Analna fistula – uzrok, simptomi i liječenje

Analna fistula - uzrok, simptomi i liječenje

Što je analna fistula

Analna fistula je mala pukotina na koži koja se razvija na kraju anusa. Najčešći uzrok je velika i tvrda stolica tijekom pražnjenja crijeva, što uzrokuje pretjerano istezanje i oštećenje analnog kanala. O analnoj fistuli se malo govori, uglavnom zbog straha od liječničkog pregleda. Može se pojaviti kao komplikacija zbog određenih bolesti, poput Crohnove bolesti i leukemije, ali pogađa i osobe koje nemaju zdravstvenih problema. Ovo stanje je vrlo neugodno, posebno za žene koje imaju veći rizik od razvoja analne fistule, jer su sklonije zatvoru i razvoju infekcija. Hrana uvelike utječe na pojavu analne fistule.

Kada postoji nedostatak vlakana i tekućine, dolazi do zatvora, što može dovesti do oštećenja analnog kanala. Također treba napomenuti da određena hrana kao što su grah i začini izazivaju plinove povećavajući nelagodu u analnoj regiji. Osobe koje pate od zatvora i proljeva imaju povećan rizik od razvoja ove bolesti. Nakon zacjeljivanja analne fistule potrebno je normalizirati rad crijeva, pridržavati se higijenskih mjera i izbjegavati začinjenu hranu. Analna fistula dijagnosticira i liječi prema kliničkoj analizi. Ovisno o vrsti analne fistule, odabire se vrsta liječenja, kada je površna, njezino liječenje je jednostavnije. Međutim, kada je stanje složenije, potrebna je operacija.

Analna fistula - uzrok i simptomi

Analna fistula je bolest o kojoj se malo govori, a koja pogađa mlade i sredovječne ljude. Ovo stanje je uzrokovano dugotrajnim zatvorom, tvrdom stolicom ili čestim proljevom. Analne fistule se javljaju nasumično, a njihova pojava je moguća u bilo kojoj dobi zbog začepljenja malih žlijezda smještenih u anusu. Začepljenje ovih žlijezda dovodi do upale i infekcije, koja ima tendenciju razvoja jake boli zbog nakupljanja gnoja u analnoj šupljini. Koji su simptomi analne fistule? Glavni simptomi su intenzivna bol pri pražnjenju crijeva, koja može trajati satima.

Analna fistula ima karakteristične simptome različitog intenziteta. Prisutno je krvarenje, nelagoda, vidljiva pukotina na koži oko anusa, gnojni iscjedak, oteklina i crvenilo. Uobičajeni simptomi uključuju umor i groznicu. Osim boli i krvave stolice, osoba može imati i analni svrbež. Kako fistula raste, bolovi i temperatura se pogoršavaju, zbog čega treba potražiti liječničku pomoć. Važno je imati na umu da što duže odgađate liječenje, stanje može postati ozbiljnije.

Kako se liječiti analna fistula

Analna fistula može uzrokovati intenzivnu bol i krvarenje, što utječe na kvalitetu života osobe. Čak i ako pukotina sama zacijeli, a krvarenje traje, potrebno je zakazati pregled kod koloproktologa koji će postaviti dijagnozu i dati adekvatne smjernice. Je li moguće spriječiti ovaj problem? Prije svega treba izbjegavati sve što utječe na pojavu zatvora, proljeva ili analne traume. Mnogo je slučajeva kada se analna fistula javlja zbog upalnih bolesti koje ne uzrokuju bol. Iako cijepanje ili oštećenje mogu proći, prisutnost upalnih bolesti će utjecati na njihov razvoj.

Mnogi se pitaju je li operacija jedina alternativa? Osim operacije, postoje masti i mjere koje pomažu u kontroli boli i liječenju. To može izliječiti gotovo 50% slučajeva analne fistule, ali se neki ponavljaju. U tom slučaju potrebno je kirurško liječenje koje može uključivati eksciziju fistule i drenažu apscesa. Preporuke za rješavanje analne fistule uključuju povećanje potrošnje vlakana na 30 g dnevno. Dvije litre vode dnevno osigurat će pravilan rad crijeva. Pražnjenje crijeva ne smije se odgađati jer će to uzrokovati suhu stolicu.


Tagovi: