Antisocijalni poremećaj osobnosti – uzrok, simptomi, liječenje

Ljepota i zdravlje

Antisocijalni poremećaj osobnosti - uzrok, simptomi, liječenje

Antisocijalni poremećaj osobnosti što je i uzroci

Antisocijalni poremećaj osobnosti je oblik kroničnog psihičkog poremećaja kod osoba koje ne razlikuju dobro i loše. Osobe sa ovim poremećajem imaju svoj način razmišljanja i doživljavanja situacija, te su njihovi odnosi sa okolinom destruktivni i asocijalni. S obzirom da ne mogu razlikovati dobro od lošeg nerijetko se nađu sa krive strane zakona kršeći zakone, zloupotrebljavajući opijate i alkohol, te brojne druge probleme poput nemogućnosti funkcioniranja u poslovnom ili obiteljskom okruženju.

Antisocijalni poremećaj osobnosti ima svoje uzroke u poremećaju osobnosti zbog dva glavna uzroka ili njihove kombinacije. Prvi uzrok je genetske prirode koji se nasljeđuje genetikom i prenosi sa koljena na koljeno. Dok je drugi uzrok događaji i životno okruženje u kojem dijete odrasta pa se kasnije manifestiraju ovi psihički problemi.

Moguće je da se ova dva uzroka međusobno nadopunjuju i svojom kombinacijom samo će ubrzati pojavu i razvoj bolesti. Ukoliko postoje genetske i okolišne predispozicije potrebno je reagirati što prije u cilju liječenja kako bi se bolest liječila na vrijeme.

Antisocijalni poremećaj osobnosti simptomi

Antisocijalni poremećaj osobnosti ima brojne simptome koji mogu biti blažeg, ali i težeg oblika. Prvenstveno osobe ne razlikuju dobro i loše, za njih je to jednako. Skloni su laganjima i prijevarama, te imaju izrazito uzdignuto samopoštovanje, ponašaju se na način da manipuliraju osobama iz svoje okoline koristeći se inteligencijom, šarmom ili čak pasivnom agresijom.

Osobe koje imaju antisocijalni poremećaj osobnosti vrlo često imaju problema sa zakonom, u smislu da kradu, rade prevare, čak se događa da zlostavljaju i zanemaruju vlastitu djecu te su skloni to i ponavljati. Ponekad kada bolest uznapreduje agresivno ponašanje koriste za zastrašivanje drugih osoba, vrlo su impulzivni. Ove osobe ne poznaju kajanje i vrlo vjerojatno će s obzirom da ne razlikuju dobro od lošeg ponoviti sve navedeno.

Svojim neodgovornim ponašanjem u poslovnom ili obiteljskom krugu ne smatraju takvim, već za njih je to nešto što oni rade i to je tako. Nema daljnjih objašnjavanja zašto i kako, uz konstantan nemir ove osobe su sklone zločinačkim i zlostavljačkim agresivnim ponašanjima.

Antisocijalni poremećaj osobnosti liječenje

Kako bi se mogao liječiti antisocijalni poremećaj osobnosti potrebno ga je i prepoznati i dijagnosticirati. Uobičajeno u razvoju ova bolest ima svoj vrhunac u dvadesetima, nakon čega se intenzitet bolesti može smanjiti, ali i pogoršati. Dijagnoza se može postaviti kao sociopatski poremećaj ukoliko se radi o težim poremećajima ličnosti.

Ukoliko se ovaj poremećaj krene kombinirati sa alkoholom i drogama poremećaj će se razviti u teže oblike sa visokom ovisnosti. U slučaju ne liječenja moguća je hospitalizacija uz dugogodišnje liječenje jer osoba je opasna za sebe i svoju okolinu. Liječnik da bi postavio ispravnu dijagnozu uz laboratorijske pretrage treba psihološkim razgovorima ustanoviti radi li se o graničnom poremećaju, paranoidno, shizoidnom, narcističkom, psihopatskom ili disocijalnom poremećaju ličnosti.

Liječenje za antisocijalni poremećaj osobnosti se sastoji od psihoterapija i lijekova koji pomažu osobi da korigira svoje ponašanje kako bi bilo društveno prihvatljivo, te kako bi se osoba mogla uklopiti u svoju okolinu. Ovisno o vrsti poremećaja i razvoju ove kronične bolesti takvo će se liječenje i lijekovi koristiti u individualnom pristupu liječenju.

Tagovi: