada se provode ugradnje umjetnih zglobova, artroza kukova više ne prijeti totalnim invaliditetom oboljelih. Rehabilitacija nakon operacije pomaže operiranom pacijentu da se navikne na strano tijelo i da se opet navikne da se ponovo mogu kretati bez boli, analgetika, gelova, štapa ili štake. Događa se da i dugo nakon uspješne operacije pacijent oprezno i sa strahom koristi operiranu nogu jer pamti bol i boji se osloniti na tu nogu. Nikakvo čudo jer ti kukovi nose cijelo tijelo.

Tagovi:

Ostelife - obnavlja zglobove i kralježnicu

Brzo i efikasno djelovanje
 • Brzo neutralizira upalu
 • Zauvijek se riješi boli
 • Uklanjanje edema i upala
 • Sprječavanje grča i bolova
 • Obnova hrskavice i zglobova
 • Obnova funkciju zglobova