Ankilozantni spondilitis – uzrok, simptomi, liječenje

Ankilozantni spondilitis - uzrok, simptomi, liječenje

Ankilozantni spondilitis - kako nastaje?

Ankilozantni spondilitis je bolest koja se veže uz vezivna tkiva u ljudskom tijelu, posebice onih vezivnih tkiva koje se nalaze kod velikih zglobova, posebice ramena i kukova, no isto tako je često vezana uz upalu kralježnice. Spada u kroničnu upalnu reumatsku bolest. Pojavom te bolesti, kralježnica postanje manje gipka te to može ostaviti traga na njoj u vidu pogrbljenosti. Kada je upalno djelovanje izraženo kreću se javljati promjene na zglobovima u vidu okoštavanja te tada zglobovi postaju ukočeni i teško pokretni, u nekim slučajevima čak i u potpunosti nepokretni. Kada se ankilozantni spondilitis javi na kralježnici, on je najčešće rezultat sužavanja prostora koji se nalazi između kralježaka koji čine kralježnicu. To smanjenje prostora pak je rezultat propadanja diskova koji se nalaze između dva kralješka te se njihova elastičnost gubi kao rezultat starenja tijela, pretjeranog trošenja tijela ili neke ozljede kralježnice koja je aktivirala pretjerano trošenje i gubitak elastičnosti tih dijelova.

Ankilozantni spondilitis - simptomi

Iako se ankilozantni spondilitis javlja kod oba spola, muškarci su ipak nešto pogođeniji tom bolesti. Najranije simptome te bolesti moguće je primijetiti u mlađoj odrasloj dobi. Obično kreće s kifozom, odnosno, patološkom zakrivljenosti kralježnice te srastanjem kosti u jednu kost. Ponekad je ta bolest popraćena i osteoporozom. Ankilozantni spondilitis za sad nema poznate uzroke, iako se smatra da je rezultat genetskih nasljednih faktora. Tako postoji gen pod imenom HLA-B72 čiji nositelji imaju veću šansu za razvoj te bolesti. Simptomi te bolesti su u početku povremeni bolovi slabijeg intenziteta koji se povremeno jave i tada nestaju. Ukoliko se ne reagira, ti bolovi mogu postati intenzivniji i češći s obzirom na to da je ta bolest progresivna pa se tako bolovi mogu preseliti na područje vratne kralježnice kao i glave, pritom uzrokujući glavobolju, vrtoglavicu te moguće povremene gubitke ravnoteže. Osim genetskih faktora, pojavi ankilozantnog spondilitisa mogu pripomoći traume i ozljede kralježnice te zglobova, hernija diska, teški poslovi ili sjedilački način života te mnogi drugi faktori.

Ankilozantni spondilitis - liječenje

Ankilozantni spondilitis za sada nema poznatog lijeka jer je to bolest koja je progresivna i stalno napreduje. Liječenje uključuje ublažavanje bolova i ukočenosti. Ankilozantni spondilitis najčešće se liječi lijekovima koji spadaju u skupinu nesteroidnih protuupalnih lijekova koji funkcioniraju na način da smanjuju ili uklanjaju upalu, bol i ukočenost kralježnice i zglobova. Osim navedenih lijekova, često se prepisuju i razne vježbe kako bi se smanjila ukočenost. Fizikalna terapija pomaže s poboljšanjem tjelesne snage, no isto tako pomaže s fleksibilnosti kako zglobova, tako i općenito cijelog tijela. Kod većine ljudi kombinacija tih lijekova i vježbi pomaže ljudima da bi im tijelo funkcioniralo na svakodnevnoj bazi i kako bi mogli odrađivati svakodnevne stvari. No kada bolest poprilično uznapreduje i kada tablete protiv bolova ne pomažu ili kada je neki zglob previše oštećen, liječnik može preporučiti operaciju kao jedan od oblika liječenja te bolesti. Kirurške intervencije obično su krajnje rješenje ukoliko protuupalni lijekovi i vježbe nisu od pomoći.


Tagovi: