Anizokorija – uzrok, simptomi, liječenje

Anizokorija - uzrok, simptomi, liječenje

Anizokorija - kako ju prepoznati?

Mnogi od nas znaju za Davida Bowieja i jedan od njegovih prepoznatljivih obilježja, a to su zjenice različitih veličina. Zjenice različitih veličina imaju stručan naziv koji glasi anizokorija. Za slučaj da niste sigurni koji dio oka su zjenice, radi se o crnim kružnicama nasred šarenice oka te su one najčešće jednake veličine. To je otvor u našem oku koji propušta svjetlost koja padanjem na očni živac stvara sliku u našem mozgu te zahvaljujući tome vidimo. Zjenice, odnosno, njihova širina se mijenja s obzirom na to u kakvoj se okolini nalazimo pa se tako prilikom boravka u slabije osvijetljenom prostoru zjenice šire, dok se prilikom boravka u dobro osvijetljenom prostoru one sužavaju. U normalnim situacijama širina obje zjenice je jednaka, nevažno u kakvom se prostoru nalazili. No, postoje slučajevi u kojima je širina zjenica različita te se takvo stanje naziva anizokorija. To se stanje može pojaviti s rođenjem, no isto tako se može pojaviti kasnije u životu.

Anizokorija - uzroci

Anizokorija se kako smo već spomenuli može pojaviti od rođenja te se može pojaviti i kasnije u životu, no isto tako može biti trajna ili samo privremena. Ljudi često nsu ni svjesni da su im zjenice različitih veličina te je najočitiji simptom različitih veličina zjenica kada vidimo svoj odraz u ogledalu, kada se vidimo na slici ili kada nam netko to spomene. Ukoliko pojedinac nije rođen s dijagnozom anizokorije, ona može nastati kao rezultat direktne traume oka, potresa mozga, krvarenja u lubanji, upale vidnog živca, meningitisa, aneurizma ili zloćudnih bolesti kao što je tumor mozga. U tom slučaju anizokorija ima simptome koje su vezani uz određenu zdravstveno stanje pa tako ti simptomi mogu biti spušteni kapak, pomicanje oka, bol u oku koja je popraćena glavoboljama i povišenom tjelesnom temperaturom te se kod nekih smanjuje količina znojenja. Dijagnoza anizokorije uključuje odlazak oftalmologu koji vrši razne oftalmološke preglede koji će mu potvrditi ili demantirati tu dijagnozu.

Anizokorija - liječenje

Anizokorija u najvećem broju slučajeva ne utječe na vid ili zdravlje oči, tako da liječenje ne uključuje korištenje pomagala za vid ukoliko ne postoji mana oka poput kratkovidnosti ili dalekovidnosti. Anizokorija može biti uzrokovana raznim infekcijama pa tako u takvim slučajevima oftalmolog prepisuje antibiotske ili antivirusne kapi za oči, ovisno o tome koji je uzročnik infekcije. Ukoliko je do anizokorije došlo radi zloćudne bolesti kao što je tumor na mozgu, tada se to tretira za početak liječenjem i po potrebi zračenjem kako bi se on uklonio, što u konačnici rezultira povlačenjem anizokorije. Ukoliko se radi o privremenom slučaju anizokorije, liječenje najčešće nije ni potrebno već će se stanje s vremenom vratiti u normalu. Na pojavu anizokorije u nekim slučajevima ne možemo utjecati, pogotovo ako se radi o genetskom naslijeđu ili nekoj bolesti, no postoje situacije u kojima možemo pripaziti kao što je korištenje zaštitne opreme za oči u situacijama u kojima bi moglo doći do povrede oka.


Tagovi: