Ostelife - obnavlja zglobove i kralježnicu

Brzo i efikasno djelovanje
 • Brzo neutralizira upalu
 • Zauvijek se riješi boli
 • Uklanjanje edema i upala
 • Sprječavanje grča i bolova
 • Obnova hrskavice i zglobova
 • Obnova funkciju zglobova

Artritis liječenje – uzrok, simptomi i liječenje

Sponzorirano

Artritis liječenje - uzrok, simptomi i liječenje

Artritis liječenje – što je reumatoidni artritis?

Artritis je bolest koja zahvaća veliki broj ljudi, a prema određenim podatcima čak svaka stota osoba na ovome svijetu ima neku vrstu artritisa. Artritis možemo najbolje opisati kao kroničnu bolest zglobova, a postepeno razvijanje ove bolesti može rezultirati velikim bolovima i oštećenju kostiju. Osobe koje boluju od artritisa također imaju veću šansu razviti bolesti poput angine pektoris, a isto tako srčani infarkt je češći kod takvih pacijenata. Artritis liječenje podrazumijeva različite metode koje uglavnom ovise o simptomima artritisa i koliko su oni jaki. Artritis liječenje može se obaviti uz pomoć antireumatika, no isto tako pacijentu se često pripisuju i razni protuupalni lijekovi ili kortikosteroidi. Svaka artritis terapija također podrazumijeva fizičku aktivnost i specifičnu prehranu, a kod pretilih osoba to se dodatno ističe. Uzroci artritisa nisu do kraja jasni ni medicinarima, no poznati su rizični faktori koje vode prema reumatoidnom artritisu. Upravo radi te činjenice, možemo prevenirati daljnje napredovanje artritisa uz rano otkrivanje bolesti.

Artritis liječenje – što uzrokuje artritis?

Kao što smo već spomenuli, ne postoji jasno definiran uzrok artritisa odnosno ako postoji, on još nije otkriven. Ono što stručnjaci znaju su rizični faktori koji mogu prethoditi artritisu. Osim rizičnih čimbenika treba znati da reumatoidni artritis češće pogađa žene nego muškarce te češće zahvaća populaciju stariju od 30 godina života. Kad su rizični čimbenici u pitanju, u prvom redu se ovdje navodi pretilost koja je i inače krivac za niz bolesti ovog tipa. Osim toga, pretilost također povećava rizik od krvožilnih problema, baš kao i sam artritis stoga pretilost i artritis uvijek idu u paru. Artritis liječenje ponekad podrazumijeva i lijekove za smanjenje imunološke reakcije jer drugi rizični čimbenik je genetska predispozicija. U najmanjem broju slučajeva, artritis je uzrokovan prethodnom bakterijskom ili virusnom infekcijom. Infekcije koje mogu utjecati na sintezu određenih vitamina u tijelu (poglavito vitamin D) ili one koje oštećuju sinoviju često su povezane s artritisom. Artritis liječenje obično se prilagođava glavnim uzročnicima, odnosno u ovom slučaju, rizičnim faktorima.

Artritis liječenje – kako izgleda postupak?

Dakle, artritis liječenje ovisi od pacijenta do pacijenta. Ono što uglavnom uvijek uključuje su nesteroidni protuupalni lijekovi koji se koriste u prvoj fazi liječenja. Oni se obično koriste samo privremeno dok se ne obave druge pretrage. Dugoročno nisu dobri za ljudski organizam. Pacijenti koji ih koriste nakon par tjedana mogu razviti simptome poput krvarenja iz probavnog trakta ili druge probleme povezane s probavom. Drugi korak su antireumatici koji pokazuju dobre rezultate, no sporog su djelovanja. Pacijenti nakon korištenja antireumatika osjećaju manje simptoma i bolova, a zglobovima se vraća pokretljivost. Artritis liječenje koristi i kortikosteroide, što se najviše daje pacijentima s ubrzanim razvojem bolesti. Kortikosteroidi mogu usporiti razvoj bolesti do zavidne mjere, no dugoročno korištenje kortikosteroida dovodi do niza drugih problema stoga se ne koriste nužno. Liječenje artritisa nisu samo lijekovi, fizikalni dio terapije ključan je u borbi protiv artritisa – doktori pripisuju terapiju ovisno o pacijentu i njegovom stadiju bolesti. Uz terapiju propisuje se specifična prehrana o kojoj ćemo reći nešto više u idućem članku.

Tagovi:

Ostelife - obnavlja zglobove i kralježnicu

Brzo i efikasno djelovanje
 • Brzo neutralizira upalu
 • Zauvijek se riješi boli
 • Uklanjanje edema i upala
 • Sprječavanje grča i bolova
 • Obnova hrskavice i zglobova
 • Obnova funkciju zglobova