Kako liječiti konjuktivitis

Kako liječiti konjuktivitis

Konjuktivitis - uzrok

Konjuktivitis je upala očne spojnice odnosno konjuktive, a to je tkivo koje vanjsku površinu bjeloočnice i unutrašnjost kapaka, a to je česta i obično neugodna infekcija oka koja može biti uzrokovana virusima, bakterijama, iritantima ili alergenima. Kod virusnog konjuktivitisa, on je povezan s prehladama ili drugim respiratornim infekcijama. Najčešći virusi koji uzrokuju konjuktivitis su adenovirusi. S druge strane, bakterijski se širi direktnim kontaktom s očima ili korištenjem kontaminiranih predmeta, a česti uzročnici ovog tipa konjuktivitisa su Streptococcus pneumoniae, Staphylococcus aureus i Haemophilus influenzae. Kod alergijskog konjuktivitisa, on nastaje kao reakcija na alergene poput peludi, prašine, dlaka kućnih ljubimaca ili kemikalija, a može biti sezonsko ili kronično stanje. Kontakt s iritantnim tvarima poput dima, klorirane vode, kemikalija ili prašine može izazvati iritaciju i upalu očne spojnice. Ozljeda oka, poput ogrebotina ili stranih tijela, može izazvati upalu konjunktive. Ponekad se on može pojaviti kao dio autoimunih bolesti poput reumatoidnog artritisa ili lupusa.

Konjuktivitis - simptomi

Simptomi konjunktivitisa mogu varirati ovisno o uzroku infekcije, te se razlikuju od osobe do osobe. No, postoje određeni simptomi koji se često pojavljuju kod osoba koje muči konjuktivitis. Najčešći simptom konjuktivitisa je da očna spojnica postaje crvena i upaljena. Također, može osjećati peckanje, iritaciju ili svrbež očiju. Oči mogu lučiti više suza nego inače, što može biti reakcija na iritantne tvari ili kao pokušaj tijela da se obrani od infekcije. Kapci mogu biti natečeni i osjetljivi na dodir. Može se pojaviti iscjedak iz očiju, koji može biti vodenast, ljepljiv, gnojav ili sluzav, ovisno o uzroku infekcije. Povećana osjetljivost na svjetlost može biti prisutna kod nekih osoba s konjunktivitisom. Blagi zamagljen vid može biti prisutan zbog suzenja i upale. Očne sekrecije mogu uzrokovati ljepljivost kapaka nakon spavanja. Ukoliko osjetite neke od ovih gore spomenutih simptoma, bitno je što prije započeti s liječenjem. Ako konjuktivitis ne prolazi nakon tjedan dana ili se stanje pogorša, potrebno je potražiti liječničku pomoć.

Konjuktivitis - liječenje

Liječenje konjuktivitisa ovisi o uzroku infekcije. Kod virusnog konjuktivitisa, on obično prolazi sam od sebe unutar nekoliko dana do dva tjedna. Možete ublažiti simptome kod kuće primjenom hladnih obloga na oči, koristeći umjetne suze kako biste ublažili suhoću i iritaciju. Važno je izbjegavati dodirivanje očiju rukama kako biste spriječili širenje infekcije. Bakterijski konjuktivitis obično zahtijeva liječenje antibioticima. Važno je posjetiti liječnika kako bi propisao odgovarajući antibiotik. Alergijski konjuktivitis može se ublažiti izbjegavanjem alergena koji ga izazivaju, poput peludi, prašine ili dlaka kućnih ljubimaca. Antihistaminici u obliku tableta ili kapi za oči mogu pomoći u smanjenju simptoma alergijskog konjunktivitisa. Za sve vrste konjunktivitisa možete primijeniti hladne obloge na oči kako biste smanjili crvenilo i oticanje. Izbjegavajte nošenje kontaktnih leća dok traje infekcija. Redovito perite ruke i izbjegavajte dodirivanje očiju kako biste spriječili širenje infekcije. Ako primijetite da se simptomi pogoršavaju ili ne prolaze, važno je posjetiti liječnika ili oftalmologa radi daljnje evaluacije i uputa za liječenje.


Tagovi: